Švercovali kokain iz Južne Amerike: Apelacioni sud razmatra žalbe Šarićeve grupe!

Na sednici će sudija izvestilac predstaviti prvostepenu presudu i žalbe tužilaštva, osuđenih i njihovih branilaca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/YouTube

Pred Apelacionim sudom u Beogradu sutra treba da počne 10-dnevna sednica suda za razmatranje žalbi na osuđujuću presudu Darku Šariću i ostalim okrivljenim za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Sednica Apelacionog suda biće održana u Specijalnoj sudnici okružnog zatvora u Beogradu., a zakazana je i za 25, 26, 27. i 28. februar, kao i 2, 3, 4, 5. i 6. mart.

Njoj će javnost moći da prisustvuje, kao i okrviljeni koji to žele.

Šarić se nalazi u pritvoru Okružnog zatvora od 18. marta 2014. godine, pa neće morati svaki dan da bude privođen u sedište Apelacionog suda u Nemanjoj ulici.

Na sednici će sudija izvestilac predstaviti prvostepenu presudu i žalbe tužilaštva, osuđenih i njihovih branilaca, koji će imati priliku i da usmeno oblazlože svoje stavove, a potom će na nejavnom delu sednice sudsko veće odlučiti o žalbama.

Specijalni sud u Beogradu je nakon ponovljenog suđenja, 10. decembra 2018. godine prvostepenom presudom osudio Darka Šarića na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain, a njegove saradnike i pripadnike grupe na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok je dvojicu oslobodio od optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Skandal! Šariću odloženo suđenje 23. put: Advokati se nisu pojavili! Evo koliku kaznu moraju da plate

Pošto je postupak već jednom bio vraćen na ponovno suđenje, jer je 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu, Apelacioni sud sada treba da donese konačnu odluku o ovom slučaju, a ukoliko bude želeo detaljnije razjašnjenje stvari – može sam da otvori glavni pretres i izvede dokaze koje smatra ključnim.

U svakom slučaju Apelacioni sud donosi pravosnažnu presudu bilo da prvostpenu presudu potvrdi ili je preinači u pogledu odluke o kaznama ili drugim detaljima.

Pored Šarića na kaznu od 15 godina zatvora prvostepenom presudom osuđen je kao organizatoru grupe i Goran Soković koji je u bekstvu, dok je Željko Vujanovć, kao treći organizator, osuđen na 14 godina zatvora.

Prvostepeni, Specijalni sud je donoseći presudu, zaključio da je tokom postupka utvrđeno da su Šarić, Sokovići, Željko Vujanović i sada pokojni Dragan Dudić Fric organizovali transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.

Kao pripadnici grupe osuđeni su Marko Pandrc na 13 i po godina zatvora, Nenad Novaković na jedinstvenu kaznu od 13 godina, Boško Nedić, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13 godina zatvora.

Petar Obradović dobio je 12 godina zatvora, Miloš Cajić i Milan Milovac osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, a Rodoljub Radulović zvani Miša Banana 11 godina zatvora.

Brod kokaina iz Kolumbije stigao u Bar: Policija razbucala novu rutu šverca narkotika!

Na po 10 i po godina zatvora osuđeni su Mihajlo Ðoković, Vladimir Račić Marko Račić, Borislav Tunjić kao i Nebojša Sretenović, a Živko Sibinski 10 godina zatvora.

Boban Stojiljković dobio je dve i po godine zbog neovlašćenog nošenja oružja, a Marko Dabović godinu dana zatvora zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave, dok su obojica oslobođeni od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Svedoci saradnici tužilaštva Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović osuđeni su na osam, 10 i pet meseci zatvora.

Mirko Knežević i Miloš Nikolić su oslobođeni od optužbi da su izvršili pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Sudsko veće Siniše Petrovića ovu presudu je donelo jednoglasno.

Šarićevoj grupi je ponovljeno suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a srpskim srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru.

Osmorica optuženih su još u bekstvu.

Više od tone kokaina krenulo za Evropu, u toku policijska akcija

U ovom krivičnom postupku procesuirano je ukupno 37 okrivljenih.

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić su presudom Višeg suda u Beogradu od 13. jula 2015. godine, koju je presudom potvrdo Apelacioni sud 25. maja 2016. godine, pravosnažno oslobođeni od optužbi.

U toku postupka devetorica okrivljenih Aleksandar Miodrag, Dejan Rakić, Marko Vorotović, Nikola Pavlović, Miloš Krpović, Miloš Pandrc, Mirko Miodragović, Boris Laban i Dragan Labudović su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Shodno tim presudama osuđeni su na ukupno 69 godina i 3 meseca zatvora.

Zajedno sa ovim kaznama Šarićeva grupa dobila je ukupno 292 godine i osam meseci zatvora.

Oni su osuđeni zbog krjumčarenja 1.1 tone kokaina iz Brazila u martu 2008. godine, tri krijumčarenja u Italiji tokom 2008. godine kada je zaplenjeno ukupno preko 650 kilograma kokaina, zatim za krijumčarenje iz Argentine krajem 2008.godine i iz Urugvaja, kada je zaplenjeno 2.174 kilograma i 682 grama kokaina pronađenog na jahti “Maui” koja se nalazila u urugvajskim teritorijalnim vodama.

Velika akcija policije! Zaplenjeno 1,5 kg kokaina i 2 kg amfetamina!

Članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva.

Policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji “Balkanski ratnik”.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra, a proces je u završnici.

U tom postupku Šarić je otkazao punomoćje izabranim braniocima, pa ga zastupa advokat po službenoj dužnosti.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar