Dermatolozi upozoravaju: Ovo je 9 najvećih MITOVA o sprečavanju starenja kože! Ignorišite ih!

Mnogi saveti o nezi kože su se pokazali kao netačni i neprovereni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Nema kraja savetima raznih stručnjaka kada su i pitanju tehnike sprečavanja starenja kože.

Neki od saveta su valjani i zasnovani na naučnim ispitivanjima, dok postoje i oni koji mogu da se svrstaju u domen “svašta se može pročitati na internetu”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo je 9 najvećih zabluda o nezi kože:

1. Svakodnevni piling održava vašu kožu mladolikom

Iako vam se može činiti da je posle pilinga vaša koža zategnutija i mladolika, to nije preporučljivo da se radi svaki dan. To se naročito oseti na one sa slabijom i osetljivijom kožom.

Svakodnevni piling može da izazove peckanje kože i da izazove bubuljice. Zato, vodite računa…

Foto: Freepik/master1305

2. Za mladalački izgled dovoljna je krema za sunčanje

Poznato je da je krema za sunčanje od vitalnog značaja za održavanje kože mladom i zdravom. Ali koliko je kreme dovoljno za to? Prema mišljenjima stručnjaka, potrebno je naneti svega 40 odsto od preporučene količine.

Najjednostavniji način da vidite koliko je dovoljno kreme za lice, jeste metod “dva prsta” i količinu koju zahvatite na vrhovima srednjeg i kažiprsta, sasvim je dovoljna.

Foto: Freepik/valuavitaly

3. Što više perete lice, to je bolje

Temeljno pranje lica ukloniće toksične materije i održavati kožu zdravijom, međutim, nikako se ne savetuje preterano pranje lica, jer se time uklanjaju prirodna ulja sa kože, a u ekstremnim slučajevima može doći i do iritacije.

Stručnjaci savetuju da je dovoljno oprati lice dva do tri puta dnevno.

4. Samo skupa kozmetika će sprečiti starenje

Skupa kozmetika nije garant, niti je uopšte potrebna da bi rezultati bili vidljivi. Naravno, bolje je koristiti kvalitetnije kreme od jeftinih ili eventualno nekih sa felerima.
Međutim, nije nikakav garant da će skupe kreme održati lice mladalačkim. Visoka cena može značiti i samo dobar marketing određenog proizvođača, a da učinkovitost i nije tako srazmerna.

Foto: Freepik/cookie_studio

5. Složeni tretmani za negu kože protiv starenja

Da biste se brinuli o svojoj koži, ne morate da posedujete veliki izbor kozmetičkih proizvoda ili da imate složenu rutinu nege kože. Prema medicinskim stručnjacima, potrebno je samo nežno sredstvo za čišćenje, piling za lice, hidratantna krema za vaš tip kože, retinoidna krema i, naravno, krema za sunčanje od najmanje 30 SPF.

6. Mladima nije potrebna nega protiv starenja kože

Još jedno pogrešno mišljenje je to da o koži treba brinuti tek kada se pojave znaci starenja. To ne mora da bude uvek tako, a lice je potrebno negovati i sa 20 godina, jer je prevencija uglavnom pola zdravlja. Svakodnevni antioksidanti i upotreba kreme za sunčanje u ograničenim količinama, važni su za vitalnost kože i mladalački izgled.

Foto: Freepik/master1305

7. Više retinola daje bolje rezultate

Pretpostavimo da imate noćnu rutinu nege kože i da osećate kako je vašoj koži potrebna dodatna nega. U ovom slučaju, većina dama poseže za retinolom, što je ispravno, ali takođe u granicama, jer prekomerna količina ove supstance može dovesti do ljuštenja i suvoće.

Stručnjaci kažu da je prilikom jednog tretmana dovoljna kap veličine graška.

8. Ljudima tamnijeg tena nije potrebna krema za sunčanje

Ovo je mit koji dovodi do zabune. Iako su osobe sa tamnijom kožom možda zaštićenije od sunca u poređenju sa ljudima svetlijeg tena, i dalje su skloni opekotinama, što vizuelno ne izgleda tako izraženo.

Foto: Freepik/user18526052

Zbog ovoga neki od nas mogu imati lažni osećaj sigurnosti. Bez obzira na to, svako treba da bude zaštićen sa kremom sa najmanje 30 zaštitnim faktorom.

9. Osam čaša vode dnevno sprečava stvaranje bora

Voda igra važnu ulogu u zdravlju. Suva koža takođe vam stvara utisak da ste stariji nego što jeste, ali dehidracija neće prouzrokovati sprečavanje bora.

Stručnjaci savetuju da je važno piti dovoljno vode, koristiti blage kozmetičke proizvode i, naravno, uzdržati se od loših navika kako biste sprečili bore.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar