NAIZGLED BEZAZLEN SIMPTOM

Kada je noćno znojenje opasno po zdravlje?

Simptom koji može ukazivati na ozbiljnije bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
noćno znojenje
Foto: Antonio Guillen Fernández/Panthermedia/Profimedia

Noćno znojenje je drugi naziv za preteranu perspiraciju u noćnim satima. Iako deluje bezazleno suvišno znojenje može bitno uticati na kvalitet života. Pre svega zato što uzrokuje konstantno buđenje u sopstvenom znoju i nesanicu, pa samim tim i pospanost u toku dana. Iako je ova vrsta znojenja sasvim normalan simptom za menopauzu, ono se, takođe, pojavlje i kao simptom raznih bolesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Šta je uopšte preterano znojenje noću i zašto se pojavljuje? Kada je ovo znojenje može biti opasno po zdravlje? Na sva ova pitanja odgovaramo u narednim redovima.

Noćno znojenje uzrok

Uzroci noćnog znojenja su uglavnom bezopasni i bezazleni. Zapravo, najčešći uzrok noćnog preznojavanja jeste povišena temperatura u spavaćoj sobi ili pokrivanje sa previše pokrivača. Mnogi se plaše da će se prehladiti ako spavaju u hladnom, a taj strah uopšte nije opravdan.

Da li ste znali da je idealna temperatura za spavanje od 16 do 18 stepeni Celzijusa. To je nešto niže u odnosu na temperature u drugim prostorijama. Recimo, idealna temperatura u dnevnoj sobi je između 20 do 22 stepena. Dakle, da biste imali kvalitetan san, potrebna hladnija soba.

Mnogi spavaju u toplijoj iz straha da će im biti hladno, ali da biste lepo spavali dovoljno je samo da se obučete u pidžamu od prirodnih materijala i pokrijete sa maksimalno dva sloja prekrivača.

noćno znojenje
Foto: Freepik/drobotdean

Dakle, kada spavate u toploj prostoriji ili kada se pokrivate sa previše slojeva, onda je uzrok noćnog znojenja spoljašnji. A šta se dešava kada uzrok nije spoljašnji, šta kada je noćno znojenje uzrok neke bolesti ili nekog stanja?

Noćno preznojavanje i anksioznost

Noćno znojenje i anksioznost često idu jedno uz drugo. Stres, anksioznost su mentalni problemi koji se mogu fizički manifestovati.

Ako je anksioznost uzrok za noćno preznojavanje, onda ćete osetiti i sledeće simptome:

– osećaj zabrinutosti i straha koji ne prestaje,

– ako vam je teško da razmišljate o bilo čemu drugom sem o vašim strahovima,

– imate problema da zaspite, ili često imate noćne more,

– otežano varite, osećate bolove u stomaku,

– osećate tenziju u mišićima,

– osećate se slabo i umorno.

Ako se nalazite u ovim simptomima, savetujemo vam da se obratite psihoterapeutu ili psihologu koji će vam pomoći da prođete kroz ova teška stanja. Kada budete našli izvor svoje anksioznosti i radili na njegovom uklanjanju samim tim će i simptomi biti slabiji.

Foto: Freepik/yanalya

Stvari stoje drugačije ako anksioznost kod vas nije akutna, nego je konstantno stanje. To onda iziskuje mesece i godine redovne terapije. Nemojte se plašiti svoje anksioznosti, ona je pokazatelj da treba da se suočite sa svojim neprijatnim emocijama i kroz njih prođete, a ne da ih potiskujete. Noćno znojenje na nervnoj bazi jeste česta pojava, radom sa stručnim licem je možete ukloniti.

Da li je znojenje u toku noći simptom ozbiljnih bolesti?

Najpre da otklonimo moguću nedoumicu. Noćno preznojavanje ako upućuje na neke bolesti kao što su bolesti srca, rak ili probleme sa hormonima, na njih upućuje zajedno sa drugim simptomima. Drugim rečima, simptomi za ovakve bolesti vrlo retko dolaze sami. Tako da ako od svih simptoma se samo znojite dok spavate, znatno je manja mogućnost da imate ozbiljno medicinsko stanje.

Noćno znojenje i srce, odnosno srčane bolesti obično nisu povezani. Ako jesu osetićete stezanje u grudima, bol, teško disanje i probadanje.

Sa druge strane, znojenje tokom noći je blisko povezano sa jednim oblikom raka – limfoma. Konsatno i neobjašnjivo noćno znojenje se veoma često povezuje sa ovim tipom raka koji napada imuni sistem tako što se širi belim krvnim zrncima.

noćno znojenje
Foto: Freepik/jcomp

Ni, čak i u tim slučajevima ovaj simptom ne dolazi sam već je u kombinaciji sa simptomima kao što su nagli gubitak težine i česte groznice. Ako primetite ove simptome obavezno se javite vašem doktoru.

Noćno znojenje kod žena

Poznato je da se znojenje noću češće pojavljuje kod žena i to specifično kod onih žena koje prolaze kroz menopauzu. Ovo je jedan od izraženijih simptoma menopauze.

Naleti vrućine, koji su poznati kao valunzi, su veoma česta pojava kod žena koje prolaze kroz menopauzu. Ona se obično dešava između ženine 45 i 55 godine.

Tada se talasi toplode dešavaju i tokom dana i u toku noći. Odjednom osetite da vam je vruće, bez obzira na to kakva je temperatura prostorije gde se nalazite. I ti naleti se nastavljaju i u noćnim satima, što uzrokuje često znojenje, a samim tim i nesanice.

Foto: Freepik/karlyukav

Dakle, noćno znojenje kod žena je sasvim normalno kada je u pitanju menopauza. Ali ukoliko imate ovaj simptom, bez da ste u menopauzi to može ukazivati na neke druge bolesti.

Noćno znojenje kod dece

Primećujete da se vaše dete znoji više nego što je to normalno? Da li je ovo razlog za zabrinutost? Najpre, proverite kolika je temperatura prostorije u kojoj dete spava, idealno je da temperatura bude oko 18 stepeni. Druga stvar koju odmah treba preispitati jeste da li dete ima povišenu telesnu temperaturu.

Da li se vaše dete stalno znoji u toku noći ili je to simptom koji ste skoro primetili? Ako je uvek bilo tako, to verovatno znači da ono ima odličnu termoregulaciju i da će njegov organizam znati bolje da odreaguje na promene temperature, od onih koji se malo znoje.

noćno znojenje
Foto: Freepik/pvproductions

No, ukliko ste primetili da se znojenje noću kod dece pojavilo tek od skoro, to može upućivati na neko ozbiljnije stanje. Ako ovaj simptom prate neki drugi i ako vam dete deluje bolešljivo i slabo, to može upućivati na razvijanje tuberkuloze ili je posredi poremećaj rada štitaste žlezde, a u nekim slučajevima ukazuje i na malignitet.

Potrebno je da se odmah obratite pedijatru ako primećujete da znojenje ometa svakodnevno funkcionisanje deteta, ako je bolešljivo i ako znojenje prate drugi simptomi.

Na koje sve bolesti može ukazivati preznojavanje?

Noćno znojenje ispod pazuha kod odraslih, a i kod dece, kao što možemo videti može, ali ne mora ukazivati na ozbiljne bolesti. Evo šta sve može biti uzrok znojenja u predelu nogu, vrata, pa i čitavog tela.

– Perspiracija u noćnim satima može ukazivati na autoimune bolesti, jedan je od simptoma HIV-a.

– Hipertireoza – povećan rad štitne žlezde se između ostalog manifestuje noćnim znojenjem kod muškaraca i kod žena. Ovaj simptom uglavnom prati i ubrzano gubljenje telesne težine.

– Još jedan oblik raka se vezuje za preznojavanje u toku noći, a to je leukemija. Zato je bitno da ne ignorišete simptome i na vreme se obratite vašem lekaru.

Foto: Pixabay/StockSnap

– Feohromocitom – benigni tumor koji se obično nalazi u nadbubrežnom predelu, ali se nekad može razviti i na drugim delovima tela.

– Znojenje noću se može manifestovati i kao kotraindikacija lekova. Ako vam je to sumnja pročitajte na uputstvu uz lek koji su neželjeni efekti, jer ova kontraindikacija mora biti naznačena.

– Znojenje noću upućuje i na apneju – bolest od koje se tokom spavanja ostaje bez daha. Osobe koje imaju apneju hrču dok spavaju, gube dah, bude se sa suvim grlom i glavoboljom. Apneja je čest uzrok smrti u snu, zato preporučujemo da odete kod svog doktora ako se prepoznajete u nekom od ovih simptoma.

Dakle, postoji veliki broj bolesti koje se mogu povezati sa znojenjem noću. Treba naglasiti da je noćno znojenje simptom, a ne sama bolest, te ne treba da budete skoncentrisani na to da se rešite simptoma nego uzroka bolesti.

Foto: Freepik/freepik

Bolesti koje smo nabrojali mogu biti uzrok za stvaranje panike, ali naglašavamo da je znojenje noću koje se ne ponavlja često i koje nije praćeno drugim simptomima u najvećem broju slučajeva prilično bezazleno. Ovaj simptom je obično uslovljeno višom temperaturom u prostoriji ili nekom drugim razlogom koji nema ozbiljne posledice po zdravlje.

Sa druge strane, ako je znojenje praćeno sa drugim simptomima, treba da ga shvatite što ozbiljnije i ne odlažete posetu svom lekaru.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar