Muškarci, i vašoj koži je potrebna NEGA: 4 najbolja saveta koja vam upućuje DERMATOLOG

Zabluda je da je vaša koža deblja u odnosu na kožu žena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Možda zvuči kao predrasuda, ali muškarci ređe brinu o koži u odnosu na žene.

Retko koji muškarac će se baviti biranjem krema i losiona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A uglavnom se, kao na najbolje sredstvo za negu, oslanjaju na vodu.

Iako je reklamiranje brendova okrenuto ka ženama, to uopšte ne znači da nega nije potrebna i muškarcima.

Štaviše… recimo, braka ili brkovi često prikrivaju probleme sa osetljivom, ili kožom sklonom upalama, koje nećete ni primetiti. I zato je važno da, baš kao i žene, čistite i negujete kožu.

“Nega kože ne zavisi od pola, možda će koraci u rutini nege biti različiti, ali čišćenje i nanošenje hranljivih proizvoda trebalo bi da budu obavezni za oba pola”, kaže dermatolog Ava Šabman.

Foto: Freepik/karlyukav

Koža muškaraca, kada je u pitanju sam površinski sloj, je iste debljine i otpornosti kao i kod žena. Sloj nazvan dermis, gde se skladište kolagen i elastin, samo je desetak odsto deblja kod muškaraca, koji pritom često imaju masniju kožu i zbog brijanja je ona izložena većim traumama”, objasnila je ona.

Dr Šabman savetuje koja četiri koraka bi trebalo da upražnjavate svakog jutra.

1. Čišćenje

Možete se umiti i samo vodom, hladnom ili mlakom, ukoliko imate suvu kožu. Ako vam je koža masna uložite u dobar sapun ili sredstvo za čišćenje lica.

Foto: Freepik/freepik

2. Aktivni sastojci

Sveže umiveno lice zatim namažite antioksidativnim serumom koji sadrži vitamin C. On će umanjiti hiperpigmentaciju i stabilizovati nivo kolagena. Ako imate masnu kožu sklonu bubuljicama, potražite serum koji sadrži nijacinamid.

3. Hidratacija

Potražite kremu koja sadrži keramid, glicerin, aloe veru… U zavisnosti od vašeg tipa kože, potražite umirujuće sastojke naročito posle brijanja.

Foto: Freepik/drobotdean

4. Zaštita

I muškoj koži potrebna je zaštita od sunca, zbog čega bi trebalo da nabavite kremu sa zaštitnim faktorom. Znajte da bi je trebalo naneti i na kožu brade čak i ako se ne brijete redovno, jer vas dlačice neće zaštititi od UV zraka.



Izvor: Objektiv.rs, Lepa i srećna

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar