Skupština usvojila Zakon o socijalnoj karti: Počinje da se primenjuje od 1. marta, a evo šta znači

Skupština Srbije danas je usvojila nekoliko zakona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/google streetview

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o socijalnoj karti, kojim je predviđena pravednija raspodela novca opredeljnog za socijalna davanja.

Zakonom o socijalnoj karti predviđeno je uspostavljanje registra Socijalna karta, jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neophodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zakon će početi da se primenjuje 1. marta 2022. godine.

Uvođenje socijalne karte jedan od najboljih načina koji će omogućiti da pomoć države dobijaju oni kojima je zaista najpotrebnija i čime će se smanjiti siromaštvo u Srbiji.

Skupština je usvojila i autentično tumačenje odredbe Zakona o sprečavanju korupcije kojim je definsano na koga se odnosi pojam javni funkcioner.

Pojam javni funkcioner u Zakonu o sprečavanju korupcije odnosi na lica koja su neposredno birana od strane građana, kao i na lica koje bira, postavlja ili imenuje Narodna skupština, predsednik Republike, Skupština AP Vojvodina, Vlada Vojvodine, organi jedinica lokalne samouprave, Visoki savet sudstva, Državno veće tužilaca i Vrhovni kasacioni sud.

Poslanici su usvojili i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto u oblasti odbrane, kao i Zakon o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Severne Makedonije o saradnju u oblasti protiv krijumčarenja migranata.

Vlada Srbije usvojila nove EKONOMSKE MERE: Svim građanima po 60 evra, penzionerima 110!



Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar