9 lekcija o životu koje ćerke mogu da nauče samo od svog oca: Bitne su za sticanje samopouzdanja

Kroz odrastanje dete usvaja vaše navike i stavove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ArthurHidden

Prisustvo oca i majke izuzetno je važno za pravilno odrastanje deteta.

Međutim, najveći uzor ćerkama najčeće predstavlja njihov otac.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Očeva figura igra veliku ulogu u razvoju deteta, a ovo su neke od stvari koje ćerka može naučiti o sebi i svom životu dok odrasta uz oca.

1. Da je posebna i njemu na prvom mestu

Dete konstantno uči dok raste, pa će isto tako naučiti da voli sebe i druge upravo kroz ljubav koju joj pružate.

Zadatak oca jeste da pomogne ćerki da otkrije svoj identitet, prihvati sebe takvu kakva jeste i da shvati da je kao takva posebna. Na taj način vaša ćerka će steći samopouzdanje koje joj je neophodno, ali i naučiti kako da se ophodi prema drugima.

2. Da nauči da voli i da isto dobije zauzvrat

Prirodno je da svaki roditelj želi samo najbolje svom detetu, ali isto tako dete vremenom mora da nauči da se bori i zauzima za sebe.

Foto: Freepik/Racool_studio

Pravilnim ophođenjem prema vašem detetu i ljubavlju koju pružate, ono će naučiti da vrednuje prave vrednosti, ali i da bude svesno da ljubav podrazumeva i davanje i primanje.

3. Da bude jaka kroz život

Život može doneti puno problema i izazova, ali vi ste tu kao njen otac da joj stavite do znanja da na vas uvek može da se osloni. Ženama je prirodno potreban oslonac u životu, neko na koga mogu da računaju kad se nađu u problemu.

Kroz odnos sa vama, ona treba da nauči da veruje u sebe i svoje sposobnosti i da ima na umu da svaki problem može da se reši i da je ona dovoljno jaka da se suoči sa istim.

4. Da treba da iznosi svoje mišljenje

Kad se osoba plaši da pred drugima iznese svoje mišljenje, vrlo verovatno je da ima problema sa niskim samopouzdanjem. Kroz odrastanje, vašu ćerku treba da učite da je njeno mišljenje jednako vredno.

Foto: Freepik/master1305

Iako ste vi kao otac njen autoritet na koji se ona ugleda i čije mišljenje je sveto, dopustite svom detetu da slobodno iskaže svoje mišljenje. Kasnije će joj to puno koristiti u životu jer će biti svesna da ona ima jednako pravo da učestvuje u diskusiji, kao i ostali učesnici.

5. Da treba da poseduje samodisciplinu

Otac igra vrlo bitnu ulogu u izgrađivanju samokontrole i discipline kod svoje devojčice. Očeva samodisciplina i samosvesnost će svakako biti najbolji primer kako ćerka treba da se ponaša i koje navike treba da usvoji.

Foto: Freepik/senivpetro

Međutim, potrudite se da pronađete zdravu ravnotežu između ljubavi i strogosti, kako vaše dete ne bi suviše podlegalo pravilima.

6. Da nauči kako da se odbrani

S obzirom da je otac glava kuće, a samim tim i njen uzor, uz pravilan odnos sa vama ona će naučiti kako da brani sebe i svoje stavove.

Foto: Freepik/peoplecreations

Čak i kad kasnije ne bude imala nekog muškarca pored sebe, ona će znati kako da se zauzme za svoje želje i potrebe.

7. Da bude nezavisna

Nijedna žena ne treba u potpunosti da zavisi od muškarca, već treba da se bori za svoju egzistenciju i nezavisnost. To ćete je najbolje naučiti ako budete podsticali njena htenja i interesovanja, ali i kad je budete pohvalili za zadatke koje je izvršila. No, nemojte preterivati u pohvalama kako one ne bi delovale kontraproduktivno.

8. Da izgradi samopouzdanje

Uz zdravu atmosferu kod kuće, ljubav koju dobija od vas, vaša ćerka će izgraditi samopozdanje koje je bitna karta za normalan i srećan život.

Foto: Freepik/senivpetro

9. Da je prava ljubav bezuslovna

Ne postoji ništa jače od bezuslovne ljubavi. Voleti bezuslovno znači biti spreman davati ljubav bez očekivanja.

Takvom ljubavlju mi prihvatamo drugu osobu takvom kakva jeste, ne fokusiramo se samo na njene vrline, već smo spremni da zavolimo i ono što nam se kod nje ne sviđa. To ćete svoju ćerku naučiti tako što ćete biti uz nju čak i kad pogreši, ponuditi joj savet kad joj je to potrebno i voleti je bez uslovljavanja i očekivanja.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar