PUTOVANJA IZ PRVOG LICA

Grad ljubavi, mermera i letećih magaraca – romantična Verona (VODIČ)

Brojni tragovi vladavine rimskog i austrijskog carstva, Mletačke republike i Napolena, čine ovaj grad jedinstvenim u Italiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/mingchenJ

Gotovo na polovini puta između Venecije i Milana, ušuškana između predalpskih planina Lesini, nizije reke Po i najvećeg jezera u Italiji Garda, nalazi se Verona. Iako ne spada ni među 10 najvećih gradova u Italiji, posećenija je od Milana, Firence i Napulja.

I sam Julije Cezar je voleo da se odmara ovde, što ne čudi jer prijatna klima, odlična lokalna vina i hrana, kao i obilje znamenitosti čine ovaj grad nezaobilaznom stanicom u obilasku severa Italije. Sa oko 260 hiljada stanovnika, tek nešto više od Venecije, Verona je najveći grad u pokrajini Veneto.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Budući da je ova regija naslednica slavne Mletačke republike, nekada najmoćnije države na svetu, ovde je tipični italijanski lokal-patriotizam još jači. U celom Venetu se i dalje govori lokalni dijalekat, na kome se u zlatno doba Republike sporazumevalo širom Mediterana.

Poznata širom sveta kao mesto gde se odvija radnja Šekspirove drame Romeo i Julija, Verona danas bogato zarađuje od najčuvenije ljubavne priče na svetu.

Foto: Pixabay/Prawny

Ovaj prostor je naseljen još od praistorije, a dobija na značaju početkom naše ere kada ga osvajaju Rimljani. Posle njih Verona će biti u rukama Ostrogota, Lombarda i Karolinga, da bi nezavisnost i veliki uspon doživela početkom 12. veka, pod vlašću porodice Skala, ili Skaliđerijevih. Od 1405. pa sve do njene propasti pripadala je Mletačkoj republici. Tokom Napoleonovih ratova bila je deo njegove Kraljevine Italije, a potom vazalne kraljevine “Lombardije-Venecije”, najzapadnijeg dela Habzburške monarhije.

Posle 50 godina na granici Austrijskog carstva, 1866. je stanovništvo na plebiscitu odlučilo da se pripoji Kraljevini Italiji.

Gradsko jezgro Verone i dalje čine ulice iz doba Rimskog carstva, čijih ostataka u čitavoj severnoj Italiji najviše ima ovde, pa je centar grada pod zaštitom UNESKA. Osim čuvene Arene ovaj grad je poznat i po mostovima na reci Adiđe, koja pravi polukrug oko centra grada, zatim specifičnoj romaničko-gotskoj arhitekturi, upotrebi lokalnog crvenkastog mermera, kao i jakim odbrambenim zidovima i ogromnom Arsenalu iz doba Austrije.

Foto: Unsplash/Z S

Ne znamo zašto je Šekspir radnju Romea i Julije smestio baš u Veronu, jer je vrlo moguće da nikada nije kročio nogom na Apenine. Porodice Montegi i Kapuleti su zaista postojale, ali nema dokaza da su živeli u Veroni, niti o sukobu među njima.

Bilo kako bilo, milioni turista godišnje dođe ovde kako bi ostavilo svoja imena na “zidu ljubavi”, koji se nalazi na ulazu u najposećeniju atrakciju Verone – Julijinu kuću. Ona zapravo nije pripadala njenoj porodici, već je odabrana 1930. godine u znak sećanja na čuveni par, ali ni to ljubavnim hodočasnicima nimalo ne smeta. Glavnu atrakciju čine balkon, sa koga se Julija zaklinjala Romeu na večnu ljubav, i njena bronzana statua koju valja dodirnuti za sreću u ljubavi.

Međutim, pre nego što dođete do Julije i dotaknete joj dojku za sreću, proći ćete pored impozantnih gradskih zidina koje su Habzburzi dodatno ojačali, i preko jednog od najvećih trgova u Italiji – trga Bra. Okružen gradskom većnicom, palatom Gran Gvardija, rimskim lukom i mnogobrojnim kafićima, važi i za jedan od najlepših u zemlji.

U sredini se nalazi park kojim dominira (kao i u svakom italijanskom gradu) spomenik Vitoriju Emanueleu II, kralju ujedinitelju, i Alpska fontana. Fontana je poklon iz Minhena, grada-pobratima koji se nalazi sa druge strane Alpa, a zauzvrat je u prestonicu Bavarske otišla statua Julije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melissa Reani (@melissa.reani)


Sa samog trga se najbolje vidi i čuvena rimska Arena iz 1. veka naše ere, treća po veličini i jedna od najbolje očuvanih na svetu. Nekada je mogla da primi skoro 30 hiljada gledalaca, a iako je teško oštećenja u zemljotresu 1117. godine, i danas se u njoj održavaju koncerti, ali je kapacitet 15 hiljada posetilaca. Zbog njene izvanredne akustike vremenom su, pored operskih zvezda, ovde počele da nastupaju i najveće svetske muzičke zvezde. Stoga je Arena, uz Romea u Juliju, najprepoznatljiviji simbol Verone u svetu.

Od nje vas put vodi 500 metara dugom glavnom ulicom via Macini, na čijem ćete kraju biti nadomak Julijine kuće. Dobro pripremite svoje novčanike, jer je ulica uska i prepuna renomiranih radnji svetskih marki, pa je gotovo nemoguće izbeći ulazak u njih. Ako želite da posetu Juliji ostavite za kraj, na kraju ulice sa leve strane će vam se ukazati prostrani trg Erbe (trg biljaka), srce grada još od rimskog doba, kada se ovde nalazio forum. Zgrade različitih boja i stilova, pijaca koja se nalazi na njegovoj sredini, kao i palata Mafei i najstarija kuća u gradu, fresko-oslikana spolja, kuća Macanti, čine ovaj trg veoma živopisnim.

Centralno mesto na trgu zauzima fontana Madona Verona, kao i statua lava Svetog Marka, simbola Mletačke republike. Tu su i dva čuvena tornja – Gardello i Lamberti, pored kojeg prolazi uski pasaž kojim izbijate na Pjaca dei Sinjori, ili Gospodski trg.

Među gospodom iz Verone najveći je bio Dante Aligijeri, čiji spomenik dominira trgom. On je deo svog života proveo u jednoj od zgrada na trgu, čija je namena uglavnom bila administrativna, kako bi se sve važne institucije nalazile blizu jedna drugoj. Odmah iza trga se nalazi i crkva Santa Marija Antika, sa prepoznatljivim gotičkim grobnicama vladajuće porodice Skaliđeri, a nešto dalje je i Romeova kuća.

Foto: Pixabay/christophjkugler
Foto: Pixabay/Gianni Crestani

Od ostalih znamenitosti treba izdvojiti dvorac iz kojeg su Skaliđerijevi vladali, Kastelvekio, koji je danas gradski muzej. Do njega vodi istoimeni most, koji je u 14. veku imao najveći luk na svetu (48,7 metara). Obiđite i most Pjetra, koji potiče iz rimskog doba, i nastavite pravo preko njega do istoimenog vidikovca, sa kojeg se pruža najlepši pogled na Veronu.

U okolini Verone se vadi jedna od najkvalitetnijih vrsta dekorativnog mermera na svetu, Roso Verona, kojim su obložene mnoge zgrade u gradu. Zbog toga se u ovom velikom sajamskom centru svake jeseni održava i najveći svetski sajam kamena i alata za njegovu obradu “Marmomak”.

Pored toga, Verona je i najmanji italijanski grad koji je imao dva tima u fudbalskoj Seriji A. Oduvek je dominatna bila ekipa Helas Verone, prvak Italije iz 1985, sve dok se 2001. ambiciozni Kjevo, klub iz predgrađa, takođe nije plasirao u elitu. Ubeđeni da se to nikada neće dogoditi navjiači Verone su govorili da će Kjevo ući u Seriju A “samo ako magarci budu poleteli”, pa je tako Verona početkom veka postala jedini grad na svetu u kojem magarci zaista lete. Štaviše, Kjevo se u svojoj prvoj sezoni u eliti plasirao u Kup UEFA, ali je prvu međunarodnu utakmicu izgubio (i kasnije ispao) od naše Crvene Zvezde.

Foto: Objektiv.rs/Ivan Marinković

Na kraju ove šetnje sedite na veliko stepenište ispred gradske većnice, kao što je običaj kod lokalnog stanovništva, uzmite jedan Aperol spric, i uživajte u smiraju dana uz nezaobilazne ulične muzičare.

Piše: Ivan Marinković



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar