BLOG

IZBORI NA KiM: Vodi Samoopredeljenje, izlaznost u srpskim sredinama iznad 70 odsto (FOTO)

Za 28 prijavljenih lista će moći da glasa 1.794.862 birača

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

Na Kosovu i Metohiji danas su održani vanredni parlamentarni izbori, na kojima su građani birali 120 poslanika osmog saziva Skupštine. Portparol Centralne izborne komisije Kosova saopštio je da je proces pratilo oko 30 hiljada akreditovanih posmatrača.

Za 28 prijavljenih lista je moglo da glasa 1.794.862 birača na 2.340 biračkih mesta. U odnosu na prošle izbore, sada je nešto manji broj birača, zato što je centralna izborna komisija sa spiskova izbacila preminule, ali i one koji poseduju UNMIK lične karte.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

21:30 CIK o izborima: U srpskim opštinama najveća izlaznost 85,23 odsto

Centralna izborna komisija tzv. Kosova saopštila je večeras da je najveća izlaznost u opštinama gde je većinsko srpsko stanovništvo zabeležena u Leposaviću, u kojem je od 12.482 upisanih birača glasalo 10.419 ili 85,23 odsto.Na drugom mestu po izlaznosti je Zubin Potok gde je svoju građansko pravo iskoristilo 4.530 upisanih građana ili 81,58 odsto.

21:19 Samoopredeljenje vatrometom slavi prve rezultate 

Pokret Samoopredeljenje vatrometom je proslavio prve preliminarne rezultate vanrednih parlanmentarnih izbora, po kojima je osvojio više od 50 odsto glasova, odnosno oko 58 mesta u skupštini.

Foto: Twitter/Printscreen

21:00 – Prvi preliminarni rezultati

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je večeras da prema prvim preliminarnim rezultatima vanrednih parlamentarnih izbora, vodi pokret Samoopredeljenje sa oko 40 odsto osvojenih glasova. Kako je saopšteno, na osnovu oko 92 odsto prebrojanih glasova Samoopredeljenje je osvojilo oko 40 odsto glasova, Demokratska partija Kosova 19, Demokratski savez Kosova 13.95, a Alijansa za budućnost Kosova 10 odso glasova, prenosi portal Zeri.

Na danas održanim vanrednim parlamentarnim izborima glasalo se u 38 opština, na 888 biračkih jedinica, odnosno 2.382 biračkih mesta. Na izbore je izašlo 812.984 glasača, odnosno 46,90 odsto.

19:00 – Zatvorena birališta na Kosovu i Metohiji:

Birališta na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 sati. Prvi, preliminarni rezultati očekuju se posle 21 sata.

U biračkom centru u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u severnoj Kosovskoj Mitrovici, biračka mesta zatvorena su tačno u 19.00. Vrata škole tada su zatvorena, i samo su glasači koji su se do tog momenta zatekli u školi, mogli da ispune svoje biračko pravo.

Nakon zatvaranja birališta, članovi biračkih odbora počeli su prebrojavanje glasačkih listića, nakon čega će oni uz policijsku pratnju, biti otpremljeni u Kosovo Polje, gde se nalazi centar za prebrojavanje glasova CIK-a.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

 18:40 – Na severu Kosova i Metohije izlaznost na vanrednim parlamentarnim izborina dostigla je 70 odsto, kažu u organizaciji “Demokratija na delu” (DnD) koja prati izbore na celom KiM.

Na teritoriji celog Kosmeta, izlaznost je 42 odsto, rekao je za Tanjug koordinator DnD za sever Dušan Radaković.

On je kazao da očekuje da će izlaznost na severu KiM biti 80 odsto, a na celom KiM neće preći 50 procenata.

Ukazao je da su zabeležene dve neosnovane prijave na nepravilnosti. Jedna u Srednjoj tehničkoj školi gde je prijavljeno da je, navodno, jedna osoba u kutiju ubacila dva glasačka listića, a proverom je utvrđeno da je netačno, dok se druga odnosila na izborno mesto u OŠ “Sveti Sava”, pošto je jedna osoba preko Fejsbuka tvrdila da pojedinci tamo glasaju i po više puta.

Biračka mesta na KiM zatvaraju se za nešto manje od pola sata.

17:29 – Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopštio je da je danas u Pritvorskom centru u Prizrenu, uz pratnju tročlane komisije za praćenje izbornog procesa, glasalo 46 zatvorenika, od ukupno 60 koliko ih se nalazi u toj ustanovi.

16.56 – Masovna izlaznost Srba na severu Kosova i Metohije

Ni hladno vreme ništa im ne može. Prema informacijama Centralne izborne komisije najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odsto.

16:49 – Na biračkom mestu na Filološkom fakultetu u Prištini tri sata nije bilo glasačkih listića

Na biračkom mestu na Filološkom fakultetu u Prištini, nakon tri sata kašnjenja, pristigao je dovoljan broj glasačkih listića, izveštava Ekonomija onlajn. Naime, to biračko mesto se koristi kao mesto za tzv. “uslovno” glasanje, što je zakonska mogućnost koju mogu da koriste svi građani sa pravom glasa, koji iz određenih razloga ne mogu da glasaju na svom glasačkom mestu.

Na pitanje novinara portala Ekonomija onlajn zašto nije bilo obezbeđen dovoljan broj glasačkih listića, članovi CIK na tom biračkom mestu su rekli da je razlog kašnjenja nepoznat, ali su i potvrdili da je taj problem rešen.

Jedan od pristunih građana Prištine, rekao je da je i ranije bio na uslovnom glasanju, ali da je ovo prvi put da na glasačkom mestu nije bilo dovoljno glasačkih listića.

– Da, bio sam jutros, ali nije bilo koverti sa glasačkim listićima. Došao sam sada posle tri sata da mogu da glasam, sva sreća listići su stigli – rekao je on.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

16:45 – IPŽP: Građani da ne podnose žalbe preko Fejsbuka, nećemo ih uvažiti

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) pozvao je građane Kosova da ne podnose žalbe putem Fejsbuka, nego samo na adresu njihovog sedišta u Prištini, prenosi Indeks onlajn. IPŽP je saopštio da se žalbe građana podneste na Fejsbuku neće smatrati važećim i da se žalbe moraju podneti u sedištu IPŽP u Prištini.

– Dragi građani, obaveštavamo vas da se žalbe koje ste poslali putem Fejsbuka neće smatrati važećim. Sve žalbe i dokaze, popunjavanjem obrasca za prigovor, možete fizički predati u sedištu IPŽP u Prištini. Obrazac možete preuzeti na službenoj veb stranici IPŽP, a biće prihvaćena i žalba napisana na običnom papiru. Žalba treba da opisuje nepravilnost, prilažući dokaze o nepravilnosti, a obrazac prigovora mora da bude potpisan – saopštilo je IPŽP.

16:44 – Veći odziv glasača do 15 sati u odnosu na prethodne izbore

Skoro 13.000 više građana Kosova glasalo je do 15 časovana današnjim izborima, nego na izborima 2019. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

Dok je na izborima 2019. godine do 15 časova na glasanje izašlo 555.000 građana, na današnje izbore do 15 časova je izašlo 567.934 građana Kosova, što je skoro 13.000 glasača više nego na prethodnim izborima, prenosi Gazeta Ekspres

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

15.49 – Izlaznost do 15 sati – 32.43 odsto

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) saopštila je danas da je na vanrednim parlamentarnim izborima do 15 sati glasalo 32,43 odsto, odnosno 553.407 glasača.

Kako je saopšteno, najveća izlaznost je u Zubinom Potoku, gde je glasalo 67 odsto od ukupnog broja glasača, kao i u Zvečanu, gde je glasalo 60 odstoi, prenosi Koha.

Kako se navodi, u Prištini je do sada glasalo 39,48 odsto birača.

15.44 – Osuda kancelarije za KiM

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je danas osudila odluku privremenih institucija u Prištini da novinarskim ekipama TV Kraljevo i TV Pink zabrane da danas izveštavaju sa izbora na Kosovu i Metohiji.

15.40 – CIK odobrio i građanima sa isteklom ličnom kartom da glasaju

Kosovska Centralna izborna komisija (CIK) dozvolila je i građanima kojima je istekla lična karta da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima, izjavio je danas portparol pokreta Samoopredeljenje Perparim Krijeziju.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

On je to napisao na svom Fejsbuku, međutim, CIK to još nije zvanično potvrdio, prenosi portal Lajmi.

Kako je napisao Krijeziju, svi koji se nalaze na biračkom spisku, a istekla im je lična karta, mogu da glasaju.

14.21 – Izlaznost do 13 časova 19,8 odsto

Prema posmatračima “Demokratije na delu” do 13 sati glasalo je 19,8 odsto birača.

13.31 – Novinarima i televizisjkim kućama onemogućen ulazak na KiM 

Ekipi televizije Kraljevo nije danas dozvoljen prelazak na Kosov preko administrativne linije na Jarinju.

Ekipa regionalne televizije Kraljevo krenula je jutros ka Kosovu kako bi pratila interno raseljene iz Raškog okruga na glasanju, ali je kosovska policijska služba nije propustila, prenosi portal Kosovo onlajn.

Ekipa je zadržana više sati i na kraju nije mogla da pređe administrativnu liniju, a prema rečima novinarke ove televizije, oduzete su im lične karte uz objašnjenje da se čeka odgovor iz Prištine.

Kako odgovor posle više sati iz Prištine nije stigao, na insistiranje članove ekipe vraćene su im lične karte, oprema i oni su se vratili u Kraljevo.

Slično je prošle i ekipa televizije Pink, koja je zaustavljena na administrativnom prelazu.

Kosovska policija ih je neko vreme zadržala na granici i na kraju im nije dozvolila prelazak.

13.25 – Hakovan sajt CIK-a u engleskoj verziji

Sajt Centralne izborne komisije Kosova u engleskoj verziji hakovan je. Za razliku od engleske verzije, sajt CIK na albanskom i srpskom jeziku radi bez većih problema. Opširnije o ovoj vesti pročitajte klikom OVDE.

13.09 – Incident na jednom biračkom mestu

Na biračkom mestu u Prekazu došlo je do incidenta kada su se fizički sukobila dvojica posmatrača iz pokreta Samoopredeljenje i Demokratske partije Kosova.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC

12.06 – Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

Ministar za zajednice i povratak u vladi privremenih prištinskih institucija Dalibor Jevtić glasao je danas na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

12.03 – Ambasadori Nemačke i Francuske obišli biračka mesta na severu KiM

Ambasadori Nemačke i Francuske u Prištini, Jorn Rode i Mari-Kristin Butel, obišli su danas biračka mesta u Kosovskoj Mitrovici, kako bi se, kako su rekli za Tanjug, uverili kako teče izborni proces.

11.50 – Tačijev sin udaljen sa birališta

Sin bivšeg predsednika privremenih kosovskih instituacija Hašima Tačija, Endrit, udaljen je sa birališta zbog oznake Demokratske partije Kosova na zaštitnoj maski i natpisa “Sloboda ima ime” na majci koju je nosio. Opširnije pročitajte klikom OVDE.

11.30 – Na severu bez nepravilnosti, do 10 sati glasalo 11 odsto birača

Do 10 sati na severu Kosova i Metohije glasalo je oko 11 odsto birača, što je manje od uobičajenog, a razlog za to je veoma hladno vreme, kaže Dušan Radaković, ispred Demokratije na delu (DnD), koalicije nevladnih organizacija koja posmatra vanredne parlamentarne izbore.

11:13 – Američka ambasada u Prištini pozvala na glasanje i poštovanje epidemioloških mera

Američka ambasada u Prištini pozvala je građane da izađu na birališta, uz poštovanje epidemioloških mera protiv koronavirusa. U njihovom pozivu se kaže da situacija sa pandemijom ne bi trebalo spreči određivanje sudbine budućnosti “zemlje”.

11:08 – Isa Mustafa glasao na svom biračkom mestu

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa glasao je danas u osnovnoj školi „Emin Duraku“ u Prištini. On je pozvao građane da izađu u što većem broju na birališta.

10:30 – Predsednica tzv. Kosova glasala na svom biračkom mestu

Vršilac dužnosti predsednika tzv. Kosova Vjosa Osmani glasala je danas na Tehničkom fakultetu. Ona je na glasanje došla zajedno sa suprugom Prindonom Sadriuom i ćerkama.

Foto: Tanjug (AP Photo/Visar Kryeziu)

10:04 – Aljbin Kurti glasao na svom biračkom mestu

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti glasao je danas na biračkom mestu na Ekonomskom fakultetu. Kurti je, nakon glasanja, rekao novinarima da će građani danas odlučiti o svojoj budućnosti.

09.11 – Potpredsednik Srpske liste glasao u Gračanici

Potpredsednik Srpske liste Srđan Popović glasao je jutros na vanrednim parlamentarni izborima na Kosovu i Metohiji.

Popović je glasao u pratnji saradnika na biračkom mestu broj 5 u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici, prenosi Kosovo Onlajn.

08.59 – Predsednik Srpske liste pozvao građane da u što većem broju izađu

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je sve građane koji imaju pravo glasa na vanrednim izborima na KiM da u što većem broju danas izađu na glasanje i podrže Srpsku listu.

“Danas je i drugačije vreme nego što smo navikli, sneg pada, ali nije nam teško da dođemo danas na glasanje i da svoj glas damo svojim kandidatima. Pozivam sve građane da u što većem broju izađu u toku dana, iskoriste biračko pravo i podrže svoje kandidate”, rekao je Rakić novinarima nakon glasanja.

08.57 – U Leposaviću glasali Todić i Simić

Gradonačelnik opstine Leposavić Zoran Todić i kandidat Srpske liste za poslanika Slavko Simić glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Todić i Simić su glasali na biračkom mestu u Leposaviću, prenosi Kosovo Onlajn.

FOTO TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC, fotografija niske rezolucije/ nr

Uprkos lošem vremenu i velikoj hladnoći, valiki broj građana u Leposaviću od samog otvaranja birališta izlazi da ostvari svoje građansko pravo i glasa.

08.45 – Lideri Srpske liste glasali u Kosovskoj Mitrovici

Lideri Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednik i nosilac izborne liste Igor Simić, glasali su jutros na vanrednim parlmentarnim izborima na Kosovu i Metohiji.

Rakić i Simić glasali su nešto posle osam sati u biračkom centru u Srednjoj tehničkoj školi “Mihailo Petrović Alas” u Kosovskoj Mitrovici.

Oni su na glasanje stigli u pratnji članova Srpske liste i velikog broj građana Kosovske Mitrovice.

08.37 – Srbi iz Beograda organizovano krenuli na KiM

Interno raseljena lica krenula su noćas oko ponoći iz Beograda, organizovano autobusima, put Kosova i Metohije kako bi ostvarili svoje pravo i glasali na prevremenim parlamentarnim izborima koji se održavaju danas.

Svi ovi građani slažu se da je važno da Srbi izađu na izbore i glasaju za svoje predstavnike u skupštini privremenih prištinskih institucija. Opširnije pročitajte klikom OVDE.

07.00 – Otvorena birališta

Jutros u sedam sati otvorena biračka mesta za vanredne parlamentarne izbore.

Za učešće se Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini prijavilo 28 izbornih lista, a među njima su tri politička subjekta iz srpske zajednice – Srpska lista, Građanska inicijativa za Slobodu, pravdu i opstanak i Srpski demokratski savez.

Na ovim izborima, OEBS nema nikakvu ulogu, ali će izbore pratiti domaći i strani posmatrači.

 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar