ZAPALJENIM automobilom na POLICIJSKI kordon: Nema naznaka smirivanja nemira u Belfastu

Nezadovoljstvo u Severnoj Irskoj postalo je nasilno prošle nedelje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Ruptly/Printscreen

Policajci opremljeni zaštitnom opremom u Belfastu napadnuti su kamenjem, benzinskim bombama i vatrometom tokom najnovije noći protesta u Severnoj Irskoj u petak.

Kao odgovor na to, protiv demonstranata su raspoređeni vodeni topovi. Poremećaji u Belfastu ušli su u drugu nedelju uprkos pozivima na mir i jedinstvo koji dolaze od političkih i verskih lidera. Navodno je tokom nemira povređeno više od 74 policajaca. Nije jasno koliko je demonstranata, ako ih je bilo, povređeno u nasilju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U jednom trenutku, policijski kordon je napadnut i automobilom, koji su demonstranti zapalili i gurnuli prema policajcima. Slična taktika krađe automobila i paljenja korišćena je tokom napete srede uveče, kada su demonstranti u zapadnom Belfastu uništili autobus.

Policija je bila opremljena štitovima, a koristili su i policijske pse te rasporedili vodene topove da uguše nemire. Sukobi su se nastavili uprkos pozivima nekih političara, poput predstavnika Demokratske partije unionista Gevina Robinsona, da obustave masovna okupljanja, uključujući proteste, zbog smrti vojvode od Edinburga.

Nezadovoljstvo u Severnoj Irskoj postalo je nasilno prošle nedelje. Uznemirio ga je post-Bregzit status dvosmislenog statusa Severne Irske u trgovini Britanije sa EU, koji omogućava uniji da oporezuje robu koja dolazi preko Irskog mora. Unionisti se osećaju izneverenima uslovima sporazuma, rekavši da podrivaju identitet Severne Irske.

Ulje na vatru dodala je i odluka da se protiv irske republikanske stranke Šin Fejn ne pokrene postupak zbog kršenja ograničenja Covid-19 tokom sahrane kontroverznog aktiviste i organizatora štrajka u zatvoru Bobija Storija prošle godine.



Izvor: RT

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar