Ubili srndaća i isekli ga: Nečuven skandal na području Nacionalnog parka Durmitor, u okolini Žabljaka

Nacionalni parkovi su saopštili da je srndaća odstrelio Vladan Novaković iz Podgorice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/pixel2013

Nedugo pošto je predsednica Upravnog odbora Javnog preduzeća nacionalni parkovi Crne Gore Marina Jočić na svom Fejsbuk profilu objavila fotografije i tvrdnje da su nadzornici Službe zaštite Nacionalnog parka (NP) Durmitor u petak u akciji i poteri na lokalitetu Šiplje, na levoj strani kanjona Tare, uhvatili u krivolovu jednu osobu, dok je druga uspela da pobegne, Nacionalni parkovi su saopštili da je srndaća odstrelio Vladan Novaković iz Podgorice.

– Prilikom obilaska terena nadzornici su primetili dvije naoružane osobe, koje su na njihova upozoranje odbila da stanu. U akciji koja je usledila nadzornici su uspeli da zaustave jedno lice, kod koga su zatekli lovački karabin sa snajperom, dok je u torbi pronađena glava ubijenog srndaća. O ovom događaju odmah je obaveštena policijska stanica na Žabljaku, koja je blagovremeno reagovala, identifikovala lice i utvrdila da se radi o Vladanu Novakoviću iz Podgorice. Napominjemo da je Novaković 2017. godine pravnosnažno osuđen za krivolov u zoni NP Durmitor. Kasnijom pretragom terena pronađeno je i mesto odstrela srndaća, dok su na lokalitetu iznad Šiplja pronađena dva džipa koja pripadaju Novakoviću i NN licu koje je uspelo prilikom akcije da pobegne, saopštili su iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore, iz kojeg naglašavaju da je otežavajuća okolnost je i to što je srndać odstreljen na nelovnoj teritoriji i zabranjenim sredstvom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hapšenje Novakovića potvrđeno je i iz Uprave policije, zbog sumnje da je izvršio krivično delo nezakonit lov u zoni Nacionalnog parka (NP) Durmitor, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

– Pripadnici policije obavešteni su od službenika NP Durmitor da su u mestu Šaranci, na lokaciji Šiplje koja se nalazi u zoni NP, zatekli dve osobe u krivolovu, a službenici NP su do dolaska policije zadržali jednu osobu, dok se druga udaljila. Službenici žabljačke policije su kod V.N. pronašli lovački karabin marke CZ kalibra 243 ”Vinčester” sa optičkim nišanom. V.N. je pre kontrole odbacio prigušivač za pušku, 13 komada puščane municije i glavu srndaća sa rogovima, koji su kasnije pronađeni i izuzeti sa lica mesta. U blizini su pronađeni ostaci skeleta srneće divljači, kao i kesa u kojoj se nalazilo 7,5 kilograma čistog mesa. Oružje i municija su oduzeti dok su ostaci ulovljene divljači predati službenicima NP na čuvanje do okončanja postupka. Radi se na identifikaciji osobe koja je bila sa V.N. a koja se udaljila pre dolaska policije.

O događaju je obavešten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima koji je naložio sa se V.N. uhapsi. On će uz krivičnu prijavu biti priveden tužilaštvu zbog sumnje da je izvršio krivično delo nezakonit lov u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, saopštila je u petak veče Uprava policije Crne Gore, povodom jednog u nizu skandala na teritoriji Nacionalnog parka Durmitor, gde su svojevremeno i čuvari hvatani u krivolovu!



Izvor: Objektiv.rs, Vijesti.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar