EKSKLUZIVNO

Tvorci NAJBOLJEG kompjutera na svetu za Objektiv otkrili: Šta se dogodilo nakon takmičenja? (FOTO+VIDEO)

U ekskluzivnom razgovoru za naš portal Nenad Đorđević i Dušan Srbljak govore o tome kako su postali prvaci sveta u PC modingu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

Već ste imali prilike da vidite kako izgleda kada svetski prvaci servisiraju naš računar. U nastavku priče o tvorcima čuvenog računara “AXE-R” Objektiv vam donosi ekskluzivni intervju sa članovima pobedničkog tima.

Podsećamo vas da je tim iz Srbije, pod nazivom “AXE-R”, napravio najatraktivniji personalni računar na svetu, koji je na takmičenju “CMWS 2018” osvojio prvo mesto u čak tri kategorije, što se nije desilo nikada ranije!

Ono što ovaj računar čini nesvakidašnjim su atraktivni heksagoni dizajn i impresivne komponente veštačke inteligencije – praktično računar u računaru.

Foto: Objektiv.rs/Stefan Kojić

U kućištu se nalazi skup senzora koji konstantno prate sve vitalne parametre računara, uključujući vlažnost i temperaturu vazduha. Ukoliko dođe do curenja tečnosti računar se automatski isključuje, a ukoliko je temperatura povišena poklopac se otvara radi provetravanja.

Računar se pali bukvalno “na ključ”, kao i “hauba“ računara koja je pokretna, i automatski se otvara i zatvara. Prvi put u istoriji takmičenja jedan isti projekat je osvojio prvo mesto u kategoriji glasanja publike, kao i prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji “Scrach Build” koju je ocenjivao stručni žiri.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U ovom ekslkuzivnom intervjuu ćete saznati šta se dogodilo sa “AXE-R” računarom nakon takmičenja, koliko im je trebalo vremena da ga sastave, ko ih je sve podržao, šta je zapravo PC moding, koja vam je škola potrebna za njega, kao i dokle se stiglo sa idejom o serijskog proizvodnji najboljeg PC moda na svetu.

Dušan: „Ono što je najveća vrednost AXE-R-a jeste da će u svakom momentu, kada se ubaci novi i brži hardver koji se pojavio na tržištu, izvući maksimalne performanse iz tog hardvera. Jako je bitno da se razume da je njegova sadašnja forma i dalje prototip. To je kao kada na sajmu vidite neki automobil koji je nestvaran, koncept. AXE-R je u ovom momentu bukvalno ispred vremena.“

Nenad: „Kad sam bio na Tajvanu u razgovoru sa inženjerima raznih kompanija koje proizvode hardver sam ustanovio da su ljudi koji su inženjeri, koji su završili mašinstvo ili elektroniku, šrafovi u sistemu. Oni ne vide ceo auto, nego jedan radi točak a drugi krilo. Zadatak profesionalnog PC modera je da napravi ceo auto, i on mora da zna sve segmente. To nemožete da steknete kroz jedan fakultet, već morate da imate sveobuhvatno znanje o mnogo toga.“

Novinar: Ivan Marinković

Snimatelj: Stefan Kojić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar