OBJEKTIV ISTRAŽUJE

Poznati stručnjaci za Objektiv OTKRIVAJU ko mora, a ko ne sme da se vakciniše: Evo šta sve treba da znate

Dr Kovčin objašnjava da svaki onkološki pacijent mora da se konsultuje sa svojim doktorom o imunizaciji protiv koronavirusa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ NIKOLA ANDJIC /bs

Prošla su tri meseca otkad je u našoj zemlji počela imunizacija stanovništa protiv kovida-19. Ipak, pacijenti koji imaju određenih srčanih problema, onkološki bolesnici, dijabetičari, bubrežni pacijenti i drugi zbog svog zdravstvenog stanja i dalje nisu sigurni da li mogu da se vakcinišu. Objektiv je u razgovoru sa stručnjacima iz ovih oblasti odlučio da reši sve dileme oko cepiva protiv kovida-19 za najteže bolesnike u Srbiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

 

ONI MOGU DA SE VAKCINIŠU

PACIJENTI KOJI NISU KORISTILI ANTITUMORSKE LEKOVE

Internista onkolog prof. dr Vladimir Kovčin kaže za naš list da se pacijenti koji su uspešno završili lečenje procesom hemioterapije i oporavili se ne razlikuju od potpuno zdrave osobe. – Ako pacijenti nisu bili na terapiji koja dovodi do imunosupresije, odnosno nisu koristili citostatike i druge antitumorske medikamente u procesu hemioterapije, ne postoji nijedna prepreka za vakcinaciju – ističe naš sagovornik.

Od sutra počinje vakcinacija BEZ zakazivanja: Vršiće se na DVE lokacije, dostupna i Astrazeneka 

ONI NA BIOLOŠKOJ TERAPIJI

Imunoterapija i biološka terapija ne bi trebalo da predstavljaju prepreku za vakcinaciju.

– Biološki lekovi su drugačiji od citostatika i kod njihove primene nema neželjenih dejstava, tako da pacijenti sigurno mogu da se vakcinišu ako su pod ovom terapijom – kaže dr Ristić.

CEPIVO MANJE EFIKASNO KOD OZRAČENIH OSOBA

Dr Kovčin kaže da vakcinacija kod osoba s malignitetom dovodi u pitanje koliko će vakcina biti efikasna.

SRČANI BOLESNICI

Kardiolog dr Miljko Ristić ističe za Objektiv da ne postoji nijedna kontraindikacija vakcine protiv koronavirusa za kardiovaskularne pacijente, te da oni kojimaju srčane probleme mogu da se pelcuju. – Što se tiče starosne dobi i težine terapije, uz konsultaciju sa doktorom, operisani pacijent se može imunizovati – kaže dr Ristić.

ONI KOJI KORISTE LEKOVE ZA SRCE

– Lekar procenjuje da li postoji rizik. Različita srčana oboljenja mogu dovesti do neizlečivosti pacijenata. Što se tiče lekova i medikamenata za srce i krvne sudove, ne postoji nijedno upozorenje od Svetske zdravstvene organizacije da takav lek predstavlja smetnje za imunizaciju. Oni nisu kontraindikovani kod vakcina – ističe kardiolog.

DIJABETIČARI

Endokrinolozi kažu da kod osoba sa dijabetesom, a to se odnosi i na bilo koju drugu vakcinu, postoji mogućnost da cepivo protiv koronavirusa dovede do povećanja nivoa glukoze u krvi. – Ovakva reakcija je očekivana usled pokretanja imunskog odgovora na vakcinu i to ne treba da zabrinjava osobe sa dijabetesom. Poželjno je samo nakon vakcinacije pratiti nivo glukoze u krvi, piti dosta tečnosti i eventualno se obratiti lekaru, ukoliko je potrebno – savetuju specijalisti endokrinologije.

PACIJENTI S BOLESNOM ŠTITASTOM ŽLEZDOM

Prema rečima endokrinologa, pacijenti koji boluju od endokrinih bolesti kao što su bolesti štitaste žlezde i Hašimoto tireoditis, mogu slobodno da se imunizuju cepivima protiv kovida-19.

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Milovanovic

ONI NE MOGU DA SE VAKCINIŠU

PACIJENTI KOJI SU KORISTILI ANTITUMORSKE LEKOVE

Dr Kovčin objašnjava da svaki onkološki pacijent mora da se konsultuje sa svojim doktorom o imunizaciji protiv koronavirusa.

– Oni na hemioterapiji teško mogu da ispoštuju preporuku da naprave mesec dana pauze između zračenja i vakcine. To je problem za ljude koji su u toku lečenja, jer sam proces traje od sedam do 21 dan i zato doktor, koji ima uvid u istoriju bolesti, mora da odluči o tome – ističe dr Kovčin. Antitumorski lekovi ubijaju sve ćelije u organizmu i kako navodi zato se vakcina ne preporučuje ovim pacijentima.

– Kod vakcinacije dolazi do stimulacije ćelija imunog sistema da počnu da se dele i produkuju antitela. Stoga je preporuka za sve vakcine, ne samo za ove protiv kovida-19, da se ne kombinuju sa hemioterapijama, jer one mogu negativno da utiču na imunološki sistem – objašnjava dr Kovčin.

S NEIZLEČIVOM DIJAGNOZOM

Prema rečima dr Miljka Ristića, ako se radi o terminalnom stadijumu srčane slabosti, odnosno o neizlečivom pacijentu, onda je to jedna vrsta relativne kontraindikacije za vakcinu. Takvom pacijentu su imunološke sposobnosti svedene na minimum i onda može da ima posledice od vakcine. U tom slučaju možda je bolje da se ne vakciniše – objašnjava kardiolog. Naš sagovornik kaže da kardiolog ima presudnu ulogu u tome da li će određeni srčani bolesnik primiti vakcinu protiv kovida-19 ili ne.

OPERISANI SRČANI BOLESNICI

Dr Ristić navodi da ni zahvati nisu prepreka za zaštitu od smrtonosne zaraze, osim u nekim slučajevima.

– Ako je pacijent operisan dva ili tri puta u nekom kratkom vremenskom periodu, onda će on doći u stadijum srčane slabosti kada se ne preporučuje vakcina zbog oslabljenog srčanog mišića – kaže on.

Piše: SANJA RADOVANOVIĆ

Ovu i ostale zanimljive vesti pročitajte u štampanom izdanju Objektiva.

Foto: Objektiv.rs

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar