Nakon priče o Nenadu, javio nam se i Sale: Zbog ovog iskustva sa sveštenikom, nikad više neće ući u CRKVU

Da li postoji "tarifa" za krštenje?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
čestitke za krštenje
Foto: Profimedia/Andrey Kekyalyaynen/Alamy/Profimedia

Nekoliko dana ranije preneli smo priču o Nenadu koji je doživeo neprijatno iskustvo kada je odlučio da krsti decu, jer mu je parohijski sveštenik tražio 10.000 dinara. Javnost je ovaj slučaj prilično burno prihvatila. Dok ga jedni napadaju, drugi su ga na sve načine opravdavali. Međutim, našoj redakciji javio se i Sale koji je imao slično iskustvo.

Njegovu ispovest prenosimo vam u celosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– I među sveštenicima ima ljudi i neljudi. Njihov posao je da služe Bogu i narodu. Kada sam odlučio da krstim ćerku otišao sam kod sveštenika i rekao mu da ću sve troškove snositi ja, jer kum nije bio u finansijskoj situaciji. Nedavno mu je umrla supruga, pa je imao troškove oko sahrane, a ima i bolesno dete. Sveštenik je samo klimnuo glavom i zakazao krštenje – započeo je Sale svoju ispovest.

Foto: Objektiv.rs

– Kada se završilo krštenje otišao sam da se potpišem i platio sam svešteniku koliko je tražio. Ne sećam se tačno koliki je bio iznos, jer je bilo davno. Pozvao je i kuma da se potpiše, a onda je pred svima glasno rekao: “Kume, ti si jeftino prošao, pa je red sad da častiš i daš pilog crkvi!” Rekao mu je i cifru! Kum je savio glavu i došao sav pokunjen do mene i zamolio me je da mu pozajmim novac, jer kod sebe nije imao ni dinara. Ovaj bezobrazluk sveštenika nikad nisam zaboravio! – zaključio je Sale.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. ja mislim da decu treba krstavati u mesnim zajednicama ili mesnim komitetima. kumu i roditeljima darivati sabrana dela druga kardelja i po mogucstvu druga tita, tako bi se izbegla svaka vrsta sumnje u vezi vere i nepodobnih /popova/. pevaljkama na veselju ne davati vise od 100 eur po pesmi.

    Odgovori
  2. Pitala bih gospodina u sta veruje? Jer u Boga ili u popa? Crkva je Bozji hram i sluzi narodu kao i svesteno.lice. Ako vec svesteno lice ne sluzi pravilno, kakve veze ima crkva sa time? Greh je svestenikov. Molis se u crkvi Bogu, a ne popu daleko bilo!

    Odgovori

Ostavite komentar