Zajednički život je pun IZAZOVA: 7 stvari koje morate da radite ako želite dug i srećan BRAK

Ovo su stvari koje rade srećni parovi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/wayhomestudio

Zajednički život dvoje ljudi na početku deluje zanimljivo, ali kasnije može nailaziti na različite izazove.

Postoje načini kako da na najbolji način prevaziđete takve probleme i da učinite da vaš brak traje duže.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Odluka partnera da žive zajedno može ili ojačati njihov odnos ili ih dovesti do razilaženja zato što se tek tada prvi put upoznajemo sa nekim navikama za koje nismo ni znali da ih naš partner ima, a koje nama mogu da smetaju.

Ove su navike koje rade parovi kako bi imali srećan i miran život sa partnerom.

Dogovaraju se

Da bi vaš brak trajao dugo, bitno je da sa partnerom pravite kompromis oko bitnih stvari koje su vezane za vaš život. To može uključivati i različite navike ili obaveze koje su bitne nekome od partnera. Istraživanje pokazuje da različite navike između partnera mogu dovesti do raskida veze ili razvoda braka.

Foto: Freepik/freepik

Dele poslove

Jedno istraživanje je pokazalo da čak 56 odsto ispitanika smatra da je podela poslova bitna za uspešan brak. Ovo se odnosi i na parove koji ne žive zajedno. Bitno je da podelite poslove između vas i partnera, ali i da odredite obaveze koje ćete obavljati zajedno. Naučnici smatraju da zajedničke aktivnosti dovode do još većeg zbližavanja partnera.

Foto: Freepik/ansiia

Razgovaraju o novcu

Kućne poslove ali i troškove u domaćinstvu treba smatrati zajedničkom odgovornošću. Parovi treba da razgovaraju o tome na koji način će plaćati troškove na osnovu njihovih pojedinačnih plata. Razgovor o novcu takođe treba da uključuje i ciljeve koje želite da ostvarite, a koji zavise od novca.

Foto: Freepik/ArthurHidden

Tolerišu jedni druge

Kada partneri počnu da žive zajedno, odjednom na površinu isplivavaju sve navike koje imaju – ostavljanje prljavih čarapa na podu, preglasno žvakanje…Jedan od načina da parovi izbegnu svađu oko ovakvih stvari, jeste da pronađu način da se nose sa ovim navikama. Ako je to nešto što vam zaista smeta, razgovarajte sa svojim partnerom o tome i potrudite se da zajedno promenite te navike.

Foto: Freepik/senivpetro

Imaju svoj, poseban ritual

U jednom članku iz časopisa Journal of the Association for Consumer Research navodi se da parovi koji imaju zajedničke rituale (poput gledanja filmova nedeljom) doživljavaju više pozitivnih emocija u vezi i njihov odnos traje duže.

Foto. Freepik/lookstudio

Pronađite nešto što oboje volite da radite tokom slobodnog vremena i posvestite se jedno drugom.

Odvajaju vreme samo za sebe

Da bi brak što duže trajao, ne znači da treba svaki trenutak da provodite jedno pored drugog. Potrebno je da malo vremena odvojite samo za sebe. Samoća je bitna jer nam dopušta da razmišljamo o mnogim stvarima, uključujući i sebe i druge. Ona nam pomaže i da uvidimo koje stvari treba da promenimo kod sebe kako bismo poboljšali vezu sa partnerom.

Ne idu ljuti u krevet

Da bi vam brak što duže trajao, potrebno je da stvorite pozitivnu emocionalnu atmosferu kod kuće.

Foto: Freepik/lookstudio

Socijalni psiholog Ami Gordon objašnjava da nikada ne treba da legnete u krevet ljuti. “Potrudite se da pre spavanja rešite problem sa partnerom ako je to moguće. Ako ste oboje pod stresom, sačekajte da se situacija smiri, a potom rešite sukob.”



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar