Belorusija IZBAČENA sa Evrovizije: Nisu ispoštovali pravila takmičenja, snimili političku pesmu (VIDEO)

Haos na prestižnom evropskom takmičenju

Foto: Youtube/Printscreen

Belorusija je prošle godine imala jednog predstavnika za pesmu Evrovizije, grupu VAL, a ove godine je poslala drugu, Galasi zmesta, piše list Objektiv.

Belorusi pak nisu menjali samo izvođače, već i pesmu, a na kraju su diskvalifikovani jer je nisu u dogovorenom roku predali. Ipak, sumnja se da je u tu odluku politika umešala prste, jer je tekst pesme grupe Galasi zmesta navodno propagirao politiku predsednika Aleksandra Lukašenka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, Belorusija je prijavila pesmu koja nije u skladu sa propozicijama, a pre dve nedelje su organizatori Pesme Evrovizije zahtevali da pošalju novi predlog, zbog toga što je tekst pesme imao političku konotaciju.

ANTIVLADINI PROTESTI

Grupa Galasi zmesta poznata je po istupanju protiv antivladinih protesta, koji u Belorusiji traju od predsedničkih izbora održanih u avgustu prošle godine, kada je zvanično pobedio dugogodišnji predsednik Aleksandar
Lukašenko. U tekstu pesme „Na učiću te” postoji stih: „Naučiću te da igraš kako sviram”, što je izazvalo negodovanje beloruskih opozicionih političara. Mnogi smatraju da se na ovaj način odobrava nasilno gušenje prošlogodišnjeg protesta protiv Lukašenka. Tim povodom oglasio se i Lukašenko, koji smatra da je ovakva odluka uperena protiv njegovog režima.

“Počinju da nas pritiskaju na svim frontovima, čak i na Evroviziji. Kandidovaćemo novu pesmu. Vidite da je sve ovo politizovano – rekao je tada Lukašenko. Prvobitni predstavnik VAL, koji je protiv trenutne vlasti, trebalo je da nastupa kada je Evrovizija bila zakazana za prošlu godinu, međutim, država je ove godine ipak poslala druge predstavnike.”

Foto: Twitter/Printscreen

OGORČENI FANOVI

Ispod pesme VAL na Jutjubu stoje komentari:

„VAL nije dozvoljeno da predstavljaju Belorusiju ove godine jer ne podržavaju Lukašenka”, „Ko je došao ovde nakon objavljivanja druge pesme poslate od Lukašenkovog diktatorskog režima?”, „Ovo je mnogo bolje od Lukašenkovog čoveka”…

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora prošle godine, na kojem je 80 odsto glasova odneo Lukašenko, pobunila se liderka opozicije Svetlana Tihanovska, koja tvrdi da je za nju glasalo između 60 i 70 odsto birača. Pored nje, evropski i američki zvaničnici tvrde da je bilo ozbiljnih izbornih nepravilnosti i zajedno sa opozicionim političarima tražili su da se izbori ponove, što Lukašenko odbija. Izbili su masovni protesti, a mnogi demonstranti su uhapšeni. Lukašenko je rekao da iza protesta stoji Zapad. Takmičenje za pesmu Evrovizije, 65. po redu, održaće se ove godine u Roterdamu, 18, 20 i 22. maja.

Piše: Lola Stojanović

Ove i mnoge druge tekstove čitajte u štampanom izdanju Objektiva. 

Foto: Objektiv

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar