NOVA POSLEDICA preležanog koronavirusa: Ovaj specifični problem će mnogima uništiti život

Kineski autori su želeli da istraže dugotrajne zdravstvene posledice kovida

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/freepik

Zamor, gubitak čula mirisa i bolovi u grudima su neki od najpoznatijih dugotrajnih posledica preležanog kovida, međutim, prema najnovijim istraživanjima, skoro četvrtina bivših pacijenata se suočava sa opadanjem kose.

Studija, objavljena u časopisu “Lanset”, otkriva da je 359 ljudi od 1.655 hospitalizovanih u Vuhanu, odnosno 22 procenata, doživelo gubitak kose šest meseci nakon što su otpušteni iz bolnice, preneo je “Dejli mejl”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dermatolozi kažu da je gubitak kose normalan psihološki odgovor na stresni događaj, kao što je zarazna bolest i samo je privremen, ali bi kovid mogao da izazove alopeciju, gde je gubitak kose trajan.

Kineski autori su želeli da istraže dugotrajne zdravstvene posledice kovida, poznatije kao “produženi kovid”.

Kako su rekli, ovi simptomi ostaju i dalje većim delom nejasno, iako Nacionalna javna služba Engleske (NHS) uključuje listu od 14 posledica, među kojima su malaksalost, kratak dah, nesanicu, vrtoglavicu, bolove u zglobovima, depresiju i anksioznost.

Gubitka kose nema na NHS listi.

“Cilj ove studije je da se opišu dugotrajne posledice na pacijente koji su preležali kovid”, navode autori sa Kineske akademije medicinskih nauka.

Novi podaci pokazuju koliko smo blizu kolektivnom imunitetu: Srbija PRVA u Evropi!



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar