Reči Bila Gejtsa najbolje oslikavaju brutalnost rata za VAKCINE: Ogroman JAZ između bogatih i siromašnih

Dodao je da se svet suočava sa "super teškim problemom raspodele vakcina" koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lekova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: JEFF PACHOUD / AFP / Profimedia

Siromašnije zemlje suočavaju se, u najboljem scenariju, sa zaostajanjem od šest do osam meseci za bogatijim zemljama u pristupu vakcinama protiv koronavirusa kako bi zaštitile svoje stanovništvo od pandemije, kazao je za Rojters Bil Gejts.

Dodao je da se svet suočava sa “super teškim problemom raspodele vakcina” koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lekova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Svaki političar je pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mesto u redu za raspodelu”, rekao je Gejts.

Fondacija “Bill i Melinda Gates” do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi dolara u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, kroz fondove za inicijativu za podelu vakcina, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), kao i putem direktne podrške za razvoj vakcina.

Iz GAVI-ja (Globalna alijansa za vakcine), kažu da im je cilj distribucija 2,3 milijarde doza vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova za njihove vlade, a nadaju se da će neke isporuke početi narednog meseca.

Povratak u normalni život

Gejts je rekao da bi zalihe vakcina putem KOVAKS-a u početku bile “skromne”.

Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih građana, ispred SVIH ZEMALJA EU! 

– Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAX) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skroman.

“Da, distribuiraće se neke doze, ali ako uporedite kada će siromašne zemlje dostići isti procenat pokrivenosti kao bogate zemlje, rekao bih da je to za šest do osam meseci, u najboljem slučaju”, kaže Gejts.

Istakao je kako veruje da ljudi koji žive u bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, objašnjavajući to činjenicom da će te zemlje verovatno vakcinisati između 70 i 80 posto svog stanovništva.



Izvor: Dnevni avaz

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar