“Po meni, Tesla je Amerikanac”: Godfri iznenadio tokom obraćanja, evo kako je PREMIJERKA Srbije reagovala

Godfri izneo svoje viđenje porekla Nikole Tesle

Foto: Tanjug/Printscreen

Premijerka Ana Brnabić koja je danas na aerodromu svečano ispratila novi avion srpske flote na let za Njujork nasmešila se u trenutku kada je ambasador Godfri govorio o Tesli.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Posebna je čast kada pogledam rep ovog aviona, lepo ga je ispratiti u moj rodni grad Njujork. Njime su se prošlog proleća i Amerikanci odavde vratili kući u vreme početka pandemije, “Er Srbija” nam je u proteklih godinu dana bila od životne važnosti – rekao je Godfri podsetivši da su se mnogi “Er Srbijom” vratili svojim kućama kada na početku pandemije nije letelo ništa.

Nikola Tesla je poštovao američko državljanstvo ali nikada nije negirao da je u srcu Srbin – zaključio je Godfri dodavši da on lično ima niz imena i predloga ko bi sve mogao da se nađe na repu nekog od aviona flote Er Srbije – Pupin, Čarls Simić, Marina Abramovič, a o košarkašima iz Srbije, rekao je, da i ne govori.

– Mnogi kažu da je Tesla njihov po rođenju. žao mi je ali grešite i jedni i drugi, po meni on je Amerikanac. Ne po rođenju, nego po svom izboru – rekao je Godfri.

Ana Brnabić je odmah odogovorila na ovu opasku Entonija Godfrija.

– Rekla sam ambasadoru Godfriju da je bio veoma blizu diplomatskog incidenta, ali izvukao se na kraju – rekla Brnabić za Godfrijevu opasku o Tesli.

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (31)

Ostavi komentar

 1. Tesla jeste bio državljanin Austrougarske i potom SAD, a Srbije i predratne Jugoslavije nikad. Jedino je bio ponosan na to da je poreklom Srbin.

  Odgovori
  • Tesla je bio pametan sa 19 godina.napustio i otisao u Ameriku jer je znao da na Balkan nikad nista Ameeika mu je sve dana a Tesla cutavom svijetu

   Odgovori
 2. Zapravo ambasador je đavolski u pravu.

  Tesla poreklom Srbin iz Austro Ugarske,
  Danas je to u Hrvatskoj, koja uspešno proganja Srbe i pobila skoro sve Tesline rođake, Davno je Tesla izabrao Tesla da bude građanin Amerike. Posle smrti njegova američka država je uletela u njegov stan koji je bio u hotelu i prisvojila mnogo toga… Još se ne zna šta je sve poharala. Stric predsednika Trampa je vodio glavnu reč. Čak i Hitlerov specijalac se hvali da ga je ubio u sred Nju Jorka i vratio se podmornicom u Rajh. Bez problema.
  Njegova dalja familija je pokupila što je ostalo od njega i njega posle smrti kremirala i donela urnu u Beograd kao deo bagaža njegovih ličnih stvari.

  Danas njegova urna je u vitrini muzeja koji je u fazi raspadanja…
  Sama zgrada muzeja se restitucijom vrača vlasnicima…pa mora da se iseli i Tesla.. Posle toliko maltretiranja Tesla treba da se smiri i trajno pohrani u hramu Sv. Save ili u Sabornoj crkvi gde su već, Dositej, Vuk, Knez Mihailo… Srpski Panteon. Nije mesto urni u vitrini muzeje.

  Odgovori
  • teslin otac je bio pravoslavni svestenik a majka iz porodice Mandica…..poreklom je bio 100 postotni srbin a tako se i osecao…u tom momentu je lika bila pod upravom austrougarske, lkao sto je sada pod okupacijom hrvatske….ali nekada je i istambul bio konstantinopolj….u sledecem velikom ratu necemo pristati da dobijete amnestiju od zla koje sta naneli….vratice se i lika i dalmacija i posavina matici srbiji a vi cete biti svedeni na zagorje jer ce i istrijani da odu u italiju a ostaje vam emigracija u serijatu bosanskom….

   Odgovori
   • Ovo jeste tačno i još da dodam, da ambasador sigurno ne zna, da je Kraljevina Srbije Tesli do kraja života plaćala nešto kao penzija, inače ne bi preživeo, jer od Amerike osim što su ga pokrali nije dobijao ništa i umro bi od gladi!!!. Posle smrti iz njegove sobe oteli su osam sanduka sa pronalascima koji su imali budućnost, a ni jedan svoj izum nije prodao!!!. Da je kojim slučajem unovčio sve pronalaske bio bi najbogatiji čovek na planeti!!. Amerikanci su trebali posle Tesline smrti da predaju porodica svu njegovu zaostavštinu, ali nisu uradili i danas koriste njegove izume!!!.

    Odgovori
    • Pa nije istina da je Tesla bio teška sirotinja. Hotel u kome je Tesla stanovao, on je imao dve sobe, spojene vratima kao jedna celina. Tada je hotel bio jedan od boljih hotela.. Imao je Tesla kompletan hotelski servis… i to sve košta. Da, imao je skromno redovno primanje od Jugoslovenske vlade u doba rata u Jugoslaviji… Nešto kao počasna penzija. Od onoga sto je Tesla mogao da ima ovo je bilo skromno ali to nije bila sirotinja kako se želi predstaviti…

     Odgovori
  • Јес, мистер, екселенцијо, Гадфри, у праву сте. Сваки Тесла је био аАмериканац, нарочито Николин деда и отац!

   Odgovori
 3. Ime sve kaže Nikola Tesla
  Ja živim na Petom Kontinetu ali Sam Srpkinja
  Koreni su vazni a ne gde živite .
  Amerikanci žele na Silu da Usvoje našeg GENIJA
  Nikolu Teslu koji je 10000000% Srbin

  Odgovori
 4. Taj idiot ne prestaje da provocira i vredja srpski narod , nema dana a da nesto lose nije rekao o nama , pa cuvaj tvoju hiljadarku u djepu pa se udavai njom zlotvore

  Odgovori
 5. Sada se je sjetio riječi Srbin i sada dobro zna šta to znači, a pri pomenu godišnjice Jasenovca nije poznavao šta znači Srbin! Onda mu je teško bilo pomenuti ime mog naroda!!! Zašto sebi Srbija dozvoli ovoliko poniženje u sred Beograda? Ponižavaju Nijemci, ponižavaju Amerikanci, Šiptari, Bugari itd. Gdje nam je dostojanstvo? Ubio ga bravar sa srpskim komunistima!

  Odgovori
 6. Ako je tesla amerikanac onda su amerikanci Indijanci samo da su Indijanci pozitivni i primerni gradjani dok su amerikanci najveci zlocinci svih vermena

  Odgovori
 7. Moraju tako da pricaju jer su svesni da im je osnivac drzave siptar…. 🙂 🙂 tako da im je nas Tesla mnogo bolji izbor…. 🙂

  Odgovori
 8. Овај вероватно провоцира а и отео би ако му успе. Зачуђује што многи наседају на причу а неки чак кажу да је Тесла “пореклом” Србин? Разликујете припадност народу, место живљења и држављанство. Тесла је Србин, живео је у Аустрпугарској, Мађарској, Француској и на крају САД где је био и држављанин. Твридти да је Тесла због тога Американац је исто што и казати да је Годфрид Србин јер живи у Србији, такође својим избором!

  Odgovori
 9. Da je ostao da živi u mestu u kojem je rođen, ili da je nekako preselio u Srbiju, on bi sa svojim čudnim idejama završio u ludnici i bio bi predmet ismevanja na svakom koraku. Da nije otišao u Ameriku, u najmanju ruku, nikada niko za njega ne bi ni čuo.

  Odgovori
 10. G. ambasadore, da li slučajno znate ko je izdržavao velikana Teslu nakon što su ga američke firme prevarile i odbile da mu isplate honorare s odgovorom: g. Tesla, vi ne razumete šalu? Kralj Petar je mesečno slao Tesli 600 us $ . Post festum su svi pametni i pošteni.

  Odgovori
 11. Prisvajaju sve tudje jer nikada nisu imali svoje. Tesko im pada sto su mnogi postojali pre njih i imaju istoriju.

  Odgovori
 12. Poštovani g-dine Ambasadore……….Tačno je da je Nikola Tesla naturalizovani amerikanac, kao i Vi, odnosno Vaši preci. Mene brine da ništa od Tesline nauke, nema u školskim programim. Ništa. Jedino nešto na tehničkim fakultetima, a, to sve u zavijenoj formi. Nobelova nagrada? Taman posla. Gde Nikola Tesla da dobije Nobelovu nagradu. Mpže Gor za film o klimatskim promenama, može i ova mlada devojka izbeglica, ali, gde Tesla. Ni sulučajno. Ali, zato Ajnštajn, e, u njega se kunu. Sve je Anštajn. Ja bih rekla Mileva Marić. Jasno kao dan.

  Odgovori

Ostavite komentar