Srpsku decu ponovo “ubijaju”: Stručnjaci o sramnom udaru Hrvata i katoličke crkve na “Daru iz Jasenovca”

Autori ,"Dare iz Jasenovca" i analitičari komentarišu potez IMDB, koji je zabranio ocenjivanje ovog filma, kao i skandaloznu kritiku u časopisu Varajeti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Promo

Nakon skandaloznih optužbi uglednog američkog časopisa Varajeti na račun srpskog filma “Dara iz Jasenovca”, koji je ocenjen kao “jeftina senzacija i neskrivena velikosrpska propaganda”, čelnici najpoznatije filmske platforme IMDB (Internet Movie Database), doneli su nesvakidašnju odluku da ukinu mogućnost ocenjivanja pomenutog filma, što je izazvalo burne reakcije domaće javnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ekipa Objektiva istražila je zašto je IMDB zabranio ocenjivanje filma koji je inače dostigao dosad najvišu ocenu 9,5 (pre toga je vodeći film bio ,”Bekstvo iz Šošenka” sa ocenom 9,2).

Foto: Promo

Žestoka konkurencija: “Dara iz Jasenovca” nije nominovana za Zlatni globus

Omalovažavanje

U članku koji je potpisao kritičar Džej Vajsberg, navodi se da film “Dara iz Jasenovca” “obiluje snažnim antihrvatskim i antikatoličkim nabojem” koji, prema njegovim rečima, “gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomešta ga jeftinom senzacijom i sentimentalnošću”. Na kritiku Džeja Vajsberga reagovao je i reditelj filma “Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević:

Foto: Promo

“Ono nije kritika, već politički pamflet, da se omalovaži ceo film, kao i srpska tragedija u Jasenovcu, i da se film ne nominuje za nagrade. Ne znam da li su Hrvati iza toga, nejasno je što je Vajsberg saradnik Sarajevskog filmskog festivala i držao je seminare po Hrvatskoj, ali ipak, njegove motive za ovu kritiku ne može niko sa sigurnošću da kaže. Za 40 godina karijere nisam video ništa slično”,  objašnjava Gaga za Objektiv.

Scenaristkinja Nataša Drakulić kaže da je potez sajta IMDB za nju iznenađenje:
“Dosad nismo imali ovaj fenomen. Interesovanje za film je ogromno, ali ne verujem da će biti nominovan za nagrade.”

Sve nominacije za Zlatni globus: “Borat” iznenadio publiku, posthumno priznanje za Čedvika Bozmana

Budući da sama struktura filma “Dara iz Jasenovca” poteže brojna pitanja koja se tiču odnosa između Srbije i Hrvatske, pitali smo za mišljenje političkog analitičara Branka Raduna.

Foto: Promo

Lobiranje

“Cela priča oko ovog filma je počela kada su Hrvati hteli da obore glasanje, tako što će, ocenjujući
ga jednim bodom, uticati da se smanji njegov rejting na IMDB. Srbi su, uvidevši to, krenuli u kontraofanzivu kako bi to sprečili. Da li je glasanje zabranjeno zbog lobiranja Hrvata ili zbog nečeg drugog, ostaje nepoznanica. Takvi filmovi smetaju Hrvatima, koji žele da sakriju istinu o Jasenovcu. Problem popularizacije priče oko Jasenovca duboko pogađa Katoličku crkvu, koja se već nekoliko decenija trudi da sakrije istinu o stradanjima. Imao sam priliku da razgovaram sa poznatim istoričarom, pokojnim Milanom Bulajićem, koji se 50 godina bavio problematikom Jasenovca, a koji mi je svojevremeno rekao da je Jasenovac jedini koji može da kompromituje Katoličku crkvu, upravo zato što se na čelu tih ustaških redova nalazio jedan fratar koji je imao jedan od njihovih vojnih činova, a koji je u svakoj ustaškoj jedinici imao svog pulena iz redova crkve, koji je direktno njemu odgovarao. U tom smislu, slobodno možemo reći da je Jasenovac čedo Vatikana, te i ova priča oko filma implicitno dobija mnogo veći karakter od same Hrvatske”, kaže Radun za Objektiv.

Foto: Promo

Propaganda

Saša Adamović kaže da se ne seća da je ijedan film pokrenuo toliku lavinu.
“Smatram da je ovaj film pokrenuo pitanje nezadovoljstva između dvaju država. Verujem da je IMDB skinuo opciju za mogućnost ocenjivanja kako bi prekinuo nacionalistička prepucavanja
između Srba i Hrvata. Nisam siguran da li iza svega ovoga stoji neka politička propaganda, ali da su pokrenuta mnoga pitanja, jesu. Pitanje Jasenovca i dan-danas nije razjašnjeno. Hrvati govore da su oni imali najveći broj preminulih, iako se zna da su Srbi bili ti koji su svoje živote izgubili na tom tlu “, kaže istoričar,

Foto: Promo

Reditelj Dragoslav Bokan smatra da je “Dara” revolucionarski novi početak istinske priče o Jasenovcu.

Prva srpska rediteljka: Pomerila je granice domaćeg filma, prkosila svima i zapalila Čkalju

“Istina o Jasenovcu je bila zabranjena, i njeno pojavljivanje, i to kroz srpski film preko doživljaja jedne devojčice koja svedoči o strahotama ovog logora, razbija konstrukciju po kojoj su Srbi genocidni narod, a ne žrtve genocida. Ovaj film ne samo da pogađa laži o srpskohrvatskim sukobima i krivici već on ruši i svetsku geopolitičku konstrukciju po kojoj su Srbi najveći, pa čak i jedini zločinci u ratovima nakon raspada Jugoslavije. Njihova reakcija na ovaj film je apsolutno politički motivisana. Jedini naš potencijalni saveznik su jevrejske organizacije, koje makar zbog broja ubijenih Jevreja u tom istom Jasenovcu, mogu da učestvuju u iznošenju ove istine. Kao u bajci “Carevo novo odelo”, jedna rečenica onog dečaka koji govori istinu ruši sve
laži koje su do tada postojale u toj priči”, objašnjava Bokan i dodaje:

Foto: Promo

“Jedan film je dovoljan, kao igla koja buši balon, da sve odjednom dobije drugi izgled i kontekst. Zato je naša borba za taj film borba za nas same, za istinu naše prošlosti i za šansu da u budućnost uđemo neoklevetani.

Ništa od Zlatnog globusa

Inače, juče su objavljene nominacije za Zlatni globus, a “Dara” nažalost nije uspela da uđe u trku za
nagrade. Ipak, još postoji šansa da naše ostvarenje bude nominovano za Oskara.

Autor: Tanja Svilanović

OVU I OSTALE ZANIMLJIVE PRIČE MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 4. FEBRUAR.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar