“Masala”, reč koja je u Indiji sinonim za mešavinu, priprema se od različite vrste začina, ne postoji “fiksna” kombinacija ali postoji osnova koju čine kardamom, đumbir, cimet, karanfilić, crni biber i seme komorača.
Ovaj tradicionalni indijski čaj jača imunitet, ublažava nadutost jer stimuliše rad creva, ubrzava metabolizam i tako pomaže u kontroli telesne težine, poboljšava koncentraciju i razbuđuje, ublažava vrtoglavicu i mučninu uzrokovanu kretanjem, smanjuje stres…
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Ima karakterističan oštar ukus i miris.
Kako da napravite masala čaj?
Sastojci:
3 kašičice crnog čaja (ili 3 kesice)
4 šolje vode
1/2 kasičice mlevenog ili manji koma štapića cimeta
1/2 kasičice mlevenog ili oko 2 cm komadića svežeg, rendanog đumbira
1/2 kasičice zelenog kardamoma
1/2 kasičice crnog bibera u zrnu
1/2 kasičice karanfilića
1 kasičica korijandera
1 šolja mleka
po želji med ili neki drugi zaslađivač
Priprema:
U ključalu vodu dodati začine, poklopiti i kuvati na laganoj vatri 10 minuta. Dodati crni čaj čaja, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Dodati mleko i zagrejati da bude tolo za piće, ali da ne proključa. Procediti i služiti sa medom.
Komentari (0)