Rođena braća sa istim zadatkom: Od legende i izdajnika, pa sve do najvećih talenata srpskog fudbala!

Nema sumnje da će se u budućnosti pojavljivati još fudbalera iste krvi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Starsportphoto/ Srdjan Stevanovic/ Pedja Milosavljevic

Čest je slučaj u svetu fudbala da se rođena braća okrenu istom “zanimanju” i tako grade karijeru.

Svedoci smo mnogih takvih pojava, počev od braće Nevil, Alkantare, Ernandez, De Bur, Ture i tako dalje.

Ipak, ni Srbiju taj trend nije zaobišao, pa smo imali prilike da rođenu braću često gledamo na terenima srpskih liga, a neretko su igrala i za isti klub i to u isto vreme.

Foto: Starsport

Počećemo od braće Đurovski – Milka i Boška.

Jedan je stekao simbol legende Crvene zvezde, dok je drugi zaradio etiketu izdajnika zbog direktnog prelaska u Partizan.

Stariji Boško je fudbalske korake napravio zajedno sa bratom Milkom u makedonskom FK Teteksu. U Crvenu zvezdu su zajedno prešli kao juniori 1976 godine.

U prvom timu su zajedno igrali skoro 10 godina, kada je Milko iznenada odlučio da šokira javnost i prihvati ponudu da pređe u redove večitog rivala Partizana.  Boško posle toga ostaje još tri sezone u Zvezdi, u kojoj je tokom prve morao da se javnosti pravda zbog poteza svog brata.

Na kraju ga zvezdaši ipak prihvataju kao „pravovernog brata“, zbog čega će se kasnije kao trener u klub vraćati u čak tri različita samostalna mandata i dva kao asistent i uzeti “duplu krunu” 2007. godine

Foto: Starsport

Ilija i Vladimir Ivić su ponikli u zrenjaninskom Proleteru.

Stariji brat je krenuo putem Marakane, dok je Vladimir svoju karijeru izgradio dolaskom u Partizan. Zanimljivo, oboje su nastupali i u grčkom šampionatu i takođe u omraženim klubovima. Ilija je igrao za Olimpijakos, dok je Vladimir bio član PAOK-a.

Bez sumnje je Vlada napravio više u igračkim danima, nekoliko puta je oblačio dres sa državnim grbom, ali trenutno su oboje i dalje u fudbalskim vodama. Ilija je do skoro bio sportski direktor AEK-a, dok je Vladimir zanimljivo, u isto vreme kada i brat dobio otkaz u Votfordu.

Foto: Starsport

Braća Srnić su pre više od jedne decenije dospeli na domaću fudbalsku mapu.

Rodom iz Šapca, ovi identični blizanci su kao tinejdžeri stigli na Marakanu i kroz omladinsku školu zajedno gradili fudbalski put. Dragoljub igra na poziciji zadnjeg veznog, dok je Dragoljub igrač ofanzivnih karakteristika i čini se da je u odnosu na brata mnogo bolje fudbalski prošao.

Obojica su jedno vreme bila u Čukaričkom, Slavoljub je dobio “poziv” da se vrati u matični klub, a Dragoljub je preko Poljske i Voždovca zarađivao fudbalski hleb. Ipak, ove zime se Slavoljub se iz toplog Las Palmasa po drugi put vratio na Marakanu i do kraja sezone će nositi dres omiljenog tima.

Foto: Starsport

Marko i Stefan Šćepović su sinovi čuvenog napadača Partizana, Slađana, koji je bio aktuelan 80-ih godina u domaćem fudbalu.

Da iver ne pada daleko od klade su dokaz njegovi sinovi, koji su u jednom periodu zajedno u isto vreme igrali za prvi tim Partizana.

Ne možemo porediti njihove karijere, jer deluje da su i jedan i drugi napravili odlične transfere u budućnosti. Marko je bio član Olimpijakosa, a Stefan je nakon sjajnih partija u Španiji zaradio ponudu Seltika i potpisao za škotskog velikana.

Takođe, oboje su nastupali i za reprezentaciju Srbije, kada je selektor bio Siniša Mihajlović.

Foto: Starsport

Lazar Marković takođe ima brata – Filipa.

Poznavaoci fudbala su umeli da kažu da je stariji Filip bio veći talenat od Lazara, međutim, njemu se kockice nisu poklopile. Lazar je kao dečak zaigrao u prvom timu i pokazao fantastičan potencijal, dok je Filip ostao samo na marginama prvog tima iako je skoro uvek bio član crno-belih na pripremama.

Ipak, karijeru je morao da gradi preko mlađeg brata, sa kojim je čak bio u Benfici, pa se kasnije “šetkao” po Španiji, Francuskoj i Belgiji. Sa druge strane, svi znate kakvu je karijeru imao Lazar.

Preko Partizana, Benfike do Liverpula, Sportinga i Fenerbahčea. Usledio je kratak boravak u Belgiji, pre nego što se ponovo vratio u svoj Partizan gde i danas nastupa.

I za kraj – najveći talenti srpskog fudbala.

Foto: Starsport

Luka i Ivan Ilić su deca Niša, koja su kao i njihovi prethodnici kao jako mladi stigli na Marakanu.

Iako sitne građe, to im nije smetalo da napreduju iz dana u dan i kao golobradi momci dočekaju debi za prvi tim Zvezde. Luka je odigrao nešto više mečeva od svog brata, ali i to je bilo dovoljno da stigne ponuda Mančester sitija od 5.5000.000 evra da ih otkupi u paketu.

Zvezda nije imala luksuz da odbije takav posao, pa su braća otišla put Ostrva. Naravno, kako to Siti radi, odmah su otišli na pozajmice, pa je Luka sada u Holandiji i brani boje Tventea sa velikim uspehom, dok je Ivan pravo otkrovenje Serije A. Igra standardno u Veroni, postigao je i prvenac protiv Intera i deluje da ga čeka fantastična karijera u budućnosti.

Piše: Nikola Husein

“Orlići” dobili rivale u kvalifikacijama: Neće biti lako izboriti plasman na EURO!



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar