Čovečanstvo gleda u ISTORIJSKI TRENUTAK: Nasin rover poslao fotografiju Marsa kakva se ne pamti! (FOTO)

Prikazan trenutak sletanja rovera dok ga sonda spušta na površinu Marsa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Colin Behrens

Nakon što je bezbedno sleteo na površinu Marsa u četvrtak, Nasin rover “Persevirens” poslao je fotografiju sa do sada neviđenim prizorom – kako izgleda sleteti na Crvenu planetu.

Prve fotografije koje je NASA primila od rovera bile su crno-bele napravljene sa donje kamere odmah po sletanju u krater Jezero, ali su stručnjaci na jučerašnjoj konferenciji objavili još jednu fotografiju, i to u boji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ona prikazuje trenutak sletanja rovera dok ga sonda spušta na površinu Marsa.

“Ovu fotografiju napravila je kamera na mom “džet peku” u vazduhu, nekoliko trenutaka pre nego što su moji točkovi dotakli tlo”, navodi se u tvitu “Persevirensa”.

“Trenutak o kojem je moj tim sanjao godinama, sada je stvarnost. Usudite se da uradite velike stvari”, zaključuje se u poruci.

Krater Jezero u koji je rover sleteo govori o nekada vlažnoj prošlosti Marsa. Pre više od 3,5 milijarde godina, rečni tok se izlio u krater i napravio jezero.

Naučnici su utvrdili da je voda u krater sa sobom donela glinu i minerale iz okolnog područja. Posledično, život na mikrobskom nivou mogao je da se razvije u Jezeru, a pronalazak tih tragova biće glavni zadatak rovera.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar