Upozorenje iz Amerike: Stiže novi soj korone otporan na vakcine, pad broja obolelih KRIJE OPASNOST

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

Pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još jednog naglog skoka broja obolelih, verovatno sa smrtonosnim mutacijama virusa, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infekcije Entoni Fauči.

“Trenutno smo na oko 60.000 do 70.000 slučajeva dnevno. Kad imamo stagnaciju broja obolelih, to gotovo uvek znači da rizikujemo još jedan skok”, rekao je Fauči na brifingu radne grupe za kovid 19 u Beloj kući, piše Sputnik.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Fauči je dodao da je posle prethodna tri vrhunca pandemije došla stagnacija broja zaraženih po “neprihvatljivo višim stopama” – 20.000 u proleće, 40.000 u leto i 60.000 do 70.000 danas – što je trend koji pokazuje da je preuranjeno ublažavanje ograničenja.

Najnovije stanje “favorizuje mutacije i evolucije varijanti”, jer virus prolazi kroz “selekcioni proces” kako bi se zaštitio od antitela proizvedenih vakcinama i ranijim infekcijama, rekao je on.

Pad broja novih slučajeva sa oko 250.000 početkom januara na sadašnji nivo naveo je više od polovine američkih država da ublaže, a u nekim slučajevima i potpuno okončaju postojeća ograničenja.

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike, upozorio je Fauči.

Ko je čovek koji je još u prošlom veku predvideo koronu? Pandemija će trajati godinama



Izvor: Objektiv.rs, Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar