Spartak je dobio ime po Srbinu kog su ubili Nemci: Priča o heroju otkriva mračnu tajnu Jugoslavije!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTV Vojvodina

Mnogo volimo istoriju, ali često ne znamo mnogo o istoj.

Zato smo tu mi iz Objektiv.rs, da vas obrazujemo o onim zaboravljenim pričama, a koje su odredile istoriju našeg sporta, ali i samog društva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Selimo se u doba posle Drugog svetskog rata.

Ovo je priča o Jovanu Mikiću zvanom Spartak, predratni atletičar, šampion u troskoku, skoku u dalj i desetoboju, učesnik Olimpijskih igara 1936.

Tokom Drugog svetskog rata poginuo je prilikom oslobađanja Subotice 1944. godine i proglašen je za narodnog heroja.

Jovan Mikić zvani Spartak, predratni atletičar šampion u troskoku, skoku u dalj i desetoboju, učesnik OI 1936. Tokom…

Objavljuje Istorija ex yu fudbalaNedjelja, 7. ožujka 2021.

Posle rata ŽAK iz Subotice, naredbom novih vlasti je transformisan u fiskulturno društvo, a u njegovu čast ponelo je ime Jovan Mikić Spartak, kako se i danas zove Sportsko društvo železničara iz Subotice.

Prema njegovom nadimku ime je dobio i fudbalski klub sa severa Srbije. Nadimak je dobio zbog svoje snage i izdržljivosti.

Međutim, postoji i jedna priča o njemu koja krija mračnu tajnu jugoslovenskog društva posle 1945. godine. Naime, već se decenijama, skoro vekovima, pripoveda o tome kako je Jugoslavija bila apsolutno svetovna država, dakle, u njoj nije bilo mesta ničemu klerikalnom – crkvenom, duhovnom.

No, kada se otvore istorijske knjige o sahrani legendarnog Srbina Spartaka (dakle, ovde se ne priča o robu iz Trakije koji je svojim pohodima pravio ogromne probleme rimskoj imperiji), jasno je da takve tvrdnje ipak nisu cela istina.

On je sahranjen po svim crkvenim zakonima, i to ne samo pravoslavnim, već i katoličkim, jer je Subotica tada, kao i sada, bila multikulturalna sredina.

“U petak posle podne u tri sata sakupilo se ogromno mnoštvo sveta koje je prekrio sav Trg Slobode i Trg Eduarda Erlo. Tu je počela svečana sahrana komandanta B.B. operativne zone koji je slavno poginuo u borbi sa mrskim okupatorima u noći 11 oktobra 1944 godine, komandanta bataljona Radenka-Tivadara Felegija i četiri crvenoarmejca koji su na prilazima Subotice položili svoje živote, mnogo hiljada kilometara udaljeni od svoje domovine, za voljenu bratsku Jugoslaviju, za čast i slobodu Crvene armije i sovjetskog naroda”, pisala je “Hrvatska riječ” u broju od 10. oktobra 1946. godine, na drugu godišnjicu od pogibije Jovana Mikića-Spartaka, evocirajući uspomene na te dane. U nastavku teksta se kaže:

“Pored još sveže sagrađene grobnice stajali su članovi porodice i udovica junaka Jovana Mikića Spartaka sa sinčićem, njegova sestra sa mužem i sinom kao i ostala rodbina, predstavnici katoličke i pravoslavne crkve svi duboko potreseni ovom tužnom pogrebnom svečanosti”, pisao je ovaj hrvatski dnevni list.

Danas znamo da je Jovan Mikić-Spartak sahranjen sa vojničkim počastima na Trgu Slobode, na mestu gde je nekada bio mali park. Pre početka crkvenog obreda kapetan Crvene armije, Železnij, je održao govor gde je, između ostalog, na kraju rekao:

“Vaš veliki Mikić umro je za velike ideje: za slobodu i čast svoga naroda! On je bio veliki junak i značajna ličnost u partizanskim odredima Jugoslavije. Smrt fašizmu!”– uskliknuo je na kraju govora kapetan Železnij, a okupljena masa mu je odgovorila novoustanovljenim odgovorom – Sloboda narodu! Zatim je na ruskom jeziku govor održao paroh srpske pravoslavne crkve Dragutin Simić.

Rimokatolički sveštenik Stipan Vujković izvršio je crkveni obred, uz asistenciju još dva sveštena lica, a prota Đorđe Nikolić sa ostalim sveštenicima opevao je narodne junake.

Eto, iz starih dokumenata smo saznali da kod partizana nije bilo baš tolike “partizanštine”, kako su nam to kasnije servirali domaći filmovi i TV, jer su i partizani sahranjivani uz pripadajuće crkvene obrede. U ovom slučaju jedino je možda neobično da se crkveni obred obavljao i po pravoslavnom i po rimokatoličkom kanonu.

Dakle, sledeći put kad budete gledali utakmicu subotičkog Spartaka, znajte po kome je zapravo taj klub dobio ime…

Mihajlović besan na svoje igrače, pa ih isprozivao na TV: Dajem više golova iz slobodnjaka od njih



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar