Vučić na otvaranju izložbe o Jasenovcu: Biti Srbin u NDH značilo je samo jedno – da si SUVIŠAN!

Osim Vučića, obratiće se i patrijarh srpski Porfirije, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/bg

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvara večeras izložbu pod nazivom “Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja” u Istorijskom muzeju Srbije.

Osim Vučića, obratiće se i patrijarh srpski Porfirije, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Postavku čine radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu koji se nalazi u okviru Eparhije pakračko-slavonske.

Izlozeno je 25 radova, od kojih su neki crteži, a neki kombinacija akvarela i tuša sa zlatom.

Izložbu su priredili Odbor Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije.

Izložba je otvorena u 19 časova, a povodom obeležavanja 22. aprila, Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80. godišnjice uspostavljanja NDH i sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, saopštila je pres-služba predsednika.

PREDSEDNIK VUČIĆ – SRBI U NDH SU BILI SUVIŠNI

Predsednik Srbije je, obraćajući se okupljenima, poručio da su nam istinski prijatelji oni koji neguju sećanje na današnji dan i na stravičan zločin nad našim naradom.

– Današnji dan je opomena na to koliko je malo potrebno za zlo. Ceo jedan narod je učinjen suvišnim, i svaki pripadnik srpskog naroda bio je suvišan, kao i njihovo ime, vera i postojanje. Ludilo koje je proisteklo iz te postavke dalo je jame, klanje, logore… Najstrašnije je i najviše opominje opsednutost strašnim poslom – uklanjanjem suvišnih – rekao je Vučić između ostalog u svom govoru.

Predsednik je rekao da uzimamo na sebe pravo koje nam pripada – da stvari nazivamo pravim imenom.

Motiv nam, kaže, nisu samo zastrašujuće brojke, brojna svratišta, niti jame, škole i crkve natopljene krvlju, već reči Nobelovca koji je preživeo logor i rekao da “svi koji su zaboravili ubijene, ubili su ubijene još jednom”.

OKUPLJENIMA SE OBRATIO PATRIJARH PORFIRIJE

– U Jasenovcu su stradali Srbi, Jevreji, Romi, mnogi ljudi koji su bili za nijansu drugačiji od onih koji su hteli da sve bude samo u dve boje. Radujem se što sam ovde večeras – kazao je patrijarh.

DODIK SE OBRAĆA PRISUTNIMA – JASENOVAC NAJTUŽNIJA REĆ MOGA DETINJSTVA

– Sećanje na tužne priče mog zavičaja. Jasenovac je najtužnija reč moga detinjstva, na stradanja, priče koje sam slušao kao dečak.

Veoma je važno u svakoj prilici, okupiti se oko tog sećanja i ne dozvoliti da ode, već da ga držimo u kolktivnom pamćenju našeg naroda, jer samo tako naša borba ima smisla.

Jasenovac je dokaz da su na ovim prostorima živeli monstrumi – rekao je Milorad Dodik.

Dodaje da je istina o Jasenovcu dugo skrivana.

– Najstravičnija priča je činjenica da je nakon 1945. arhiva koju je vodila jedna žena, a koja je spasavala decu, pokupljena je od strane tadašnje udbe u Zagrebu i uništena. Tako se taj režim priključio stravičnom zločinu. Zahvalan sam svima koji čuvaju sećanje na stradanje našeg naroda – rekao je Dodik.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar