Istina ili mit? Da li je zaista tačno da jabuke MORATE da jedete svaki dan?

Jabuke su bogate vitaminima i mineralima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Rebekka D

Mnogi tvrde da je osnovni preduslov dobrog zdravlja bar jedna pojedena jabuka dnevno.

Drugi navode da ne treba preterivati sa bilo kojim voćem, pa ni sa jabukama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A stručnjaci navode da jabuke imaju mnogo korisnih svojstava, dok je mnogo manje negativnih karakteristika.

U zemljama engleskog govornog područja postoji izreka: “Jabuka dnevno će vas spasiti odlaska lekaru”.

Korist za zdravlje

Jabuke imaju brojne prednosti koje mogu doprineti dugotrajnoj snazi. One su bogate važnim hranljivim sastojcima, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Tačnije, vitamin C deluje kao antioksidans, neutrališući štetna jedinjenja poznata kao slobodni radikali i štiteći od bolesti. Jabuke su takođe odličan izvor antioksidanata poput kvercetina, kofeinske kiseline i epikatehina.

Foto: Freepik/stockking

Neke studije takođe pokazuju da konzumacija jabuka može smanjiti rizik od nekoliko hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca.

Uz sve ovo, pokazalo se da jabuke pomažu da se osećate sito, smanjite unos kalorija i povećate gubitak kilograma zbog sadržaja vlakana. Studije na ljudima, životinjama i u laboratorijama pokazale su da unos više voća može biti povezan sa povećanom mineralnom gustinom kostiju i smanjenim rizikom od osteoporoze.

Foto: Pixabay/pasja1000

Pored toga, neka istraživanja sugerišu da konzumacija jabuka može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, sprečavanju opadanja mentalnih performansi i usporavanju znakova starenja. Povećani unos jabuka može biti povezan sa manjim rizikom od astme i dijabetesa.

Foto: Freepik/azerbaijan_stockers

Mogući nedostaci

Svakodnevno konzumiranje jabuka nije štetno po vaše zdravlje. Međutim, ako ih jedete previše, može se pojaviti nekoliko neželjenih efekata. Konkretno, to može izazvati simptome kao što su nadimanje i bolovi u stomaku.

Kao i ostalo voće, i jabuka ima puno ugljenih hidrata u svakoj porciji. Iako ovo nije problem za većinu ljudi, oni koji su na dijeti sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ili se vode keto dijetom će možda morati da smanje unos.



Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar