Šta čeka planetu do 2040? Izveštaj američkih tajnih službi predvideo APOKALIPSU, evo šta će se sve desiti

Ljudi će u naredne dve decenije umirati od kovida, gladi i nemira

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promene i sukobi u zemljama i među njima predstavljaće veliki izazov narednih decenija, pokazao izveštaj SAD koji su uradile američke obaveštajne službe. U njemu se navodi i da je pandemija koronavirusa već dovela do pogoršanja nekih od postojećih problema.

Suparništvo između Kine i koalicije zapadnih zemalja, predvođene Sjedinjenim Državama, verovatno će se intenzivirati i biće podstaknuto smenama vojne moći, demografskim prilikama, tehnologijom i “učvršćivanjem podela u pogledu modela upravljanja”, ističe se u izveštaju “Globalni trendovi 204”, koji je izdao američki Nacionalni obaveštajni savet, prenosi agencija Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SVE VIŠE KONFLIKTA

Regionalne sile i nedržavni akteri mogli bi da imaju veći uticaj, a verovatne posledice toga su “nestabilnija geopolitička sredina više sklona konfliktu” i oslabljena međunarodna saradnja, ocenjuje se u izveštaju. Izveštaj vodećih američkih obaveštajnih analitičara, koji se objavljuje svake četiri godine, procenjuje političke, ekonomske, društvene i druge trendove koji će verovatno oblikovati nacionalnu bezbednostnarednih 20 godina.

– Naša namera je da pomognemo onima koji utvrđuju politiku i građanima da se pripreme za niz mogućih budućnosti, napisali su autori, navodeći da ne iznose specifična predviđanja i da su u izveštaju obuhvatili mišljenje različitih grupa – od američkih studenata do afričkih aktivista za građanska prava.

PANDEMIJA – NAJVEĆI GLOBALNI POREMEĆAJ

– Izazovi kao što su klimatske promene, bolesti, finansijske krize i tehnološki poremećaji „verovatno će se pojavljivati češće i intenzivnije u gotovo svim regionima i zemljama, što će dovesti do „rasprostranjenog preopterećenja država i društava, kao i šokova koji bi mogli da budu katastrofalni – upozorava se u izveštaju.

Dodaje se da pandemija, koja je odnela više od tri miliona života, predstavlja najveći “globalni poremećaj” od Drugog svetskog rata, sa posledicama koje će trajati godinama. Kovid-19, kako se navodi, pokazao je, a ponekad i produbio, razlike u zdravstvenoj zaštiti, doveo do rasta nacionalnih dugova, ubrzao nacionalizam i političke podele, produbio nejednakost, podstakao nepoverenje u vlade i naglasio neuspeh međunarodne saradnje. Takođe usporava, a moguće i preokreće, napredak u borbi protiv siromaštva, bolesti i rodne neravnopravnosti.

PET SCENARIJA

U izveštaju se predviđa da će se mnogi problemi izazvani pandemijom pogoršati do 2040. godine. “Postoje određeni trendovi koje smo utvrdili, a koji se, po svemu sudeći, ubrzavaju ili osnažuju zbog pandemije”, rekao je neimenovani zvaničnik NIC, a prenosi agencija Rojters. U izveštaju se iznosi pet scenarija o tome kako bi svet mogao da izgleda 2040. godine. U najoptimističnijem – “renesansna demokratija” – demokratske vlade bi se pokazale „sposobnijim da podstiču naučna istraživanja i tehnološke inovacije, ubrzavajući ekonomski procvat”, što bi im omogućilo da se suoče sa domaćim problemima i da se suprotstave međunarodnim rivalima. U najpesimističnijem scenariju – “tragedija i mobilizacija” – iznosi se pretpostavka kako bi kovid-19 i globalno zagrevanje mogli da opustoše globalne zalihe hrane, što bi dovelo do nemira u Filadelfiji, u kojima bi poginule “hiljade ljudi”.

PIŠE: DUŠKO VUKAJLOVIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME PROČITAJTE U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM OBJEKTIVU.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar