Zašto se izjašnjavate kao SRBIN? Nakon ovog odgovora Meše Selimovića, u sali je nastao MUK

Selimović je rođen na današnji dan 1910. godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Pisac Mehmed Meša Selimović rođen je na današnji dan 1910. godine. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih književnika 20. veka.

U školskoj lektiri u srpskim školama i dalje je obavezno štivno njegov roman “Derviš i smrt”, u koji je utkao tragediju rođenog brata koji je stradao nakon rata zbog banalnog povoda, mada je bio prvoborac.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Napisao je dela: “Tvrđava”, “Krug”, “Sjećanja”, “Tuđa zemlja”, kao i “Za i protiv Vuka”.

Uvek je dobar trenutak za pouke mudrih! Meša Selimović u modernom ruhu (FOTO)

Selimović se za života izjasnio kao srpski pisac i poznato je njegovo testamentarno pismo upućeno SANU iz 1976. godine, u kome se navodi:

– Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika.

Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

– Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem.

Selimovićevi bliži preci su iz Bileće, a poreklom su iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića.

Jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću je od strane organizatora postavljemo pitanje od kog se očekivalo da će od Meše izdejstvovati neku vrstu provokacije – Zašto se vi Mehmede Selimoviću osećate Srbinom?

Njegov staloženi odgovor koji je usledio bez razmišljanja utišao je celu salu: “Do 1941. sam se osećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to.”

Meša Selimović preminuo je 11. jula 1982. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana Beograda.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (7)

  1. @Bošnjo.....izostavih sledeće.......Koreni Josipa Broza Tita su iz Zagorja kod Posušja u Bosni i Hercegovini. Da znate. Ovi danas koji pišu o ne znam čemu u vezi njega, nemaju pojma i sve je, izgleda, u političke svrhe ovog vremena i planova. Kako su se ljudi selili na druga mesta, tamo gdje bi se zaustavili, nazivali su ta nova područja imenom mesta odakle su došli. Zato je Zagorje iz Hrvatske, uprovao dobilo naziv po Zagorju iz Bosne i Hercegovine današnje.

    Odgovori
  2. @Bošnjo Dragi.... nisu samo srbi ovi duž i oko Morave, ako mislite na njih, ali jesu svi srbi zapadno od Drine. Ove je izgradjena averzija prema srbima uz i oko Morave. Nisu samo oni pravi srbi i da svi drugi srbi, ma gde bili, nisu srbi kao oni. Bogami jesu. Iskonskiji je srbin iz Like nego mnogi oko i duž Morave. Josip Broz Tito je linija od naj..naj...najstarijih srba. Baš Zagorje u Hrvatskoj. Tada nije bilo imena ovog imena Hrvatske, i hrvatsko itd. Pronadjite ovamo blizu Drine gde ima oblast, mesto i sl. koje se zove Zagorje, pa će vam biti jasno. Recimo, ovaj poznati glumac iz Turske, ... beg, je kopija mog brata od ujaka. Imajte na umu da su srbi, ne ovi oko Morave, u pređašnja vremena živeli u današnjoj Turskoj, Konstatinopolj i okolo, Grčkoj,.. itd. Premijer Izraela je lepo rekao sa ''preko 2000 godina, srbi i oni žive zajedno''. Vi ste Bošnjaci zato što ste iz pravoslavne prešli u islamsku veru u vreme otomanskog carstava a živite na teritoriji Bosne. Izvedeno od imena Bosne, da bi se znalo ko je gdje nastanjen. Znate, nekada kako se širila porodica, od plemena se šire bratstva, itd. pa po imenu oca onda se nova prezimena formiraju. Ili, po nekoj karakteristici ustaljenoj u tom plemenu. Sasvim je u redu što ste prešli u islam. Vera i verovanje je abstraktni pojam. Morale su se sačuvati porodice od turskog zuluma. Poštujte one koji su ostali u svojoj veri uprkos petvjekovnog jarma na predelima gdje su bili srbi. Najvažnije je neuništavati drugog zbog svog verovanja, pod tim da je moj vera najuzvišenija ili bolja od vaše, jer, ako je verovati starim spisima i zapisima, sve tri vere, kao i mi, potiču od istog čoveka.

    Odgovori

Ostavite komentar