Od kojeg roditelja nasleđujete inteligenciju i veličinu nosa, i kako da izračunate buduću visinu deteta

Fizičke karakteristike koje su dominantne kod vas, biće i kod vašeg deteta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ Freepik

Na koga će vaše dete ličiti zavisi od nekoliko faktora.

Veliku ulogu svakako igraju geni, ali postoji nekoliko znakova na osnovu kojih se zna koje karakteristike će beba naslediti od majke, a koje od oca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Prema teoriji, oko 40 odsto gena dete nasleđuje od majke, a ostalih 60 odsto od oca. Takođe, životni stil oca pre samog začeća bebe, uključujući hranu koju jede i kako se oseća, osnova za zdravlje bebe.

Fizičke karakteristike

Naučno je dokazano da devojčice dobijaju po jedan X hromozom od oba roditelja i da postoji šansa da liči i na oca i na majku.

Foto: Freepik/cookie_studio

Kod dečaka je situacija malo drugacija jer oni najčešće liče na majku zato što oni dobijaju samo jedan X hromozom koji određuje fizički izgled , dok je očev nasledni materijal siromašan takvim genima.

Od roditelja deca nasleđuju vrh nosa, područje oko usana, veličinu jagodičnih kostiju, uglove očiju i oblik brade.

S obzirom da se velike uši i nos prenose sa generacije na generaciju, njih će beba najverovatnije naslediti od oca. Muški geni su mnogo agresivniji od ženskih, zato će te karakteristike koje je dete preuzelo od oca, kasnije biti dosta istaknutije. Od majke će naslediti veliki nožni palac, kao i dužinu stopala.

Foto: Pixabay/Pexels

Sklonost ka bolestima

Ako  je otac tokom života imao probleme sa srčanim tegobama, beba će ih najverovatnije naslediti. Takođe, poznato je da su deca čiji je otac u trenutku začeća imao preko 45 godina, sklona mentalnim bolestima i poremećajima, autizmu, bipolarizmu, kao i poteškoćama u učenju i pamćenju.

To se dešava zato što se sa godinama kvalitet spermatozoida smanjuje. Poznato je i da ako otac ima problema sa zubima, vrlo verovatno će ih i dete imati. Veličina i oblik zuba se mogu razlikovati, ali očevi geni će ostati dominantni.

Intelektualne veštine

Dečaci inteligenciju nasleđuju od majki, a kćerke od oba roditelja. Međutim, dete od vas može dobiti samo 40 odsto inteligencije, dok se ostatak stiče tokom života.

Težina i visina

Broj kilograma dete nasleđuje od majke. Ako je ona mršava i dete će biti mršavo. Ako ima višak kilograma, vrlo verovatno je da će dete odmah po rođenu dobiti dodatnu težinu.

Foto: Pixabay.com/Deedee86

Što se tiče visine deteta, ona se nasleđuje od očevih gena. Zanimljivo je da visoki muškarci uglavnom imaju visoku decu, s tim što roditeljski geni mogu uticati na 60 do 80 odsto visine kod deteta, a ostalo je rezultat ishrane i fizičke aktivnosti.

Kako da odredite kako će vaše dete izgledati?

Uzmite porodične fotografije oba roditelja. Posmatrajte ih i uočite karakteristike koje su kod većine vaših rođaka dominantne (oči, usta, nos, brada). Velika je verovatnoća da će neke od njih imati i vaša beba.

Kako da izračunate koliko će vaše dete biti visoko?

Ukoliko baš morate da znate koliko će vaše dete biti visoko, postoji način za izračunavanje:

Dečak – saberite majčinu i očevu visinu, pa na tu cifru dodajte još 12,7. Potom ukupan zbir podelite sa 2 i to je buduća visina vašeg sina.

Devojčica – saberite majčinu i očevu visinu, pa od tog iznosa oduzmite 13, pa podelite sa 2 i to je visina ćerke.

 

 

 



Izvor: Objektiv.rs, Blic, 24sata.hr, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar