Ministarka Vujović: U ovoj godini 253 miliona dinara za zaštićena područja

Subvencije Ministarstva zaštite životne sredine se odnose na finansiranje radova i drugih troškova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da Ministarstvo nastavlja sa ubrzanom realizacijom sredstava kako namenjenih unapređenju kvaliteta vazduha, tako i zaštiti prirode, ističući da su potpisani ugovori o sufinansiranju zaštićenih područja za 2021. godinu sa njihovim upravljačima, kojima je opredeljeno nešto više od 253 miliona dinara.

– Priroda je naše najveće bogatstvo i ona ne može da čeka. Naša je obaveza da brinemo o zaštićenim područjima i mi tu obavezu ozbiljno shvatamo. U ovoj godini su potpisani ugovori sa 35 upravljača, na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 253 miliona dinara za brigu o ovim zonama tokom 2021. – rekla je ministarka Vujović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Subvencije Ministarstva zaštite životne sredine se odnose na finansiranje radova i drugih troškova, na poslovima koji su definisani odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Obezbeđenim sredstvima se, između ostalog, sufinansira uređenje prostora i održivo korišćenje prirodnih resursa, zatim izrada i sprovođenje programa i projekata uređenja prostora, razvoj seoskog i eko-turizma, organske poljoprivrede, korišćenje obnovljivih izvora energije, očuvanje i unapređenje kulturnog nasleđa i agrobiodiverziteta, a posebno uređenje i izgradnja pristupnih i internih saobraćajnica i parkinga, staza za šetnju, biciklističkih i drugih staza, vidikovaca, odmorišta, kao i uređenje park šuma, parkova, drvoreda i zelenih površina.

Predviđeno je, takođe, da se iz ovih sredstava sufinansira i čuvanje, održavanje i prezentacija i promocija zaštićenih područja, zatim organizovanja obrazovnih i istraživačkih kampova, škola u prirodi, ili izgradnja i održavanje vizitorskih centara, nabavka katamarana, drugih sredstava za prevoz posetilaca i druge aktivnosti kojima je cilj unapređenje, očuvanje i briga o zaštićenim područjima.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar