DOMAĆA KUHINJA

Uskršnji ručak – recepti za kompletan tradicionalan praznični obrok

Ideje šta da prirpemite za veliki uskršnji ručak koji označava kraj uskršnjeg posta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Freepik

Uskrs je dan za veliko slavlje u hrišćanskoj veri. A uskršnji ručak je način kako se to slavlje obeležava, te su recepti, predlozi i ideje šta sve možete da napravite svakome potrebni. Uskrs se može slaviti drugačije od Božića, jer se za Božić uglavnom vezuje pečenje, a za Uskrs to ne mora biti slučaj.

Uskrs pada na proleće, kada imamo mnogo sveže hrane, što voća, što povrća i to svakako treba iskoristiti kako bi se napravile ukusne čorbice, salate i razna druga ukusna jela, koja ne možemo napraviti u zimskom periodu. Zato vam akcenat ne mora biti na pečenju, a može ako vi to želite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takođe, treba uzeti u obzir da će se ove godine Uskrs proslavljati dan posle Prvog maja – praznik rada koji se ulgavnom obeležava sa roštiljanjem mesa. Ako ste vernik, vama će Prvi maj ove godine biti postan, pa možete napraviti gozbu dan posle.

Pripremili smo nekoliko ideja šta sve možete da pripremite kao ručak za uskrs, a da ne preopteretite stomak i istovremeno uživate u hrani.

Uskršnji ručak najukusniji recepti

Daćemo vam više predloga šta da spremite za uskršnji ručak, koji se sastoji od predjela, glavnog jela i dezerta, pa ćemo i krenuti tim redom.

Brza pileća čorba

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– 1 pileći file,

– litar i po vode,

– zelen veza,

– jedna čaša kiselog mleka,

– manja glavica crnog luka,

– 1 jaje,

– 1 kašika brašna,

– začini (so, vegeta, biber, začini po želji),

Priprema: Meso iseći na kocke i kuvati ga zajedno sa očišćenim crnim lukom i zelen vezom u vodi. Kada se meso dobro otkuva izvadite luk iz vode i više vam neće biti potreban.

Sad je na redu da se zgusne čorbica. To ćete učiniti tako što ćete uzeti jednu kutlaču vode iz supe i u nju dodati dve kašike brašna. Dobro umutiti, a onda polako vratiti nazad u supu i brzo mutiti kako se ne bi napravile grudvice od brašna.

Foto: printscreen/Youtube/Domaći Recepti

Onda dodajte vegetu, biber, so i druge začine po ukusu. Sklonite šerpu sa ringle i onda dodajte naseckanog celera i sveže listove peršuna. Oni ne treba da se kuvaju, već samo da odstoje u toploj vodi. Na taj način će dati čorbici poseban šmek.

Opet uzmite jednu kutlaču i odvojite je u činijicu sa strane, čorbica treba da se malo ohladi, ovo nikako ne raditi kada tek skinete čorbu sa ringle. Umutite jedno jaje u čorbicu i vratiti nazad u čorbu i ponovo dobro razmutiti. Ako jaje stavite u vrelu vodu, ono će samo da se zgrudva i čorba neće imati lepu teksturu.

Preklopite šerpu, ostavite da se još malo ohladi i onda je čorba spremna za posluživanje. Količina koju ste napravili je dovoljna za četvoro ljudi. Na kraju kada stavite čorbu u tanjir možete dodati i kiselo mleko koje će se na odličan način sjediniti sa ostalim ukusima. Uskršnji ručak treba da bude bogatiji od običnog ručka, zato će naredni recepti isto biti predjela.

Šta pripremiti za meze?

Meze su mnogima omiljeni deo praznične trpeze. Za mene se obično poslužuju suhomesnati proizvodi, seckani sirevi, ruska salata, domaće pite. Ovaj deo prazničnog obroka može biti sasvim dovoljan da se dobro najedete, zato nemojte preterivati da biste sačuvali mesta u stomaku za uskršnji ručak.

Ruska salata je nezaobilazan deo svakog prazničnog slavlja. Skupili smo najbolje brze i jednostavne recepte za rusku salatu sa zamrznutim povrćem, tekst možete pročitati klikom na OVAJ link.

uskršnji ručak, meze
Foto: pixabay/stevepb

Dakle, možete iseći kulen, čajnu, suvi vrat, slaninu – šta god da volite i imate od suhomesnatog, tome dodati seckane sireve, to mogu biti feta, kačkavalj ili gauda. Tome se obično dodaju masline, čeri paradajz i sve to možete ukombinovati sa bilo kojom vrstom povrća po vašem ukusu.

U predjela spadaju i rolati, pripremili smo recepte za posne i mrsne rolate, pa vam to može poslužiti kao inspiracija:

“Slani rolati za slavu – najbolji posni i mrsni recepti

Slani rolat za slavu
Foto:Printscreen/Youtube/ Kuvaj uzivo

Uskršnji ručak recepti – lagana pita od tikvica

Meze treba da bude ukusno, ali ono je ipak predjelo i zato vam preporučujemo da budu laganiji kako ne biste preopteretili stomak. Pita od tikvica je zato odličan izbor, ona je lagana, brzo se pravi, a sastojci su jeftini. Evo šta će vam sve biti potrebno da napravite ovu prolećnu pitu:

– pola kilograma tikvica,

– 3 jajeta,

– 1 decilitar ulja,

– 2 kašike kisele pavlake,

– 300 grama brašna,

– 1 manji crni luk,

– 1 kašika svežeg peršuna,

– 100 grama sira (može biti feta ili bilo koji drugi masni sir),

– 1 kesica praška za pecivo,

– kašičica soli,

–  5 kašika griza.

Foto/Pixabay.com/LMpolepy

Priprema: prvi korak je da izrendate tikvice i ostavite ih dvadesetak minuta da se ocede. Za to vreme možete pripremiti druge sastojke: iseckajte sitno crni luk i iseckati peršun. Umutite jaja, dodajte ulje, griz, izmrvite rukama feta sir, kiselu pavlaku, brašno, kašičicu soli, griz i prašak za pecivo.

Sve dobro pomešati, pa onda procediti tikvice, dodati u smesu, pomešati ponovo i onda dodati crni luk i peršun. Možete dodati još začina po ukusu, na primer granule belog luka ili mleveni biber. Sve sastojke mešati dok se ne sjedine. Presuti u kalup ili posudu koju ste prethodno premazali uljem i brašnom.

Pecite na temperaturi od 180 stepeni oko pola sata. Znaćete da su se tikvice ispekle kada korica požuti. Ovo lagano predjelo može biti i glavno letnje jelo, kada ne želite da opterećujete stomak teškom hrnom.

Uskršnji ručak Srbija – glavno jelo

Kod nas se uglavnom za glavno jelo jelo jede neko sočno pečenje. To često bude pečenje, bilo jagnjeće ili svinjsko ili meso sa roštilja. Glavno jelo treba da bude ono što odgovara celoj porodici, a što je istovremeno jednostavno za pravljenje. Zato nije ni čudo da se kada su slavalja u pitanju najčešće pravi krompir sa dodatkom nekog mesa.

Jagnjeće pečenje sa krompirom

Za ovo preukusno jagnjeće pečenje za uskršnji ručak biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 3 kilograma jagnjećeg mesa sa kostima,

– 2 šargarepe,

– 2 crna luka,

– 7 čenova belog luka,

– 3 praziluka,

– 2 kilograma krompira,

– 100 ml ulja,

– kašičica ruzmarina (može i majčina dušica umesto),

– 400 mililitra belog vina,

– pola litre vode

– kašika bibera,

– kašika aleve paprike,

– so za premazivanje jagnjetine.

Foto/Printscreen/YouTube IGY THE COOK

Priprema: jagnjetinu stavite u veliki pleh iz rerne. Poslolite je sa svih strana, dodajte biber, alevu papriku i sve to dobro utrljajte u meso. Onda isecite praziluk, beli luk i crni luk i šargarepu. Očistite i isecite krompir na kolutove i krupnije delove (kako se ne bi raspali prilikom pečenja).

Sledeći korak je da svo ovo povrće stavite  upleh zajedno sa jegnjetinom. Ako ne staje pored mesa, možete ga slobodno staviti ispod. Povrće jednako rasporedite po čitavom plehu. Onda prelijte sve sastojke sa uljem, potom sa belim vinom i na kraju dodajte pola litre vode. Prekrijte ceo pleh sa alu folijom i stavite da se peče u nezagrejanoj rerni.

Potrebno je peći oko sat i po vremena na 200 stepeni. Nemojte otkrivati meso pre tog vremena, jer ćete tako usporiti proces pečenja. Ako je meso deblje i imate krupnije komade, onda možete peći i dva sata. Potom skinete foliju i ostavite meso još 20 minuta, pola sata da se zapeče. Uz ovaj recept će meso imati ukus kao da je pravljeno ispod sača.

Ako vas zanima detaljnije kako ide proces spremanja jagnjetine pogledajte ovaj video:

Pečena svinjetina – kako se priprema praseće pečenje u rerni

Svinjsko pečenje je jedan od sinonima za praznike i slavlja. Svaka domaćica ima svoj recept kako da prasetina savršeno uspe kada se peče u rerni. Kako da bude mekana sočna i sa hrskavom korom u isto vreme. Treba znati kako je napraviti tako da “prste poližeš”. Uz ovaj recept će prasetina uvek ispasti savršeno. Evo koji su vam sastojci potrebni:

– 3 kilograma prasetine,

–  3 kašičice soli,

– 2 kašike sirćeta,

– 5 kašika ulja.

Priprema: uzmite komad mesa koji najviše volite da jedete, nebitno da li je to plećka, but ili rebra, bitno je da bude tri kilograma mesa, kako biste imali ove srazmere.

uskršnji ručak
Foto: pixabay/Free-Photos

Hrskavu koricu ćete postići na sledeći način: isecite živo meso u dva smera ukoso da dobijete lepu šaru kao na slici ispod. Tako će meso biti hrskavo i mnogo će se lakše seći.  Podmažite tepsiju sa uljem i stavite prasetinu u nju. Posolite prasetinu, utrljajte so i začine po želji dobro sa svih strana, potrudite se da ne propustite ni jedno mesto.

Uzmite četkicu kojom razmazujete ulje i njome premažite koru prasetine. Nemojte brinuti, ova kora neće uticati na ukus, sirće će dodatno uticati na to da kora postane hrskava i sočna. Napokon dodajte vodu u tepsiju, toliko da sasvim prekrije dno.

Uskršnji ručak u Srbiji nije potpun bez krompira. Ako želite mesu možete dodati oljušteni krompir i povrće po želji, a meso možete peći i sami. Krompir je veoma dobar u kombinaciji sa prasetinom, jer upije saft i da mu ukus, zato i nije neophodno posoliti krompir pre nego što ga stavite u tepsiju sa svinjetinom.

Svinjsko meso se ubacuje u peć koja je zagrejana na 250 stepeni. Čim je ubacite u rernu, smanjite na 160 stepeni. Tako će se prvih dvadesetak minuta peći na jakoj vatri pa onda na srednjoj. Da bi se meso dobro i lepo ispeklo, potrebno je da se peče oko 5 sati.

praseće pečenje
Foto: pixabay/Shutterbug75

Ideja za dezert za uskršnji ručak

Dezertom se završava uskršnji ručak i kada su ovakva slavlja u pitanju dezert treba da bude lagan, jer je stomak već opterećen obilnim obrokom. S obzirom da je došlo toplije vreme i da se na pijacama može naći sveže voće, preporučujemo vam da napravite lagani voćni kolač.

Kolač sa šumskim voćem i jogurtom

Za ovaj lagani i kiselo-slatki kolač će vam biti potrebni sledeći sastojci za koru:

– 5 jaja,

– 125 grama brašna T400,

– 1 kesica praška za pecivo,

– 80 grama šećera,

– 1 kesica vanilinog šećera,

– 125 mililitra jogurta (ređeg),

– 125 militra ulja.

Za fil:

– 450 grama šunskog voća (možete zamrznuto, možete i sa pijace),

– 80 grama gustina,

– 3 kašičice šečera,

– voda

Za krem od jogurta:

– 800 mililitra jogurta,

– 400 mililitra slatke pavlake,

– 100 grama šećera,

– 1 kesica vanilinog šećera,

– 1 kesica želatina.

Uskršnji ručak
Foto: pixabay/RitaE

Priprema: Najpre mikserom umutite jaja, tako da postanu penasta, a onda dodati vanilin šećer i šećer. Potom dodajte ulje i jogurt. Kada se sve lepo sjedini tek onda dodajete brašno i prašak za pecivo. Dobijeno testo premestite u kalup za pečenje i ostavite ga u rernu da se peče oko pola sata na temperaturi od 180 stepeni.

Presecite koru na dva dela, tako da jedna kora bude deblja, druga tanja. Šumsko voće staviti u blender i samleti, dodavati vode dok ne dođete do 700 mililitra tečnosti. Odvojite deo tečnosti i u njega stavite gustin, a drugi deo skuvajte sa šećerom. Potom dodajte tečnost sa gustinom u lonac sa skuvanom tečnoću i mešajte dok se ne zgusne.

Želatin ostavite da nabubri, a odna ga istopite. Pomešajte jogurt sa šećerom i vanilin šećerom i onda dodajte i želatin. Kada se sve sjedini, stavite i pavlaku za kuvanje. Kada se i fil od jogurta zgusne, onda je vreme za ređanje slojeva.

Na dnu treba da bude deblja kora, koju ste ostavili u kalupu u kome se pekla, premažite prvi voćni fil, potom fil od jogurta. Prebacite preko tanju koru i oba fila premažite još jednom. Kolač može da se jede tek nakon što odstoji u frižideru par sati.

Uskršnji ručak
Foto: freepik/freepic.diller

Uskršnji ručak je veoma važan deo proslavljanja uskrsa, ne samo zbog samog obroka, već pre svega zato što je to razlog da se okupi čitava porodica. A onima koje ne možete da vidite pošaljite poruku za uskrs, skupili smo najlepše uskršnje poruke koje možete pročitati klikom na link ispod:

Najlepše čestitke za Uskrs pravoslavni 2021 – Hristos vaskrse!



Izvor: Objektiv.rs, coolinarka.com, recepti.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar