Totalni rat u Evropi za svaku vakcinu!

Članice EU i Velika Britanija se otimaju oko svake doze

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Tamara Trajkovic

Besni torijevci upozorili su danas da će EU “zatrovati” odnose za “nekoliko generacija” ako ostvari pretnje da će blokirati pošiljku vakcine Fajzer za Veliku Britaniju – dok su ministri insistirali da su “sigurni” da će se snabdevenost održati, piše Daily Mail.

Srbija DRŽI LEKCIJU regionu: Bosanski mediji se dive našoj zemlji zbog masovne vakcinacije

Brisel je zatražio od farmaceutskih kompanija da ih upozore kad izvoze vakcine izvan 27 država članica EU, uključujući desetine miliona doza namenjenih Britaniji. Nemački ministar zdravstva zatražio je da EU dobije “pošten udeo” i podržao kontrolu izvoza.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ministar zadužen za vakcine Nadim Zahavi insistirao je jutros da veliki napor Ujedinjenog Kraljevstva da četiri najosjetljivije grupe budu imunizovane do sredine februara, neće biti ometen.

Međutim, to je razljutilo starije zastupnike, a ministar zdravstva Džeremi Hant obrušio se na “nacionalizam vakcina” i rekao da EU ne sme da blokira zalihe kupljene “legalno i pošteno”.

U međuvremenu, besni još jedan spor nakon što su dve nemačke novine objavile da bi regulator EU mogao odbiti dati punu saglasnost Oksfordu / Astra Zeneki, nakon što je procurilo da je delotvornost te vakcine za stariju populaciju navodno samo osam posto.

Institut za mikrobiologiju: Britanski soj korone je IZOLOVAN, putnica iz Londona donela virus!

Međutim, farmaceutska kompanija je tu tvrdnju označila kao “apsolutno netačnu” i “neutemeljenu”, a jedan izvor iz Vajthola rekao je za Playbook da je to vrsta taktike “koju očekujete od Rusa”.

Nemačko ministarstvo zdravstva danas je očajnički pokušalo da suzbije negodovanje, negirajući da postoje bilo kakvi podaci koji ukazuju na učinkovitost samo osam posto među starijim ljudima. Insistiralo se na tome da odluka o odobrenju još uvek treba biti donesena u petak.

“EU mora dobiti pošten udeo”

Nemački ministar zdravstva Jens Špan rekao je jutros za televiziju ZDF da EU mora dobiti svoj ‘pošten udeo’, sugerirašući da bi trebalo ograničiti izvoz.

‘Mogu razumeti da postoje proizvodni problemi, ali to onda mora uticati na sve na isti način’, rekao je.

‘Ovde se ne radi o tome da Evropa mora biti prva, već o poštenom udelu za Evropu.’

Da li je novi soj zaista SMRTONOSNIJI? Profesor Kočović odgovorio na pitanje koje zanima sve u Srbiji

U sinoćnjoj izjavi, gospođa Kiriakides je rekla: ‘Prošlog petka kompanija Astra Zeneka iznenađujuće je obavestila Komisiju i države članice Evropske unije da namerava u narednim nedeljama isporučiti znatno manje doza nego što je dogovoreno i najavljeno. Ovaj novi raspored nije prihvatljiv za Evropsku uniju. Ona unapred je finansirala razvoj vakcina i proizvodnju te želi da vidi povraćaj investicije. Evropska unija želi da zna koliko je tačno doza proizvela Astra Zeneka i jesu li i kome isporučene.’

Gospođa Kiriakides rekla je da je EU pitao AstraZenecu o promjeni, ali rekla je da odgovori tvrtke ‘zasad nisu bili zadovoljavajući’.

Rekla je: ‘Želimo da se naš ugovor u potpunosti ispuni. Uz to, Komisija je danas predložila 27 država članica u Upravnom odboru da se mehanizam transparentnosti izvoza uspostavi što je pre moguće. Želimo jasnoću transakcija i potpunu transparentnost u vezi s izvozom iz EU-a. U budućnosti će sve kompanije koje proizvode vakcine protiv kovid-19 u EU morati pružiti rano obaveštenje kad god žele izvesti vakcine u treće zemlje. Evropska unija preduzeće sve radnje potrebne za zaštitu svojih građana i prava’, kazala je.

Izjava je usledila nakon protesta tokom vikenda zbog pooštravanja mera zatvaranja u zemljama poput Danske i Holandije.

Francuska europarlamentarka Veronik Trile-Lenoa rekla je da će Evropska komisija razmotriti ‘kontrolu’ proizvoda proizvedenih u Europskoj uniji kao deo svog spora s Astra Zenekom oko uvođenja vakcina u Evropu, istovremeno regulirašući pravne mjere.

Ugovor je obveza

Evropska komisija optužila je farmaceutsku firmu, koja je sa Univerzitetom Oksford sarađivala na razvoju vakcina za kovid-19, da nije dala valjano objašnjenje za nedostavljanje dogovorenih doza vakcina Evropi.

Gospođa Trile-Lenoa rekla je za emisiju Today BBC Radio 4: ‘Ugovor je obveza, zasnovan je na javnom novcu, dugim pregovorima i međusobnim dogovorima o cijenama i sposobnosti isporuke. Komisija s pravom kaže da bismo, kad se izneveri poverenje, trebali doneti snažne odluke. Pre svega, razmišlja se o kontroli izvoza proizvoda proizvedenih u EU-u. Ali Parlament će podržati Komisiju ako se odluči pokrenuti pravnu akciju.’

EU još nije službeno odobrila vakcinu Oksford / AstraZeneka, ali očekuje se da će dati svoj pristanak u petak te započeti masovnu vakcinaciju.

U međuvremenu, u zaključanoj Britaniji, juče je objavljeno da je Velika Britanija zabeležila najmanje slučajeva koronavirusa u jednom danu od 15. decembra, a pozitivno je bilo još 22.195 ljudi što je pad od 41 posto u odnosu na prošli ponedeljak – a broj novih smrtnih slučajeva ostao je na 592, što je pad od jedan posto u nedelju dana.

Englesko-švedski proizvođač lekova primio je unaprijed 336 miliouna evra od EU kad su postigli dogovor u avgustu, rekao je jedan zvaničnik EU-a za Rojters.

Sporazum o najmanje 300 milijuna injekcija prva je potpisala EU kako bi osigurala doze.

No, Astra Zeneka je u petak rekla: ‘Početne količine biće manje od prvobitno predviđenih zbog smanjenih kapaciteta na proizvodnom mestu u našem evropskom lancu snabdevanja”

Predsednica EK-a Ursula von der Lejen razgovarala je u ponedeljak s šefom ove kompanije Paskalom Soriotom kako bi ga podsetila na obveze firme, a drugi sastanak zakazan je za isti dan.

Najavljena kašnjenja

Prvi zvaničnik EU-a, koji je uključen u razgovore s Astra Zenekom, rekao je da nisu postojala velika očekivanja o sastanku na kojem će se od kompanije tražiti da bolje objasni kašnjenja, iako njegov ishod još uvek nije jasan.

Ranije u januaru, Fajzer, koji je trenutno najveći dobavljač u EU, najavio je kašnjenja u isporukama od gotovo mesec dana, ali par sati kasnije to je revidirao rekavši da će kašnjenja trajati samo nedelju dana.

Ugovori EU-a s proizvođačima poverljivi su, ali zvaničnik EU-a nije isključio moguće kazne za Astra Zeneku, s obzirom na veliku reviziju njenih ranijih obaveza. Međutim, izvor nije precizirao što bi moglo pokrenuti kazne. ‘Još nismo došli do toga’, dodao je zvaničlnik.

Očekuje se da će vakcina Astra Zeneke biti odobrena za upotrebu u EU 29. januara, a prve isporuke očekuju se od 15. februara.

U ponedeljak je šef farmaceutske tvrtke osudio pristup nekih zemalja po principu ‘ja prvi’ za dobivanje doza.



Izvor: Jutarnji list

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar