ISTRAŽUJEMO

Srbija ima najviše ZLATA na Balkanu: Objektiv otkriva šta to znači za našu zemlju

NBS ima 35,75 tona zlata vrednih 1,77 milijardi evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/ jean52Photosstock

Srbija svake godine uvećava svoje devizne rezerve, kako u novcu tako i u zlatu. Lane je kupila pet tona ovog plemenitog metala, i to dve tone od kineske kompanije „Ziđin” iz Bora, a ostatak u inostranstvu. Trenutno, NBS ima 35,75 tona zlata vrednih 1,77 milijardi evra, ili više od 2.500 zlatnih poluga kojima bi moglo da se popločaju četiri Marakane, piše u štampanom izdanju lista Objektiv. 

Zlato, koje u svetu samo dobija na vrednosti, kod nas se gotovo u celosti (oko 96%) čuva u obliku zlatnih poluga, dok se svega oko četiri odsto čuva u formi kovanog zlata. Sve poluge ispunjavaju najviše međunarodne standarde po pitanju čistoće, oblika i težine. U proseku je jedna poluga težine oko 12,5 kilograma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

NBS JAČA FINANSIJSKU STABILNOST ZEMLJE

– Iz ugla upravljanja deviznim rezervama, zlato se kupuje radi dodatne diversifikacije strukture deviznih rezervi i na taj način se povećava otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja, odnosno ojačava finansijska stabilnost zemlje – ističu u centralnoj banci Srbije. NBS nabavlja zlato na domaćem i međunarodnom tržištu. Kupovina ovog plemenitog metala na domaćem tržištu se obavlja redovnom dinamikom, otkupom poluga zlata iz domaće proizvodnje od kompanije „Srbija Ziđin koper”.

SRBIJA IMA NAJVIŠE ZLATA NA BALKANU

Srbija ima najviše deviznih rezervi u zlatu na Balkanu. Prema podacima Svetskog saveta za zlato, najveće devizne rezerve na Balkanu ima Srbija – 35,75 tona, a zatim Severna Makedonija, koja ima 6,89 tona, Slovenija poseduje 3,17 tona, Bosna i Hercegovina 2,98 tona, a Crna Gora 1,090 tona. Hrvatska je svoje zlato prodala. U svetu najviše deviznih rezervi ima SAD, i to 8.407 tona ili 75 odsto nacionalnih deviznih rezervi, na drugom mestu je Nemačka sa 3.483 tone, zatim slede Italija sa 2.534 tone, Francuska ima 2.518 tona…

ZLATO NIKADA NE GUBI NA VREDNOSTI

Zlato je uvek značilo sigurnost. Sigurnost jedne zemlje odlikuje se i količinom deviznih rezervi koje drži u zlatu. Naša zemlja je od 2019. godine do danas kupila oko deset tona zlata i sugrno će tako nastaviti i ubuduće. Kada je bilo kakva kriza u svetu, najsigurnije je imati zlato kao podlogu za očuvanje finansijske stabilnosti zemlje – kaže Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U poslednih 5.000 godina je glavno obeležje sigurnosti. Na monetarnom zlatu može i da se zaradi. Tako je Srbija od kraja 2019. godine do febrauara 2020. zaradila 20 miliona dolara. Naime, kupila je devet tona zlata, koje su početkom prošle godine zbog krize u Iranu naglo dobile na vrednosti. Unca zlata je tada dostigla rekordnu vrednost od 1.613 dolara,a dva meseca ranije smo platili 1.500 dolara za uncu.

Ove i mnoge druge teme čitajte u štampanom izdanju lista Objektiv. 

Piše: Slavica Moravčević

Foto: Objektiv.rs



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar