Svakome po 1.000 EVRA! Objektiv otkriva šta će sve građani naše zemlje ove godine DOBITI od države Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Država je sa isplatom prve tranše polovine minimalca ovog meseca otvorila svoj treći paket pomoći privredi i građanima, za koji je izdvojila dve milijarde evra. Najveći deo stanovništva iz državne kase do kraja godine može da očekuje, prema različitim osnovama, najmanje 1.000 evra.

Ukoliko saberemo direktnu novčanu pomoć, koja iznosi od 60 do 200 evra, novac od besplatnih akcija koje nisu prodate 85 evra, kao i subvencije za zamenu stolarije minimum 750 evra, vaučer za odmor od 5.000 dinara, računica govori da bi u narednih osam meseci državljani Srbije mogli da inkasiraju iz budžeta i do 1.200 evra, zavisno kojoj kategoriji pripadaju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SVAKOM PO 30 EVRA VEĆ U MAJU

Svaki punoletni građanin dobija direktnu novčanu pomoć od 60 evra. Prijava za prvu ratu od 30 evra počinje 28. aprila i traje do 15. maja, dok se druga tranša isplaćuje u prvoj nedelji novembra. Nije potrebno da se prijave bilo elektronski ili pozivom na određeni broj dva puta. Penzioneri nisu obavezni da se prijavljuju, kao ni korisnici socijalne pomoći, jer će oni automatski dobiti novac. Ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi za ovu pomoć. Penzioneri će dobiti i dodatnih 50 evra, dakle ukupno 110 evra, a svi nezaposleni koji su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, u junu mogu očekivati i dodatnih 60 evra. To znači da svima koji su na birou sleduje ukupno 120 evra pomoći od države.

GASTARBAJTERI IMAJU PRAVO NA 60 EVRA

I državljani koji su rođeni u Srbiji, sa prebivalištem u Srbiji, a radili su i primaju penziju iz inostranstva, imaju pravo na 60 evra. Potrebno je da se prijave preko portala Uprave za trezor ili putem kontakt-centra. Bez obzira na to koliko ima članova porodica koja prima socijalnu pomoć, svaki punoletni član dobija direktno na račun, bez prijavljivanja, po 50 evra. Zatim će biti isplaćivana pomoć za naše sugrađane na Kosovu i Metohiji, 100 evra u maju za sve, bez prijave, a još 100 evra ako su nezaposleni. Prijave će trajati od 28. aprila do 15. maja. Najveći iznos koji je predviđen kao podrška iznosi 200 evra, i to za nezaposlene, starije od 18 godina, koji žive na Kosovu i Metohiji. Kada je reč o Srbima sa Кosova i Metohije, na novčanu pomoć od 100 evra imaju pravo deca do 18 godina starosti, kao i punoletni. Na podršku od 200 evra u dinarskoj protivvrednosti imaju pravo nezaposleni punoletni žitelji južne pokrajine. Pomoć građanima na KiM biće isplaćena prema evidencijama koje su sačinjene od strane komisija u skladu sa zaključkom vlade iz marta ove godine. Isplata će se vršiti bez prijave, na osnovu izvoda iz evidencija, počev od 1. maja, zaključno sa 31. majem. Isplata će se vršiti na namenski otvorene račune.

Piše: Slavica Moravčević

Ostatak ove priče pročitajte u sutrašnjem izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar