Pomama za šahovskim tablama zbog “Daminog gambita”: Sada moraju da se naruče 2 godine unapred (FOTO)

Serija je zaludela publiku

Foto: Tanjug/Charllie Gray/Netflix via AP

Serija “Damin gambit” je trenutno je jedna od najpopularnijih na svetu. Priča o Bet (Anja Tejlor Džoj) je osvojila publiku, ali ih je i neočekivano sve privukla šahu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Popularnost serije, koja je proteklog vikenda osvojila dva Zlatna globusa, je najviše iznenadila jednog malog španskog proizvođača šahovskih tabli. Sasvim slučajno je otkrio da su njegove table korišćenje u seriji. Sada je u potpunom šoku, a prodaja je značajno porasla.

Zašto svi pričaju o “Daminom gambitu”? Jedna od najpopularnijih ovogodišnjih serija

“Jednog dana sam normalno stigao na posao i kolega Migel me je pitao da li sam čuo za seriju “Daming gambit”. Rekao sam da nisam, a on mi je pokazao o čemu se radi i rekao mi sa se u trejleru pojavljuju šahovske table naše fabrike – “Rechapados Ferrer”, rekao je David Ferer, direktor fabrike.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rechapados Ferrer (@rechapadosferrer)

Naime, šahovska tabla ove firme se pojavljuje u ključnom trenutku na kraju serije. Gledaoci su to primetili i zabeležili ime njegovog brenda. Onda su se bacli u potragu za tablama.

Fabrika u blizini Barselone je sada morala da udvostruči godišnji broj narudžbi. Ove godine planiraju da proizvedu 45.000 šahovskih tabli, iako su uvek do sada prosečno proizvodili 22.000 komada godišnje. Interesovanje kupaca je toliko da neke narudžnine mogu da proizvedu i dostave tek 2022. godine, zainteresovani moraju da zakažu svoje narudžnine. Uskoro će početi da primaju narudžbine i za 2023. godinu.

“Broj narudžbina za naše table su se vinule u nebo”, rekao je zadovoljno Ferer, fabriku je osnovao njegov deda pedesetih godina prošlog veka i nikada nisu imali ovoliki dobitak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rechapados Ferrer (@rechapadosferrer)

Pretpostavlja se da će činjenica da je serija ponovo dospela u žižu javnosti zbog trijumfa na Zlatnim globusima tek povećati prodaju. Inače, serija je ponovo popularizovala šah. Počeo je da se prodaje ogroman broj knjiga o šahu i strategiji. Uspehu serije svedoči i činjenica da je pretraga informacije “kako igrati šah” na Guglu porasla za 300 odsto.

Na najpoznatijem sajtu za onlajn igranje šaha su dodati avatari glavne junakinje, pa šah možete igrati protiv Bet. Takođe roman “Damin gambit” je postao bestseler, sada, 37 godina nakon objavljivanja. Skoro je stigao i prevod na srpski jezik.

Ostvarenja koja morate da pogledate: Zlatni globusi su rekli da su ovo najbolje serije (VIDEO)

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar