Nestorović UPOZORIO na najveću bolest 21. veka: Od namirnice koju koristimo svakog dana postajemo GLUPLJI

Prosečan Amerikanac trošli oko 225 g šećera dnevno, upola toliko troše stanovnici EU

Foto: Objektiv.rs/Vladimir Šporčić

“Masovno korišćenje šećera, posebno u obliku sirupa fruktoze iz kukuruza, jedna od najstrašnijih bolesti 20 i 21 veka. Prosečan Amerikanac trošli oko 225 g šećera dnevno, upola toliko troše stanovnici EU”, ističe Prof. dr Branimir Nestorović.

Čuveni pulmolog je podsetio da nije više nikakva tajna da je šećer glavni uzrok gojaznosti, oboljenja srca, dijabetesa tipa II, ali je manje poznato da prekomerna primena izaziva i smanjenje intelektualnih sposobnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U jednoj od studija objavljenih u časopisu Neuroscience, pokazano je kako visok unos šećera menja kod miševa bakterijsku floru creva, a što je kao posledicu imalo smanjen je kognitivnih sposobnosti. Već posle četiri nedelje visokog unosa šećera, miševi su pokazivali slabije rezultate mentalnih i fizičkih testova – piše u doktorovom autorskom tekstu.

Doktor Nestorović dalje navodi:

Kathy Magnusson, profesor veterine sa Linus Pauling Instituta, kaže: “Sve je jasnije da naše crevne bakterije kuminiciraju sa našim mozgom. Bakterije oslobadjaju materije koje deluju nao neurotransmiteri (najbolje je izučena buterna kiselina, moja promedba), koje utiču na funkciju mozga, kao i na imunološke funkcije.” Miševi sa visokim unosom šećera su imali probleme u komunikaciji izmedju pojedinih delova mozga, teško su pronalazili izlaz iz lavirinta u koji su bili stavljani. Visok unos šećera takodje dovodi do insulinske rezistencije, što takodje remeti procese učenja i pamćenja.

U istom ispitivanju, grupi pacova su date 3-omega masne kiseline (DHA ili dokosaheksaenoična kiselina) uz velike količine fruktoze. Ovi pacovi su postizali bolje rezultate od onih koji su hranjeni samo fruktozom. Zaključak je da omega-3 masne kiseline štite mozak od štetnih efekata šećera. DHA je neophodno za dobro funkcionisanje sinapsi (veza izmedju neurona). Obzirom da mi nemamo mogućnost da stvaramo omega-3 masne kiseline u organizmu, one se moraju unositi sa hranom.

Foto/Pixabay.com

Prema njegovim rečima, jedno ispitivanje na ljudima je pokazalo da osobe sa visokim šećerom u krvi imaju slabije pamćenje.

“Za svakih 7 mmol/mol porasta glikozilovanog hemoglobina HbA1c (meri povišenje šećera u krvi koje traje duže vremena), ispitanici su se sećali u proseku dve rečimanje na testu pamćenja. U njih je hipokampus (centar mouga gde je smešten centar za pamćenje) bio manji.

Ukoliko imate visok nivo šećera, organizam stalno luči visoke koncentracije insulina, pa je rezultat insulinska rezistencija (ona prethodi nastanku dijabetesa tipa II). Stalno povišen insulin dovodi do toga da mozak prestaje da reaguje na insulin, što smanjuje sposobnos razmišljanja i pamćenja. Početkom 2005, istraživači su nazvali Alzheimerovu bolest dijabetesom tip 3 (tip 1 je u dece, a dva je dijabetes odraslih). Ovo je usledilo kada je otkriveno da se insulin stvara u mozgu i da je neophodan za dobru funkciju neurona. Osobe sa Alzheimerom često imaju mali broj receptora za insulin, kao posledicu visokih koncentracija insulina. Stoga osobe sa Alzeihmerom moraju strogo da ograniče unos šećera. Studija sa Mayo Klinike nalazi da visok unos špećera povećava rizik od demencije za preko 80%”.

Foto/Pixabay.com

Crevo stalno komunicira sa mozgom (tzv, osovima crevo-mozak, o njoj ću još pisati). Creva imaju veliki broj nervnih ćelija i vlakana, poynat kao enterični nervni sistem (ENS). Člana u Scientific American, kaže da je komunikacija obostrana, pa promene sastava crevnih bakterija utiču na funkcije mozga.

Komunikacija mozga i creva se odvija dvosmerno. Nervni iz creva aktiviraju delove mozga (izazivaju osećaj gladi, ali i anskioznosti kod npr. optipacije), a nervi iz mozga mogu dovesti do bolova i grčeva u crevima (iritabilni kolon). Ali transmiteti iz creva, npr. buterna ili sirćetna kiselina deluju na ponašanje i pamćenje, dokhormoni mozga deluju na funkcionisan je creva.

Potrebno je dakle smanjiti unos šećera na ispod 25 g dnevno (to je jedna CocaCola, koja ima 11% šećera na 100 ml tečnosti), a za dijabetičare i ispod 15 g dnevno. Uzimanje prirodno fermentisane hrane (kiseli kupus, kefir) koriguje sastav crevnih bakterije i ima povoljne uticaje na stanje zdravlja. Sličan efekat imaju probiotici.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (10)

Ostavi komentar

 1. Nestorovicu, nisi hteo da budes sa dr Konom da lecis bolesnike u bolnici koji imaju koronu sta sad citavu godinu dajes leve savete. Sta time hoces kao ti pomazes narodu. Cuti i leci tj uzimaj pare kao privatnik jer si otisao u penziju. Kao privatni uximaces pare a samo cuti i nemoj da dajes savete ima svako svog kekara. Samo cuti sta ces u novinana i na internetu kao starleta.

  Odgovori
 2. DrNesterovicu, izuzetno vas cenim kao pre svega coveka a i strucnjaka medicine.
  Neslazem se sa naslovom. Najveca bolest 21i svih drugih vekova je Stres proizvod neimastinom prozvedena kapitalizmom uvezenim u Srbiju. stariji sam od tebe rodjen u komunizmu odrastao u socializmu i zadnjih 50 godina americkom kapitalizmu.
  kapitalizam je pandemija svih bolesti. Narod mora jesti a ne sikirati se kako da to nadje.
  planiram put na mars ali eto i tamo stigose. Otkazujem!

  Pozdrav!

  Odgovori
 3. Pa dobro doktore dokle ćete prepisivati studije koje su rezultat napornog rada drugih, kad će te vi naparaviti neko vjerodostojno istraživanje u oblasti za koju ste se školovali. Inače ovo što ste naveli prosječan čitalac može naći na internetu kao i vi. Budite malo autentični, to bi vam priličilo obzirom na vaše godine i zvanje.

  Odgovori
 4. Amerikanci su vec decenijama optereceni navodno zdravom ishranom , pa zato koriste razne zasladjivace , koji su stetniji od normalne , umerene konzumacije secera. Imaju laksativno dejstvo , pa zato stalno jedu i onda su predebeli To je i sa hranom u McDonaldsu .

  Odgovori
 5. Ako je ovo za šećer tačno, “doktor” nestorović onda jede bar 2 kila šećera na dan…

  Odgovori
  • Nestoroviću neko iz njegove okoline treba da kaže da se skloni sa raznih televizija. Očito je da on uživa u tim gostovanjima. Vrata za tv pohode otvorila mu je čuvena izjava o najsmešnijem virusu u istoriji čovečanstva.

   Odgovori

Ostavite komentar