OBJEKTIV INTERVJU

“Obožavam SARMU, Novi Beograd nosim u srcu”: Kako je bivši pripadnik KFOR-a ZAVOLEO Srbiju? (FOTO+VIDEO)

Naš najveći norveški prijatelj je otvorio dušu, i ispričao nam kako podnosi krizu izazvanu pandemijom kovida-19, kao i zašto obožava Srbiju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Jedan od naših najiskrenijih prijatelja iz sveta je čovek koji je prvobitno bio na strani naših neprijatelja. On živi u Beogradu, obožava Srbiju, kaje se zbog svoje prošlosti, i trudi se da ispravi greške. Zove se Kristian Kaš, poreklom je iz Norveške, i bio je veoma raspoložen da da intervju za naš portal.

Rođen je u 1972. u Farsundu, na krajnjem jugu zemlje fjordova, a odrastao je u Trondhajmu. Studirao je istoriju i žurnalistiku, a kasnije je radio je kao novinar za brojne norveške medije i Asošiejted pres u Oslu. Početkom 1990-ih je služio u norveškoj vojsci, od koje je dobio čin majora pred odlazak na Kosovo i Metohijiu, u sastav KFOR-a. Tada je imao puno poverenje u NATO i Evropsku uniju, i bio ubeđen da je na pravoj strani sukoba. Nakon toga je u Norveškoj pokušao da se bavi i politikom, a 2015. godine je odlučio da se zauvek nastani u Srbiji. U međuvremenu je naučio i srpski jezik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Mi smo došli na Kosmet radi oslobođenja, da se kao dobri ljudi borimo protiv zlih. Ali to nije tako jednostavno, i kada vidiš da si agresor, da si ratovao protiv Jugoslavije, koja nije prihvatila uslove koje nijedna nezavisna zemlja ne bi prihvatila, onda shvatiš da je vreme da tražiš oproštaj. Kao i svaki hrišćanin ja verujem da je naša obaveza da tražimo oproštaj kad smo grešili. Prištinski režim je kriminalni, imamo dosta dokaza za to, i ja radim na tome da Norveška povuče svoje priznanje tog režima. Zahvalan sam Vladi Republike Srbije što radi na povlačenju priznanja u celom svetu – rekao je Kaš.

Kristian Kas bivsi pripadnik KFORA

Kako kaže, shvatio je da je na pogrešnoj strani nakon što je bio očevidac terorističkog napada kod Podujeva:

– 2001. sam bio na licu mesta kada su Florim Ejupi i njegova ekipa albanskih terorista čekali autobus Niš ekspresa, četiri autobusa u konvoju. Čekali su vojnu kolonu, mislim švedskog KFOR-a da prođe, a onda su Ejupi i ekipa aktivirali bombu. Prvih 12 putnika u autobusu su brutalno ubijeni, uključujući i Danila koji je imao samo 2 godine. Ja sam objavio intervju na mom Jutjub kanalu sa Ružicom Trajković, koja je bila prva koja je preživela, u 4. ili 5. redu. Ja sam došao tamo ne kao oficir nego kao novinar za norveški list Aftenposten. I dan danas ne mogu da zaboravim miris sagorelih tela, plastike, gume i metala. Naravno, svaki teroristički napad je strašan, ali, Florim Ejupi nije samo običan albanski terorista. On je direktno radio za CIAistakao je Kaš.

Kao sin luteranskog sveštenika Kristian je veoma religiozan, a misli da su svi hrišćani, koji veruju da je Spasitelj vaskrsao – braća.

– Ja sam siguran da Bog hoće da budem ovde u Srbiji, ovde je moj dom, u Norveškoj se osećam kao riba na suvom. Ovo je moja kuća, i hvala predsedniku Vučiću i njegovoj Vladi što su mi dali stalni boravak. Nakon završetka ovog intervjua idem u poštu da uzmem kopiju izvoda iz matične knjige rođenih, a nakon toga u MUP. Sada se zakon u Norveškoj promenio, pa mogu i da apliciram za srpski pasoš – oduševljeno je rekao Kaš.

Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajković

Za sve ove godine Kaš je odlično upoznao naše navike i mentalitet, i postao omiljen gde god da se pojavi. U našu redakciju je došao u majici na kojoj piše Rusija – Srbija, i to svega dva dana nakon što je primio Sputnjikovu vakcinu, u koju ima najviše poverenja. Što se tiče Srbije Kristian obožava voli našu hranu, beogradski “Studenjak”, za koji kaže da je njegov kraj, a ne bi imao ništa protiv ni da Srpkinja bude majka njegove dece.

Na pitanje šta najviše voli u Srbiji Kaš je kao iz topa odgovorio – „Sarmu!“, a onda dodao „Sa mesom, obavezno, mora meso i pavlaka!“

– Mislim da su Srbi spremniji za krize nego drugi narodi u Evropi, vi ste preživeli devedesete godine, i mislim da će ovde biti bolje ovde nego u Norveškoj i zapadnoj Evropi. Srbi uvek imaju probleme zato što su i u ratu i u ljubavi 100 posto, i zbog toga se možda malo previše svađate. Mnogo ste strastven narod. S druge strane ste i Božji narod, cenite vaše poreklo i tradicionalne, porodične vrednosti, hrišćanski ste narod, i niste toliko zbunjeni kao na Zapadu – dodaje Kaš.

Šta misli o budućnosti Kosova i Metohije, Evropske unije, krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, šta mu je o Srbiji rekao Torvald Stoltenberg i kakvu poruku ima za sve Srbe – pogledajte u videu.

Novinar: Ivan Marinković

Snimatelj/montaža: Stefan Kojić

Fotograf: Tamara Trajković

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar