Uspešne srpske preduzetnice: Žena nema radno vreme

Borile smo se za svoja prava, glas koji se čuje. Jedan dan neće promeniti mnoge nedostatke u sistemu tretiranja žena u našem okruženju, ali na mlađim generacijama svet ostaje, zato menjamo svest…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Milan Miljković, Privatna arhiva

Udruženje poslovnih žena Srbije je snažan, prepoznatljiv i kompetentan partner u dijalogu državnog i privatnog sektora, koji doprinosi socijalnom i ekonomskom razvoju, sa posebnim naglaskom na žensko preduzetništvo, kao faktorom ekonomskog rasta.

U saradnji sa njihovim predstavnicama, pitali smo ih da nam lično kažu kako je to biti i majka, supruga, poslovna žena, uspešna žena. Obična žena. Poslovna žena u patrijarhalnom društvu.

One su za štampano izdanje Objektiva mlade generacije žena posavetovale kako do uspeha, kako do ostvarivanja ciljeva.

Podrška partnera je blagoslov

Vesna Jovanović, inženjer, direktorka i suvlasnica kompanija “Eurologosystem”

Foto: Digital dream foto studio

Moje životno doba i poslovni izazovi su u korelaciji. Sada mogu bez griže savesti da se prepustim poslovnim obavezama i planiranju na duži period. Dugo godina je poslovna ambicija morala da bude potisnuta jer je moja mlada porodica morala da raste i da jača. Uvek sam smatrala da je normalno da postoje prioriteti i da se oni tokom života menjaju. Žena ima brojne uloge i ne bira ih uvek sama, ali je važno da su brojnije one u kojima se oseća radosno i zadovoljno. Da bismo bile uspešne, moramo naučiti da žongliramo obavezama i zadacima, ali i da tražimo pomoć kada nam je potrebna. Podrška partnera je blagoslov, baš kao i razumevanje i pomoć žena iz najbližeg okruženja.

Saslušaj svakoga, poslušaj sebe
Aleksandra Popović
Vlasnica i direktor u “NAG” kompaniji koja se bavi dizajnom, proizvodnjom i prodajom poslovnih uniformi

Foto: Milan Miljković

Kada sam započela život žene preduzetnice, nisam ni sanjala kakav će biti. Imala sam samo viziju i znala sam šta želim.
Tada su moje devojke bile male: četiri i tri godine. Nas tri, uz podršku mog supruga, započele smo svaka svoj period privikavanja, one na vrtić, ja na poslovne obaveze.
Igrajući paralelno ulogu majke i poslovne žene, verovala sam da ako je žena posvećena porodici i dobra u njenoj organizaciji, onda je svakako još bolja u biznisu. I to sam dokazala.
Sećam se jedne rečenice moje majke: ,”Deca su sada mala i treba im mama, kada porastu, idu svojim putem i treba im mamin novčanik”. Delovalo mi je surovo. Donekle istinito. Nisu samo deca takva. Naša potreba da im udovoljavamo to stvara.
Srećna sam jer su moje ćerke od prvog dana uz mene, sa puno razumevanja o kompleksnosti posla i zajedničkog stvaranja. Kompanija i brend “NAG” je ono što smo postigli. Učila sam ih da je bitan zajednički rad, posvećenost, briga o firmi. Da je lako – nije, ali kada nešto stvarno volite i posvećeni ste, uspeh ne može da izostane. Još jedan veliki zadatak se ispreči kada imate porodičnu firmu – podela uloga.
To u početku nisam znala. Kao početnik htela sam da poslušam svakoga od članova porodice strahujući da ih ne povredim ili uvredim, ali sam ubrzo shvatila da to ne pije vodu. „Saslušaj svakoga, poslušaj sebe” je nešto što mi je pomoglo da porodični odvojim od poslovnog života i da se na oba polja osećam maksimalno ispunjena i uspešna – i kao majka i kao poslovna žena.

Nikad ne odustaj od svog cilja
Snežana Obradović, direktorka i vlasnica firme “Aleđo”, koja se bavi CNC mašinskom obradom

Foto: Privatna arhiva

Jedini recept za uspeh je rad, rad i samo rad. U tom radu ako ste sa porodicom, to vam pada mnogo lakše. Ja imam tu sreću da ja radim sa svojim najmilijim. Ideja za ovaj posao nastala je od našeg starijeg sina. A majka ko majka. Želela sam da ga podržim, i nisam se pokajala. Ovaj posao nastao je iz ljubavi. On je sad svoj čovek i ja se polako povlačim. U početku nije bilo lako. Veoma malo smo znali o ovom poslu. Učili smo u hodu. Bili smo veoma uporni, a rezultati su došli sami.
Svoje obaveze na poslu i u kući usklađivala sam na taj način što sam uvek gledala da se dobro organizujem. Znala sam i po nekoliko dana unapred svoj raspored. I ako nešto ne stignem da uradim po kući, imala sam razumevanje svoje porodice.

Kao što možete videti, status žene u Srbiji se nije bitno promenio. Promenile su se samo malo okolnosti i sredina ima malo više razumevanja, ali su obaveze ostale iste.
Ipak, moj recept za uspeh je porodica. Ako imate uspešnu porodicu, imate sve.
Savet za mlade je da se stalno usavršavaju, da idu za svojim snovima i nikad da ne odustaju.

Veruj u sebe i svoj rad

Milijana Šekler, pionir seoskog turizma u Srbiji

Foto: Privatna arhiva

Kada sam pre 31 godinu počela da se bavim ovim poslom, moja deca su tada imala desetak godina, što mi je mnogo olakšalo početak rada jer su bili sposobni da se delimično sami brinu o sebi.
Vremenom smo se širili, a uz nas i seoski turizam na Goliji. Od kafane sa šest stolova došli smo do domaćinstva koje ima 150 mesta u restoranu, šest apartmana, šest brvnara sa 30 ležajeva i dečje igralište. Veliki je uspeh odškolovati decu i omogućiti im fakultetsko obrazovanje. Priznanja za moj rad su se nizala sama od sebe: Cvet uspeha za Ženu Zmaja, Dama godine Jaka Žena, pobednica serijala Kuhinja moga kraja i meni važna u mom poslu nagrada Asocijacije šefova kuvara Srbije. Tako da sada mogu slobodno da kažem da sam pionir seoskog turizma u Srbiji. Status žene se u ovim ruralnim krajevima nije mnogo promenio, ali se ipak lakše živi nego pre 30 godina. Kada sam počinjala, uslovi su bili teški i gotovo nemogući, ali sam uz uporan rad, želju za uspehom i veliko samopouzdanje došla do ovoga gde sam sada.
Sada je ipak mnogo lakše. Moja poruka čitateljkama je da ne odustaju od svojih želja i snova, da veruju u sebe i da će ih rad, samopouzdanje i podrška porodice dovesti do uspeha.

Predrasude treba demantovati, bez onog “ali”…

Gordana Đurđević
Vlasnik i generalni director firme SLOVO. To je kuća kreativnog dizajna koja pruža proizvodne i konsultantske usluge.

Foto: Privatna arhiva

Uspeh je harmonija koju nastojimo da ostvarimo, usklađujući naše želje, lične sposobnosti i okolnosti koje nas okružuju i uslovljavaju.
Vedro stanje duha, objektivno sagledavanje sebe i sveta, težnja ka saznanju i malo sreće bitni su sastojci ovog recepta. Međutim, na putu do uspeha često se srećemo sa onim „ali”.

Karijerni put mi nije bio lak, ali prepreke sam doživljavala kao izazove. One su me trošile, ali i gradile. Logika, kreativnost i entuzijazam probleme pretvaraju u šanse. Oni ispituju, ali i iskazuju naše lične potencijale, često omogućavaju našu samorealizaciju.
Kao žena se suočavam i s većim brojem obaveza, ali i one su mi donele veću bliskost sa mojom decom. Kao žena se suočavam i s predrasudama u biznisu, ali i one se daju vremenom demantovati. Emancipacija multiplicira obaveze, ali zato je osećaj nezavisnosti i slobode dragocen.

Važno je biti dosledan u očuvanju sopstvene suštine, ne izneveriti lični kodeks i oprostiti sebi neizbežne neuspehe na putu ka uspehu, bez ikakvog “ali”.

Piše: Milica Maksimović

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar