Kontejner dođe u Srbiju, istovari se ROBA, a kupac odustane: Kokeza imao razrađenu ŠEMU po kojoj je krao

Ozbiljan novac ova grupa strpala je u džep i carinskom muljažom sa cigaretama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock,Uprava carina,ATA images

Republički budžet oštećen je za stotine miliona evra zbog muljaže i pljačke koju je već duže vreme preko Carine sprovodio Slaviša Kokeza, aktuelni predsednik Fudbalskog saveza Srbije, uz svesrdnu pomoć doskorašnjeg direktora Uprave carina Miloša Tomića, kao i Željka Popovića, upravnika Carinarnice Beograd. U sve to bili su upleteni i pojedinci iz policije i kriminalnih struktura. Ovo tvrdi dobro obavešteni izvor Objektiva, izuzetno upoznat u rad Carine, a koji za naš list iznosi kako je funkcionisala i radila ova ekipa, a više o tome možete čitati KLIKOM OVDE.

Kako navodi naš sagovornik svi sastanci oko Carine bili su održavani u prostorijama FSS u Staroj Pazovi. Carinom je zapravo, kako ističe, upravljao Kokeza preko Tomića, koji je tek nedavno smenjen.

ŠVERC CIGARETA U EU

Ozbiljan novac ova grupa strpala je u džep i carinskom muljažom sa cigaretama. Cela šema razrađena je kada su cigarete u reeksportu smeštane u carinska skladišta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– To se radilo tako što, na primer, firma iz Turske pravi papire za prodaju cigareta sa nekom firmom iz Evropske unije. Te cigarete dolaze u Srbiju u kontejnerima na kamionima, istovaraju se u skladište rečne carinarnice, a onda se po reeksportu tovare na brodove za inostrane kupce. Međutim, caka je u tome što, kada se roba istovari, kupac iz EU odjednom odu staje od kupovine cigareta i one ostaju u carinskom skladištu i čekaju kamion za povratak prodavcu iz Turske. Oni potom dovoze identičan kontejner, sprejom ispisuju iste brojeve kontejnera i onda ga pune bilo kojom drugom robom iste težine (starim papirom, na primer). Onda za one kontejnere sa cigaretama, koji se nalaze u skladištu, prave druge papire za drugu vrstu robe, na primer garderobu, pa se ti kontejneri kao navodne majice šalju u EU. Zarada po kontejneru je iznosila 150.000 evra, a takvih je bilo u proseku četiri nedeljno – navodi naš izvor.

CRNO ZLATO

Nijedan ozbiljan krimi posao u Srbiji nije prolazio bez muljanja sa naftom, pa tako ni Kokezi i ekipi.

– Šema koju su razradili funkcionisala je taj način što su barže pune nafte iz Ukrajine, rečnim putem, stizale u Srbiju, uz asistenciju rečne policije i Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina. Neometano dolaze do oboda Smedereva, Beograda i Novog Sada. Usidravaju se blizu obale, gde je dobra povezanost sa saobraćajnicama preko kojih stižu kamioni sa cisternama, i sa tih barži pretaču gorivo. U zavisnosti od količine nafte, istakanje je trajalo od šest do 12 sati. Zarada po barži bila je od 200.000 do 400.000 evra, u zavisnosti od veličine barže – navodi naš sagovornik.

CARINICI NA PAUZI 10 DANA

Naš izvor ističe da je posao sa naftom rađen baš u periodu kada ljudi iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Uprave carina nisu bili na terenu.

 

– Tom odeljenju je Tomić, po dogovoru s Kokezom, smanjio budžet za gorivo, zbog čega oni, u nedostatku resursa, nisu mogli da izlaze na teren. Imali su goriva za 20 dana, a u onih deset dana mesečno je cvetao šverc. Drugim rečima, ekipa oko Kokeze tačno je znala kada i šta može da radi, jer su imali sve informacije iz vrha Carine kad ekipe nisu na terenu – dodaje naš izvor.

POHVALE IZ EU, A ONI PARE U DŽEP

Dok je Evropska komisija hvalila Carinu i Srbiju, vrh te ustanove nije mislio ni na državu, ni na bilo koga drugog, osim na svoje džepove.

– Bitno je bilo samo da ih EU hvali i to je značilo da su zaštićeni kao beli medvedi. Naime, u Izveštaju o napretku Srbije iz maja 2019. godine, za poglavlje 29, koje se odnosi isključivo na Carinsku uniju, precizira se da je Srbija na dobrom nivou pripremljenosti i konstatuje da je učinjen izvestan napredak usvajanjem Carinskog zakona i Zakona o carinskoj službi – ističe naš sagovornik.

U SBPOK I O CARINI

Slaviša Kokeza, koji je u nedelju priveden na informativni razgovor zbog sumnje da je tesno sarađivao s mafijom, u SBPOK je odgovarao i na pitanja u vezi sa muljanjem sa carinom. On je tada odbio poligrafsko ispitivanje, pa tako i da odgovori na pitanje da li je učestvovao u pripremanju ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kokeza je pušten nakon nekoliko sati saslušanja, a s obzirom na to da se istraga nastavlja, prvi čovek FSS svakako će biti predmet interesovanja nadležnih organa. Inače, Kokeza nije hteo da ide na detektor laži ni kad je bilo reči o mnogo lakšim pitanjima i temama. Tako nije odgovorio ni na optužbe da je zgrnuo milione uz pomoć mafije. Na pitanje operativaca SBPOK zašto ne želi da se podvrgne poligrafu, rekao je da mu je to savetovao predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (12)

  1. Kakve majice ? Ništa tu ne ide za Evropu, kontejner se vraća u Tursku a cigarete ostaju ovde i ovde se prodaju. Normalno, posao oko skidanja plombi i stavljanja novih radi ko i treba da radi, carina.

    Odgovori

Ostavite komentar