Kako da dobijete MILIONE od države: Evo ko će moći da konkuriše, a ko NEMA pravo na subvencije (SPISAK)

Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Vlada Srbije donela je uredbu kojom želi da podstakne preduzetništvo tako što će svima koji kao početnici kreću u biznis subvencionisati 30 odsto ukupnih ulaganja, dok će onima koji svoje prve preduzetničke korake prave u nerazvijenim područjima pomoć države iznositi čak 40 odsto!

Evropa poludela za crvenim zlatom iz Srbije: Cene naglo skočile, a proizvođači trljaju ruke

Ovo je šansa za sve koji žele da postanu svoje gazde u pekarama, poslastičarnicama, frizerskim salonima, mini-fabrikama… Praktično će svakog ko pokreće sopstveni biznis od, na primer, tri miliona dinara država „častiti” sa 900.000, dok će taj iznos biti 1,2 miliona dinara ako preduzetnik svoj posao pokreće u sredini koja je okarakterisana kao nerazvijena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Izdvojeno 150 miliona dinara iz budžeta

Za ovaj novac moći će da konkurišu oni koji imaju nameru da ulože najmanje 400.000 dinara, a najviše šest miliona. Treba da se zna da će kontrola ovog programa biti velika i, ako se utvrdi da je novac od subvencija zloupotrebljen, moraće da se vrati. Za te namene planirano je 150 miliona dinara iz budžeta, a obezbeđena su i kreditna sredstva iz Fonda za razvoj po izuzetno povoljnim uslovima.

Ostatak novca za pokretanje biznisa moći će da dobiju i iz kredita, i to na pet godina, s grejs periodom od godinu dana i kamatom od jedan odsto uz garanciju banke, odnosno dva odsto uz ostala sredstva obezbeđivanja. Da bi se što pravednije raspodelila ova sredstva, uskoro će se raspisati konkurs.

Stiže još para za naše građane: Ako spadate u OVU GRUPU, može da vam legne 30.000 dinara

– Država se na ovakav vid pomoći i ove godine odlučila jer je procenjeno da je početnicima najteže da obezbede novac za pokretanje biznisa i da su uslovi sada povoljniji nego ranijih godina – navode u Ministarstvu privrede.

Kamata na kredit samo jedan odsto

Povoljnosti su pre svega vezane za visinu kamate, koja je sada sa 1,5 smanjena na jedan odsto uz garanciju banke, odnosno dva odsto umesto nekadašnjih tri, uz ostala sredstva obezbeđivanja.

– Ovakvo opredeljenje države ima za cilj da se, pored subvencija koje se daju velikim investitorima, pomogne i onim malim. Posebno će se voditi računa da se pomoć, osim početnicima, obezbedi mladima i ženama, a definisan je i poseban program za kupovinu opreme u malim i srednjim preduzećima. Novac za ove namene planiran je u budžetu za 2021. godinu, a njegovu raspodelu obavljaće Ministarstvo privrede, koje je i inicijator ovog programa – navode u Ministarstvu privrede.

Građani, evo kad kreću PRIJAVE za 60 evra i ko će dobiti VIŠE od toga: Otkriveni detalji isplate pomoći

On dodaje da su u okviru subvencionisanja početnika jasno definisani kriterijumi za odobravanje novca.

– Ulaganja koja će se subvencionisati odnose se na dogradnju, odnosno rekonstrukciju poslovnog prostora, kupovinu opreme, bilo nove ili polovne, ali ne starije od pet godina, kao i za obezbeđivanje trajnih obrtnih sredstava. Vlada je procenila da ovakav kombinovani oblik pomoći početnicima, subvencije i povoljni krediti, mogu u znatnoj meri da podstaknu ljude da i u ovakvim korona vremenima pokrenu svoj biznis – objašnjava izvor Objektiva.

Kako dodaje, nije mala stvar da vam neko pokloni 30 ili 40 odsto od ukupnih ulaganja, posebno jer je reč o malim privrednim subjektima.

Ko nema pravo na subvencije?

– Preduzetnici koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom

– Trgovinska delatnost, osim pekara i proizvođača kolača

– Igre na sreću i slične delatnosti

– Proizvodnja i promet oružja

– Promet nafte i naftnih derivata

– Proizvodnja čelika i sintetičkih vlakana, vađenje uglja

– Građevinarstvo, izuzev građevinskih proizvoda i zanatskih usluga u građevinarstvu

– Transport i saobraćaj

– Finansijske usluge, marketinške i konsultanske usluge, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja

– Proizvodnja duvana i duvanskih proizvoda

– Delatnosti iznajmljivanja i rentiranja, izuzev za potrebe turizma

Piše: Slavica Moravčević

Ove i mnoge slične tekstove čitajte u štampanoim izdanju lista Objektiv.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar