Promenite način ishrane: 5 namirnica koje mogu da vam pomognu u borbi sa visokim krvnim pritiskom

Kako da lako pomognete sebi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/topntp26

Procenjuje se da od povišenog krvnog pritiska boluje svaka deseta osoba.

Zato je i veoma važno znati kako sve možete da se izborite sa jednom od najvećih boljki 21. veka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A prvi korak je promena režima ishrane.

Stručnjaci izdavajaju sledeće namirnice, i ističu da bi trebalo da ih redovno konzumirate ako imate problema sa povišenim pritiskom, i ako ste zdravi, ali želite da smanjite rizik od pojave kardiovaskularnih oboljenja.

Citrusi

Limun, pomorandža i drugi citrusi su bogati vitaminima i mineralima, koji pomažu u smanjivanju krvnog pritiska. Limun se posebno ističe po ovom svojstvu, budući da sadrži flavonoide.

Grejpfrut je takođe efikasan u borbi protiv hipertenzije, ali nije preporučljivo da ga konzumirate ako pijete lekove za pritisak.

Foto: Freepik/timolina

Losos

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline iz lososa i drugih riba smanjuju povišen krvni pritisak. Ove kiseline su, naime, odgovorne za regulisanje nivoa oksilipina, jedinjenja odgovornih za sužavanje krvnih sudova.

Semenke bundeve

Semenke bundeve sadrže visoku koncentraciju hranljivih materija neophodnih za kontrolu visine krvnog pritiska. U njima ima dosta magnezijuma, kalijuma i arginina, aminokiseline koja proizvodi azotne okside, ključne za smanjenje krvnog pritiska.

Foto: Freepik/ededchechine

Pasulj i sočivo

Potrudite se da se pasulj i sočivo što češće nađu na vašoj trpezi. Zbog visokog sadržaja magnezijuma i kalijuma, oni su odličan lek protiv hipertenzije, a zdravi su i zbog velike količine vlakana.

Pistaći

Ako volite da nešto grickate za užinu, a želite i zdravo da se hranite, izaberite pistaće. Oni sadrže mnoge hranljive materije koje blagotvorno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova, uključujući i kalijum.



Izvor: Objektiv.rs, citymagazine.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar