Opasni operativac je bacio oko na SRBIJU: Daka Davidović vrbuje ljude za PAKLENI plan

Kontraverzni biznismen iz NIkšića je "karijeru" počeo švercom, a sada svoju moć koristi u političke svrhe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Daka Davidović, Foto: Printscreen/Youtube

Godinama važi za kontroverznog biznismena, koji je, zahvaljujući ogromnom bogatstvu, stekao status nekoga ko presudno utiče na dešavanja u Crnoj Gori. Sada je odlučio da aktivnosti dodatno pojača i u drugim državama, uključujući i Srbiju.

Miodrag Davidović Daka, kontroverzni crnogorski moćnik, ponovo je dospeo u žižu javnosti, i to zbog tajnih sastanaka u Banjaluci i očigledne pripreme terena za rušenje vlasti u Srbiji. U javnost su isplivali detalji sa nedavnog susreta Davidovića sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, u društvu vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pustio pipke

Ovaj sastanak održan je u tajnosti zbog više nego jasnih interesa Davidovića i njegovih čvrstih ambicija da odlučujuće utiče na politička zbivanja ne samo u Crnoj Gori već i u Srbiji, BiH i drugim zemljama u okruženju. Takav uticaj ovog silnog Nikšićanina potiče iz njegovih jakih veza u kriminalnim, obaveštajnim, crkvenim, poslovnim i političkim strukturama, a opseg njegovih aktivnosti na svim ovim poljima prevazilazi region, pa je prisutan u Rusiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Belorusiji, Iraku, Južnom Sudanu, Nigeriji… O svemu tome, kao i o njegovom ogromnom uticaju u SPC, svedoče operativna saznanja u koja je Kurir imao uvid.

Davidović je, kako se navodi u jednom od tih izveštaja, dugi niz godina, još od burnih devedesetih godina, uključen u različite nelegalne aktivnosti, počev od šverca cigareta, ilegalne trgovine naftom i naftnim derivatima, kupovine i prodaje vojnog naoružanja, pa sve do pranja novca za svoj račun, ali i za račun crnogorske mafije, sa čijim pojedinim vođama se dovodi u blisku vezu. Bezbednosne službe sumnjaju da je jedan od mnogih izvora Davidovićeve moći prijateljstvo i poslovni odnos koji godinama ima s kontroverznim biznismenom Branislavom Branom Mićunovićem, takođe Nikšićaninom.

Zahvaljujući nesumnjivoj finansijskoj moći, kontroverzni Daka je dugi niz godina praktično gospodar mnogih političkih aktera u Crnoj Gori. Operativna saznanja opisuju Davidovića kao čoveka koji je pažljivo kanalisao svoje novčane donacije i tako presudno uticao na političke događaje, poput onog krucijalnog u novijoj istoriji Crne Gore – da Zdravko Krivokapić postane crnogorski premijer.

Ne žali pare

Operativni podaci nesumnjivo pokazuju da je Davidović sličan posao započeo i u Srbiji, pa je u rušenje aktuelne srpske vlasti krenuo i finansiranjem više ovdašnjih desničarskih organizacija. Tako je bezbednosnim službama poznato da je Davidović u prethodnom periodu direktno uticao na aktivnosti koje sprovodi Branislav Okuka, predsednik IO udruženja Čast otadžbine iz Beograda. Takođe, prema raspoloživim saznanjima, Davidović je krajem 2020. postao finansijer udruženja građana Srpski narodni front, a posrednik u ovome bio je raščinjeni monah SPC Dragan Bogosavljević. – Tom prilikom Bogosavljević je konstatovao da su u Crnoj Gori završili posao i da ostaje da se isti posao završi u Srbiji – navodi se u jednom od izveštaja o Davidovićevim kontaktima.

Davidović je bio u fokusu javnosti decembra 2019. godine, kada je preživeo pokušaj ubistva snajperom. Sve se dogodilo u poznatom beogradskom hotelu, i to dok je sedeo s Joanikijem.

Ulazak u špijunske vode Veze sa Jovicom Stanišićem

U obaveštajne strukture Davidović ulazi u ratnom vihoru devedesetih, kada je bio načelnik Centra bezbednosti Nikšić i kada postaje blizak sa nekadašnjim načelnikom Službe državne bezbednosti Srbije Jovicom Stanišićem. Tokom rata postaje i ministar u vladi tzv. SAO Hercegovine, pa je ostalo zabeleženo da je još tada bio dovođen u vezu s aferom snabdevanja oružjem Srba u Hercegovini. Ovaj deo Davidovićeve biografije praktično označava početak njegovih kasnijih poslovnih i političkih mešetarenja u posleratnoj BiH.

Tajni sastanci sa političarem i vladikama Daka i Grigorije vrbuju Dodika

Daka Davidović je ovih dana krenuo u pravu ofanzivu s ciljem da razbukti opoziciono raspoloženje prema vlastima u Beogradu. Saveznike je potražio i u Republici Srpskoj, pa je pre nekoliko dana organizovao tajni sastanak sa Miloradom Dodikom, a sastanku je prisustvovao i vladika Joanikije. Dodik se juče nije javljao na pozive Kurira, pa je ostalo nejasno zašto je Davidović tražio susret s njim i šta je bila tema njihovog razgovora. Posebno indikativno je to što je nedavno Dodik, kako je procurilo u javnost, imao još jedan neobičan tajni sastanak s vladikom diseldorfskim i cele Nemačke Grigorijem, koji sve otvorenije nastupa protiv vlasti Srbije, pa čak i figurira kao mogući predsednički kandidat opozicije na narednim izborima. Po svemu sudeći, namera im je da Dodika okrenu protiv Vučića.



Izvor: Kurir

Komentari (3)

  1. Da srbija ima ozbiljnu vlast njega ne bi bilo u Srbiji bio bi manji od misa skloni ruke od srbiju turci ne crnogorski

    Odgovori
  2. niko pojma nema sta se pricalo na TAJNOM sastanku u restoranu pred sto ljudi a mozda se pricalo i o rusenju bajdena sto je isto tako moguce

    Odgovori

Ostavite komentar