NA DANAŠNJI DAN

20 godina od smrti Dragana Maksimovića Makse: Prebijen je u samom centru Beograda, niko mu nije pomogao

Kolege su na Zelenom vencu položile cveće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Na današnji dan pre 20 godina je preminuo velikan jugoslovenskog filma i pozorišta – Dragan Maksimović Maksa. Danas je na Zelenom vencu, povodom godišnjice smrti velikog glumca, položeno cveće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Maksimović je prebijen u samom centru Beograda, a niko mu nije pomogao. Sve se to desilo u noći između 17. i 18. novembra 2000. godine na Zalenom vencu. Niko nije mogao ni da pretpostavi šta će se desiti kada je Maksa posetio nekadašnju kafanu “Beli grad” na Zelenjaku. Prema priči svedoka, glumca su još u lokalu počeli da maltretiraju huligani.

Prva srpska rediteljka: Pomerila je granice domaćeg filma, prkosila svima i zapalila Čkalju

Sve se to desilo nakon izgubljene utakmice, grupa muškaraca je napravila haos u kafani, reč je o navijačima FK “Rad”. Mislili su da je zbog svoje tamnije puti Maksa Rom, i zbog toga su počeli da se iživljavaju nad njim. Kako su govorile njegove koleg, gazda kafane je Maksu i huligane izbacio napolje, ne razmišljajući šta može da se desi.

Huligani su zverski prebili čuvenog glumca. Kako je Maksa bio astmatičar, dijabetičar i operisan od katarakte, nije im suprotstavio kako bi zaštitio sveže operisano oko. Nemilosrdno su ga bili u samom centru grada i niko mu nije pritekao u pomoć od prolaznika. Na kraju su ga samo ostavili na ulici. Tek ga je kasnije jedan rođak odvezao u Urgentni centar. Konstatovani su mu prelomi butne kosti i karlice. Mesecima je ležao u bolnici.

Do poslednjeg momenta je Maksimović odbijao da identifikuje napadače, tražeći “da se ovi mladi ljudi ne hapse”. Napadači ni nakon 20 godina nisu pronađeni. U februaru je Maksimović pao u komu iz koje nije mogao da se probudi.

Zauvek će ostati Polukrvni princ: Priče koje dokazuju da je Alan Rikman bio prava legenda

Maksa je rođen 1949. godine u Podujevu. Tokom karijere je ostvario više od 60 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji. Bio je glumac Narodnog pozorišta. Ostvario je zapažene uloge u filmovima “Poslednji krug u Monci”, “Šmeker”, “Petrijin venac”, “Rane”, “Nož”,”Vreme čuda”, “Mi nismo anđeli”, “Crni bombarder”, “Lepa sela lepo gore”. Publika je mogla da ga gleda i u televizijskim ostvarenjima: “Koštana”, “Otpisani”, “Pozorište u kući”, “Otvorena vrata” i “Gore dole.”

Obeležavanje 20 godina od smrti

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Povodom dve decenije od tragične smrti glumca Narodnog pozorišta u Beogradu, Dragana Maksimovića Makse, direktorka Drame Molina Udovički Fotez i glumac i pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta Dimitrije Ilić, položili su danas venac na spomen-ploču na Zelenom vencu.

Molina Udovički Fotez je kazala da se Maksimović na Zelenom vencu pre 20 godina sreo sa najtamnijom stranom ljudske prirode.

“Maksimović se susreo sa nasiljem i izgubio život. Sa druge strane verujem da je ovo momenat da se setimo svetlosti kojom je Maksa obasjavao sve oko sebe, a pre svega publiku u pozorištu. Bio je jako cenjen u umetničkim krugovima, a koliko je veliki njegov talenat bio potvrđuje Maksimovićeva saradnja sa Piterom Brukom”, rekla je Udovički Fotez.

Pamtimo je kao Mariju, a uloga nije bila namenjena njoj: Evo zašto je publika želela baš nju

Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar