Najbolji golovi u istoriji Partizana – TOP 10 (VIDEO)

"Grobari" će uživati

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Najbolji golovi Partizana
FOTO: Starsport, Printscreen

Teško ih je odrediti, ali, mi smo pokušali. Još niko u Srbiji nikada se nije usudio da se pozabavi sistematizacijom koji su najbolji golovi Partizana u čitavoj istoriji kluba (a ni Crvene zvezde), pa smo zbog toga mi odlučili da pripremimo najboljih deset po našem izboru.

U istoriji Fudbalskog kluba Partizan bilo je mnogo antologijskih mečeva, pa čak i ono finale Kupa šampiona 1966. godine, a i pored toga što i dalje nema nijednog pravog evropskog trofeja u vitrini kluba iz Humske, jasno je da materijala za ovakav tekst ima na pretek.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od nekih legendi poput Miloša Milutinovića, preko Dragana Mancea, pa sve do nekih stranaca poput Kleversona Kordobe Klea, “grobari” se mnogih golova sećaju, a za neke koji su se našli na našem spisku, sigurni smo, nikad nisu ni čuli. A kamoli da su ih videli.

Nadamo se da ćete uživati i sada kao što su navijači crno-belih bili oduševljeni i tada zbog ovih pogodaka. Ukoliko ste ih zaboravili, dobra je prilika da se podsetite ovih majstorija… Takođe, cilj ovog teksta je i sledeći: Kad god se nađete u kafani i počne rasprava o pogocima jednog od naših najvećih klubova, vi im izvadite ovaj tekst i zajedno se prisetite svih tih doktorata fudbalskog zanata.

Znamo da mi hoćemo, pa zato – počnimo, ovo su najbolji golovi Partizana:

1.Kleo – spektakularne makazice protiv Rila u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (2009. godina). Partizan je tada slavio sa 8:0, a Velšani nisu znali šta ih je snašlo. Kleo je maestralno reagovao, a ostalo je istorija.

Nažalost, te sezone crno-beli nisu uspeli da se domognu grupne faze elitnog takmičenja, kasnije su poraženi od Apoela, pa su morali da se zadovolje Ligom Evrope.

2. Dragan Mance – antologijski gol protiv Kvins Park Rendžersa. Bila je to 1984. godina,  prva asocijacija na ovu sjajnu utakmicu većini navijača je pogodak nezaboravnog Mancea, u prvoj utakmici, kada je svojim “topovskim udarcem” utišao publiku u Londonu. Rezultat je u tom trenutku bio 1:1.

Ništa nije slutilo da će Partizan na kraju doživeti katastrofu, naročito posle akcije koja je počela od gola Beograđana, jednom bekovskom loptom u dubinu. Posle nekoliko skokova i udaraca lopte glavama, ona dolazi do Smajića koji prvo kratko pogledom traži Mancea, a onda mu upućuje jednu visoku, ali milimetarski preciznu loptu.

Na kraju, crno-beli su uspeli da odu dalje, pobedom u Beogradu od 4:0 (iako je u Londonu bilo 6:2 za domaćine).

U dresu Partizana Dragan Mance je do 3. septembra 1985. godine, kad je poginuo u saobraćajnoj nesreći, odigrao 262 utakmice i dao 145 golova. Međutim, ovaj gol protiv londonskih “Rendžera” obeležio je njegovu prekratku karijeru.

3. Miloš Milutinović – Prvi gol u istoriji Kupa šampiona. Bilo je to istorijsko takmičenje, prvo ikada u evropskoj eliti, a na prvoj utakmici, dva pogotka dao je Miloš Milutinović.

Čak i ako ne pripada redu najlepših, definitivno je bio jedan od važnijih pogodaka u fudbalskoj istoriji, a samim tim pripada na listi “najbolji golovi Partizana”, posebno istoriji kluba iz Humske ulice. U ukupnom skoru Partizan je prošao dalje sa 8:5.

4. Danko Lazović – makazice za ekstazu “grobara”, protiv Slavije Prag u Kupu UEFA. Bila je to 2002. godina, Mišković je centrirao sa leve strane, a Lazović makazicama pogodio donji levi ugao gola Černog. Rano vođstvo, uslovilo je otvoreniju igru gostiju, koji su u većem delu prvog poluvremena bili ofanzivniji, ali nedovoljno opasni po gol.

Uprkos tom rezultatu i pobedi od 3:1 u Beogradu, u Pragu su crno-beli poraženi sa 5:1, pa nije bilo ništa od plasmana u treće kolo drugog po jačini evropskog takmičenja.

5. Obiora Odita – evrogol u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv Šerifa (2005. godina). Za razliku od prethodne sezone, kada su crno-beli igrali osminu finala Kupa UEFA, na prvoj letnjoj prepreci u narednoj bilo bi veoma teško da nije bilo Odite. On je prvo u Beogradu uz pomoć ruke postigao pogodak za 1:0, da bi onda i u Tiraspolju “detonirao bombu” sa preko 30 metara, kojom je ućutkao ceo stadion po tom toplom letnjem danu.

Podsetite se teksta o Oditi koji smo vam pisali pre neki dan.

6. Almami Moreira – majstorija kakva se ne viđa na domaćim terenima, “desetka” Partizana pocepala je gol Jagodine 2008. godine. Bila je to utakmica u sezoni kad je Partizan bio ubedljivo prvi, ali posle određene krize rezultata. Značaj gola daleko je manji nego njegova lepota, a da je lep – jeste. Uživajte. Inače, drugi pogodak na tom meču bio je delo Lamina Dijare.

Najbolji golovi Partizana bi definitivno bili nepotpuni kada bismo izostavili ovaj izuzetan gol.

7. Radoslav Raća Petrović – bomba za titulu šampiona Srbije na 138. večitom derbiju. Bila je to 2010. godina. Tada je Zvezda smenila Vladimira Petrovića Pižona, koji je vodio u trci za titulu, dovela je Ratka Dostanića (što bi neki rekli Kratka Ostanića), koji je uspeo da prokocka titulu.

U tom “derbiju” sve  se odlučivalo, a glavni akteri bili su Marko Lomić i Raća Petrović. Prvi je prodro, dodao loptu do drugopomenutog, a ovaj je bombastičnim poluvolejem sa 30-ak metara savladao nemoćnog Sašu Stamenkovića. Pogodak koji se i dan-danas pamti.

8. Zvonimir Vukić – Bomba sa 20 metara pod prečku takođe protiv praške Sparte, kada je pogodak postigao i Danko Lazović. O tom meču već smo vam pisali, a čak ni ovakve dve bombe nisu nagrađene prolaskom u narednu fazu. Bila je to prava šteta za ovako značajnu generaciju da nije doživela bar jedno “evropsko proleće”.

9. Saša Đani Ćurčić – heroj iz Besnog Foka poslao je topovski udarac u mrežu golmana Dandi junajteda 1994. godine. Bilo je to u jeku sankcija, a ono što je bilo najfascinantnije te večeri, bio je broj gledalaca u Humskoj. Bile su otvorene samo tri tribine – južna, istočna i zapadna, ali kada je viđeno da to neće biti dovoljno, otvorena je i severna tribina!

Do tada, nekoliko stotina navijača nije imalo vremena da čeka početak utakmice, pa su je posmatrali sa krova solitera iznad južne tribine. A, šta reći o samom golu osim – uživajte.

10. Nikola Aksentijević – kao Dani Alveš pocepao je mrežu Slobode iz Užica. Ovaj pogodak i nema neku istorijsku vrednost, ali kada ga budete videli, biće vam jasno zbog čega se našao na listi.

Inače, golove nismo ređali ni po hronološkom redu, ali ni po značaju, već ćemo to ostaviti vama. Ovo su prema našem izboru najbolji golovi Partizana. Naravno, u komentarima nam pišite ukoliko mislite da smo neki izostavili.

Ne, navijači nisu oni na koje su vas upozoravali kad ste bili mali – oni su nešto sasvim drugo!



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

Ostavite komentar