Pred Srbijom se nalaze TRI OPCIJE: Ovo su moguća rešenja za nove mere protiv koronavirusa

Da medicinski deo Kriznog štaba neće odustati od svojih zahteva potvrdio je i dr Predrag Kon

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

“Bez sedam do 10 dana zatvaranja ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenja rigoroznih mera”, tvrdi prof. dr Branislav Tiodorović.

Naš poznati epidemiolog ne krije da medicinski deo Kriznog štaba nije zadovoljan donetim merama i da će na narednoj sednici u Palati Srbija tražiti da one budu pooštrene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Neophodno je još jedno skraćenje radnog vremena na nedelju dana i još jedan vikend bez kafića i restorana, kako bi se suzbilo širenje korona virusa – rekao je prof. Tiodorović gostujući na TV „Pink“.

Kako kaže, “ljudi bi trebalo da shvate da je situacija veoma ozbiljna”.

– Treba da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte, s tim što će morati da se proceni da li će radno vreme biti do 14 ili 17 sati – rekao je Tiodorović.

Po njegovim rečima, postoji dodatni problem vezan za mlade ljude.

– Mladi ne odlaze na testiranje, i ne znaju da su zaraženi pošto ili uopšte nemaju simptome ili su oni veoma lagani, pa onda posle seju virus u svom okruženju – upozorio je Tiodorović.

“Ne može kompromis”
Da medicinski deo Kriznog štaba neće odustati od svojih zahteva potvrdio je i dr Predrag Kon.

– Medicinski deo ne može da ima kompromis. Ne mislim da je nemoguće sprovesti ovih sedam dana zaključavanja. Mogu kao građanin, ali kao epidemiolog ne mogu da razumem, medicinski deo štaba ne gleda tako. Naš centar pažnje jeste zdravlje. To ne znači da i drugi nisu u pravu. Mi ne smemo da dozvolimo ekonomsko propadanje i to treba razumeti – rekao je dr Kon.

Dakle, medicinski deo Kriznog štaba će tražiti pooštravanje mera, skraćivanje radnog vremena prodavnica ili njihovo potpuno zatvaranje u narednih nedelju dana. Međutim, ova njihova inicijativa nije naišla na podršku minulog petka kada je odlučeno da bude zaključavanja, ali samo preko vikenda. Krizni štab trebalo da održi novu sednicu već u petak, 12. marta, a prvobitno je planirano da se sastanaku i danas, međutim ta sednica je odložena.

Tri varijante za zatvaranje
Kako trenutno stoje stvari, u igri su tri varijante – tvrda, srednja i meka. Prva bi dovela do potpunog zatvaranja svih radnji osim prehrambenih na nedelju dana, ali i prelazak još jedne grupe đaka na onlajn nastavu, a ova poslednja svojevrsno zaključavanje, ali samo preko vikenda. Baš kako je bilo minule subote i nedelje. Srednja bi bila neki kompromis između ove dve opcije.

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar