ISTRAŽUJEMO

Srbi “poludeli” za ovim KUĆAMA: Cena kvadrata od 180 EVRA, Objektiv otkriva sve detalje

Montažne kuće su sve popularnije, ne samo zbog pristupačne cene, već i zbog brzine izgradnje i energetske eikasnosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Domtera

Svetski trend postavljanja montažnih kuća stigao je i u Srbiju. Mnogi se sklanjaju od gradske buke i odlaze da žive ili da se odmaraju u selima, a umesto zidanih, opredeljuju se da na placevima postave montažne kuće. Cena kvadrata ovakve jedne kuće kreće se od 180 do 400 evra zavisno od toga u kojoj je fazi izrade, ali se najčešće uzima po sistemu „ključ u ruke”, što znači da treba samo da se unese nameštaj.

Uz ove poslove će vam novčanik uvek biti PUN: Pogledajte 10 zanimanja BUDUĆNOSTI

Banke su prepoznale novi trend i osmislile su novu vrstu kredita za kupovinu montažnih kuća. Tako građani mogu da uzmu hipotekarni zajam sa rokom otplate do 180 meseci i učešćem od 20 odsto. Kamata je ista kao kod stambenih pozajmica i iznosi od 2,40 do 3,20 odsto na godišnjem nivou.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

EFIKASNO ZAGREVANJE I HLAĐENJE KUĆA

– Onovne prednosti montažnih kuća u odnosu na zidane su ekološka održivost i odlična energetska efikasnost, odnosno lako i efikasno zagrevanje i hlađenje kuće, kao i brzina izgradnje. Zahvaljući dobrim izolacionim svojstvima montažnih kuća, ovakvi objekti uglavnom troše manje energije za grejanje i hlađenje. Nedostatak je to što ne zadržavaju toplotu – kaže Živanović, menadžer prodaje u „Domtezi”.

Kod klasičnog zida cigla ili blok akumuliraju toplotu, a spoljašnja izolacija u vidu stiropora ili kamene vune sprečava njeno gubljenje. Montažni objekti se mnogo brže zagreju, ali se isto tako po prestanku grejanja mnogo brže ohlade, jer nema toplote akumulirane u zidovima. Zidane kuće, gledano iz ovog ugla, mogu imati i određenu prednost, jer imaju stabilniju unutrašnju temperaturu.

Foto: Domtera

JEDINA MANA – NEMA NADOGRADNJE

– Što se tiče vremenskog perioda izgradnje uobičajeno je da se svaka montažna kuća izgradi za najviše dva meseca, uključujući i vreme potrebno za postavljenje temelja. Montažna kuća se izvodi „suvim postupkom”, te je i brzo useljiva. Naravno postoje i varijacije kod ove stavke, zavisno da li se odlučite za opciju „ključ u ruke”, koja je brža, ili ćete određene radove poput uvođenja instalacija i završnih obrada zidova i podova obavljati segmentno – ističe Živanović. Kao jedna od mana montažnih kuća može se navesti nemogućnost nadgradnje, zbog slabe nosivosti konstrukcije. Ovakvi objekti se rade na osnovu jasno definisanog projekta, koji ne podrazumeva nadgradnju, te je potrebno unapred dobro razmisliti o budućim planovima.

GARANCIJA OD 30 DO 50 GODINA

Kao eventualna mana se može navesti trajnost montažne kuće. S obzirom na to da se kuće građene klasičnim sistemima gradnje, uz dobro održavanje, mogu smatrati „besmrtnim”, montažne kuće u principu u Srbiji imaju period garancije od 30 do 50 godina, mada se njihov vek procenjuje i do 100 godina, dok postoji primer montažne kuće u Nemačkoj koja je stara 150 godina i dalje je u odličnom stanju. Postoje tvrdnje da su montažne kuće otpornije na zemljotrese. Naime, prilikom zemljotresa kod zidanih kuća može doći do potpunog pucanja ili urušavanja zidova ili čak i pucanja armature, te su troškovi sanacije često veliki. S druge strane, usled zemljotresa kod montažnih kuća neretko dolazi samo do manjih pucanja na zidovima, te se pukotine mogu jednostavno sanirati.

Piše: SLAVICA MORAVČEVIĆ

Ovu i ostale zanimljive priče pročitajte u današnjem štampanom Objektivu.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

Ostavite komentar