“Quo Vadis, Aida?” ostala praznih ruku: Nagradu za najbolji strani film uzelo ostvarenje Tomasa Vinterberga

Nagradu je u ovoj kategoriji dobila Kloi Džao

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: promo

Jasmila Žbanić i “Quo Vadis, Aida?” učestovali su u trci za dve nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) – u kategorijama Najbolji reditelj i Najbolji strani film, ali ovo bosanskohercegovačko ostvarenje ostalo je ipak bez nagrade.

Žbanić se u kategoriji za Najbolju režiju takmičila se s Tomasom Vinterbergom (“Another Round”), Lijem Isakom Čangom (“Minari”), Šenon Marfi (“Babyteeth”), Kloi DŽao (“Nomadland”) i Sarom Gavron (“Rocks”).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nagradu je u ovoj kategoriji dobila Kloi DŽao.

S druge strane, u trci za Najbolji strani film su pored “Quo Vadis, Aida?” učestvovali i “Another Round”, “Dear Comrades!”, “Les Miserables” i “Minari”.

U kategoriji za Najbolji strani film nagrađen je “Another Round”.

Rediteljka se pre dodele BAFTA-e obratila javnosti kazavši kako nominacije za nagrade Britanske i Američke akademije predstavljaju veliki podstrek za film. U poslednjih nekoliko meseci priču o genocidu u Srebrenici pregledalo je nekoliko miliona ljudi iz svih delova sveta, a film je do sada dobio više od 15 nagrada širom sveta.

Podsećamo, “Quo Vadis, Aida?” je još uvek u trci za Oskara. Ceremonija dodele ove prestižne nagrade biće održana 25. aprila 2021. godine, odnosno za dve nedelje.

Izvor: B92

Komentari (1)

Ostavite komentar