Šta je SRBOSJEK? Ustaše se takmičile ko će zaklati više Srba, a oružje sa našom krvlju i danas prodaju

Postoje dokazi koji ukazuju na strahote koje su Hrvati činili Srbima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Gledaoci su sinoć mogli prvi put da pogledaju dugo očekivani film “Dara iz Jasenovca“, reditelja Predraga Gage Antonijevića, koji govori o stradanju Roma, Jevreja i Srba u logoru Jasenovac.  U Jasenovcu je bio najveći logor smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u okupiranoj Jugoslaviji, i na Balkanu za vreme Drugog svetskog rata.

Pored toga, služio je kao sabirni, radni, kažnjenički i zarobljenički logor. Svirepi načini ubijanja i mučenja nedužnog življa bili su uobičajena pojava u ovom kampu. Iz 219 kozarskih sela i gradića ubijeno je i na druge načine umoreno više od 11.000 dece. Prosečna starost 11.194 ubijenih dečaka i devojčica bila je 6,5 godina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jedno od oruđa koje su ustaše koristile je tzv. Srbosjek, što predstavlja ime jedne vrste noža, na hrvatskom jeziku, kojim su klani logoraši hrvatskih koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, Srbi, Jevreji i Romi.

Gornji deo ovog noža je bio napravljen u obliku kožne rukavice oblikovane tako da palac prolazi kroz rupu, a oštrica kao da izlazi iz ruke. Oštrica-nož je bila zakrivljena. Nož je bio fiksiran za ovalni bakarni tanjir, koji je bio pričvršćen za debeli kožni omotač rukavice. Na taj način je ruka onog ko koristi ovaj nož bila zaštićena, a brzina klanja nožem povećana.

Hrvatske ustaše su ovim nožem klale logoraše širom Nezavisne Države Hrvatske, tokom Drugog svetskog rata, a najčešće i najzloglasnije u Jasenovačkom logoru. U istom Jasenovačkom logoru dobio je ustašku nagradu Petar Brzica, zato što je u toku samo jedne noći, između 29. i 30. avgusta 1942, preklao 1.360 Srba. Žrtve klanja ovim nožem su bili Srbi, Muslimani, Jevreji i Romi, koje su ustaše zatvorili zbog toga što su pripadali “pogrešnom” narodu ili su bili u partizanima ili su na neki drugi način bili uključeni u antifašističke aktivnosti. Jedan primerak toga noža je nađen na brdu Patrija, a čuva se u Muzeju revolucije na Mrakovici. Taj nož je deo njegove stalne postavke, kod posetilaca izložbe izaziva reakcije kakve je teško rečima opisati.  Ovaj eksponat značajan je i kao simbol stradanja srpskog naroda, kao i deo istorije, ali i kao dokaz koji materijalizuje sam zločin.

Oglas za prodaju Srbosjeka na internetu

Ovaj zverski ”alat” može se pronaći na internetu, kao predmet prodaje, po ceni od 500 američkih dolara. U opisu ”artikla” stoji da je korišćen u logorima NDH.

Foto: printscreen/liveauctioneers

Tajna Darinog brata: Maleni Bude ganuo je srca širom regiona, a ovo niste znali o njegovoj ulozi u filmu



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar