Mladenci prenoće u vajatu, a svekrva traži KRVAVE tragove: Bizaran srpski običaj danas bi ZGROZIO sve

Ove zgrade za stanovanje su podizali otac i majka za buduću snaju i sina i njihovu užu porodicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Wikipedia

U okviru velikih porodičnih zadruga na prostoru nekadašnje Srbije prostorna organizacija domaćinstva je podrazumevala zajedničko stanovanje svih članova porodice, pa se tako ni oženjeni sinovi nisu odvajali od ostatka zajednice. Za njihove potrebe građeni su vajati, međutim, malo ko zna šta se zbivalo unutar ovih prostorija.

U devetnaestovekovnoj Srbiji postojala su dva tipa porodičnih zadruga, očinska i bratska. Očinsku zadrugu su činili otac sa svojim oženjenim sinovima i njihovim porodicama, dok su bratske zadruge nastajale kada otac kao starešina domaćinstva umre. Broj vajata je zavisio od broja braće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, u istočnom delu dvorišta otac i majka su podizali manje objekte za buduću snaju i sina, te njihovu užu, inokosnu porodicu. Ove zgrade za stanovanje, nazvane vajati, služile su uglavnom za spavanje i odmor. U njima se nije ložila vatra, ali se ponekad prostor zagrevao uz pomoć žari sa ognjišta.

Iako su vajati uglavnom bili organizovani kao jednoprostorne građevine, u drugoj polovini 19. veka javljaju vajati sa tremovima. Unutrašnjost vajata je veoma skromna i njoj su se nalazili krevet i škrinja. U ovom periodu javlja se i pojam privatnosti, pa se i novi bračni par noću odvajao od ostatka porodice.

Foto: Printscreen/Youtube

Narodni narativi o privatnosti unutar ovih prostorija svedoče i o intimnim odnosima. Naime, jedan običaj u staroj Srbiji je podrazumevao da mlada i mladoženja prvu bračnu noć provedu u vajatu, a za vreme boravka stupali su u intimne odnose. Sutradan bi snaja prva ustala i poslužila goste smeštene u glavnoj kući, dok je svekrva ulazila u vajat i tražila krvave tragove na posteljini. Kada bi uočila znak nevestine nevinosti, nosila je čaršav i pokazivala svatovima koji su u tom trenutku pucali iz puške i oglašavali njeno “devičanstvo i poštenje”. Ukoliko pak ne bi bilo krvavih tragova na posteljini, čitavu porodicu je “obuzimala sramota”. Ovakav običaj danas bi bez sumnje zgrozio sve.

Mila pred venčanje od SVEKRVE saznala muževljevu tajnu iz prošlosti: Sačekala brak, pa se OVAKO osvetila 

Vremenom, sa poboljšanjem životnih uslova, menja se i struktura i hijerarhija objekata za stanovanje, pa tako jednoprostorne građevine najpre dobijaju trem, a u njihovoj unutrašnjosti dolazi do pregrađivanja prostora i stvaranja dve, ili tri zasebne sobe. Samim tim, izgradnja vajata polako iščezava.

Iako se pojam privatnosti na prvi pogled utemeljuje u našem narodu sa izgradnjom vajata, a kasnije i pregrađenih prostorija unutar kuća, na osnovu ovog narodnog običaja može se zaključiti da je život u okviru porodičnih zadruga ipak bio podređen kolektivu.

Žena u belom PROKLELA srpsko selo: Zbog nje je jedan deka živ goreo, a majka iskopala MRTVO dete (FOTO) 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar