Naučnici TVRDE: Evo koliko puta mesečno svaki muškarac MORA da doživi vrhunac, od cifre BOLI glava!

Kako smanjiti rizik od raka prostate?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Procenat muškaraca koji oboljevaju od raka prostate je u stalnom porastu, a naučnici tvrde da je jedan od najboljih načina za prevenciju – što više seksa, ili barem orgazama…

Rak prostate se najčešće javlja posle 50. godine i u većini slučajeva je povezan sa povećanom prostatom i urinarnim infekcijama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, ispostavilo se da bi lek mogla da bude učestala seksualna aktivnost.

Naime, velika studija Univerziteta Harvard, u kojoj je učestvovalo više od 32.000 muškaraca je pokazala da su pripadnici jačeg pola koji su svakog meseca imali 21 ejakulaciju i više, imali za čak 33 odsto manji rizik od raka prostate!

Foto: Shutterstock

“Potvrdili smo da muškarci koji su manje seksualno aktivni, bilo sa partnerKom ili kroz masturbaciju, imaju veću sklonost ka bolesti. Koliko god to banalno zvučalo, u ovom lučaju je ejakulacija lek”, zaključili su autori studije.

Kako oni navode, oni koji imaju 21 ili više ejakulacija esečno imaju manji rizik od raka prostate, a zašto je to tako nije precizno utvrđeno, ali pretpostavlja se da je ejakulacija način “izbacivanja toksina iz organizma”.

Foto: Freepik/alexvolot

Zbog toga je i seksualna potreba muškaraca ne samo evolucijska, već i zdravstveno uslovljena.

Drugi faktori rizika

Muškarci srednjih godina koji provode više od devet sati nedeljno vozeći bicikl imaju od pet do šest puta veći rizik od dijagnoze raka prostate, pokazalo je veliko britansko istraživanje u kojem je učestvovalo 5.200 biciklista.

Foto: Maksim Toome / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim toga, rizik nastanka raka prostate  je dvostruko veći kod gojaznih muškaraca, a među opasne činioce spada i pušenje kao i učestalo konzumiranje gaziranih pića.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (3)

Ostavite komentar